[]

Boş senet

bir tanıdığın esi adamın birinden para almıs karsılıgında da bos senet imzalamıs.
ne akdar para aldıgını tam olarak bilmiyorum.
adam simdi bana 75000 lira borcu var diyormus.
ya simdi bana evin tapusunu verin, parayı getirince tapuyu geri veririm yada senede 200000 lira yazarım hacize veririm diyor.
sorum su:
1 adam senedin üzerine istediğini ayzabilir mi (tahminimce yazar)
2 adam senede imza atan kisinin esinin ve annesinin üzerindeki mal varlığı üzerine haciz koyabilir mi?

ilginize tesekkürler

 
senedin üzerine istediğini yazabilir malesef. senet kişiyi karşılıksız borçlandıran bir belge imzalarken çok dikkat etmek gerek. bildiğim kadarıyla sadece senet üzerindeki kişinin mal varlığı üzerine haciz konulabiliyor. birde yanlış hatırlamıyorsam iyi niyetin suistimali gibi bir durum vardı mahkemede bunu kanıtlayabilirsen yada inandırabilirsen yırtma şansın var en azından ben öyle bişi hatırlıyorum hukuk derslerinden.


  • pposeidon1  (16.09.09 09:18:04) 
Benim hatırladığım kadarı ile boş senet imzalamak kanunen geçersiz. Eğer senetteki imzayı atan kişi ile üzerindeki paranın yazıldığı yeri dolduran kişinin aynı olmadığını ispatlarsanız ki adli tıpta belli olur sanırım, senedi ödemezsiniz...


  • selimse  (16.09.09 09:32:30) 
alttaki linkten yola çıkarak çâre aranabilir belki.
www.grafolojibilirkisi.com

  • yapacakbirseyyok  (16.09.09 09:48:54) 
(bkz: açığa imza)
boş senete atılan imza çok tehkileli. adam istediği miktarı yazabilir ve borçlunun bu durumu lehine çevirebilmesi çok zor. "senet sebepten ayrıdır" diye bir kural var, eğer elinizde o seneti alınan borç miktarı karşılığı teminat olarak verdiğinize dair bir belge veya benzeri bişey yoksa, durum kötü.

senette imzası olanın mal varlığı dışında kimseye gidilemez. yani annesinin üzerindeki malvarlığına gidemezler. eşinin üzerindeki mal varlığına da doğrudan gidemezler ama yamulmuyorsam evli kişilerin mal varlığı ortak olduğu için menkullerin-gayrimenkullerin yarısı haczedilebiliyordu diye hatırlıyorum ama yanılıyo olabilirim...
  • arpaci kumrusu  (16.09.09 10:23:11) 
korkutmaya çalışıyorlar, dava açın. ne kadar borç aldığınıza dair şahidiniz var mı?
1- evet
2- eşininkine koyar gibi
  • aithra  (16.09.09 10:31:33) 
peki eşinin üzerine olan evi başksının üzerine geçirme yasal olarak yasak mıydı?


  • €xpolerer  (16.09.09 11:15:26) 
senete imza atılan kalemle, daha sonra para miktarnın yazıldığı kalemin başka kalemler olduğu kanıtlanırsa,
ve yukarda yapacakbirseyyok'un verdiği linkteki gibi farklı zamanlarda yazıldığı kanıtlanırsa hiç bir şey olmaz.

  • etna  (16.09.09 11:23:36) 
aynısı bizim başımıza geldi , dedem birinden para almıştı daha sonra odemedi eve senet in fotokopisi ile icra kağıdı geldi. Senet uzerindeki bilgiler farklıydı. Ben ve dayım icra kagıdındaki adiyeye gittik, icra müdürlüğüne gidip durumu soyledik. Sonra bir dilekçe hazırlamamamızı soyledı. bir avukata da danıştık. senet mal karşılığı olmadığı durumda tefeciliğe girdiğinden butun ayrııntılarla karsı tarafı suçladık. Vezne ye paramızı yatırdık ve bekliyoruz.


  • Dharmalı  (16.09.09 11:24:03) 
bu tür olaylarda "şahit" dinlenmez. "belgeyle ispat zorunluluğu" vardır. yani o senetin borç karşılığı verildiğini ispat edecek bir yazılı belgeniz veya yazılı belge başlangıcı yoksa durum çok kritik. takibi durdurmak için "borca itiraz" davası açmanız lazım, dava esnasında şansınız yaver giderse (karşı taraf gelip söylediklerinizi kabul ederse mesela) lehinize karar çıkabilir. fakat söylediklerinizi delillerle ispat edemezseniz %40 icra inkar tazminatı da yersiniz...

yani durum gerçektende ciddi... bence bu işten yırtmanın yegane yolu borç verenle anlaşmak gibi gözüküyor.
  • arpaci kumrusu  (16.09.09 11:43:03) 
diğer arkadaşların dediği gibi imza ile tutarın yazıldığı tarihin farklı olduğu adli tıp tarafından belirlenemez mi?
bu bir işimize yaramaz mı?

  • €xpolerer  (16.09.09 11:48:42) 
eğer senedin daha sonra doldurulduğu ispatlanamaz ise, eve haciz gelir. hacizden korunmak için eşin üstüne devir olmaz. tanıdığınız eşinden boşanacak ve evi onun üzerine yapacak. yoksa icra takibi olur. bu tarz sebepten kağıt üzerinde boşanmış çok çift var.


  • trocero  (16.09.09 12:23:58) 
senete iki tane imza atmamissa arkadasiniz, o senet gecersiz olur.


  • osuruklu  (16.09.09 13:23:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.