[]

Özellikle doktorlar ve mümkünse kardiyologlar bakabilir misiniz?

Bir konuda çok fazla dertliyim. Kısa kesmeye çalışacağım. Babam yaklaşık 2 sene kadar önce kalp krizi geçirdi ve hemen ardından kalp ameliyatına alındı. Ameliyatı yapan kişi bizim departmanda çalışan müdürün abisi. Ameliyat başarılı geçti ve fakat babamın sıkıntıları bir türlü bitmedi. Özellikle geceleri yaşadığı sıkıntılar sebebiyle neredeyse her hafta acile, hastaneye, fakülteye vs. gider olduk iki senedir. Bu süre zarfında gitmediğimiz doktor kalmadı. Ancak babam sigara içmeye, stresli yaşam tarzına devam etti. Ağrıların bundan dolayı geçmediğini düşünüyorum ben. Tabii olayın bir de psikolojik boyutu var.

Babamı ameliyat eden doktoru İstanbul'da. Babam ise memlekette. Doktoruna öncesinde gittik, dedik ki ağrıları hala devam ediyor. Doktor diğer doktorların ve fakültenin yaptığı testlere baktı, dedi ki "sıkıntılar ince damardaki tıkanıklıktan kaynaklı ancak bu damara müdahale etmek riskli, siz bu şekilde de yaşamınıza devam edebilirsiniz, zaten bypass olan hastalarımızın artık eski bir performans bekleyemeyiz, kendinize dikkat etmeniz şart, hiçbir şeyiniz yok, rahat olun' dedi. Ancak babamın sıkıntıları bir türlü geçmedi.

Sonra yine İstanbul'a geldiği bir gün doktorun hastanesine (siyami ersek) gittik, başka bir doktor da aynı şeyleri söyledi.

Heh, ne güzel, bak baba, her şey yolunda, biraz kendine dikkat etmen gerek, sigara ve stresli hayat tarzını terk etmelisin dedik. Tamam, tabii dedi. Memlekete geri döndüler, yine rahatsızlandı.

Orada gördüğü profesör bir doktoru var. İnce damara müdahale olursa iyi olur ama bu iş riskli, ben bunu yapamam demiş. Bunu da babam taktı kafayı. Anladığım kadarıyla istiyor ki anjiyo olsun yine.

Beni aradı geçen. Bu raporlarımı doktoruma gönderir misin diye? Ama iki senedir o kadar aynı şeyleri sorduk ki doktora artık doktor maillerime cevap vermiyor :( Haklı olarak. Çünkü her seferinde 'herşey yolunda' diyor adam. Biz ise ısrarla olmadığını savunuyor gibiyiz. Öte yandan bu doktor müdürümüzün abisi. Bir yandan da babamın gerçekten çok mu sıkıntısı var diye düşünmüyor değilim ama babam psikolojik olarak da zorlu ve anlaşılması zor bir insan. Bazı anlarda ilgi görebilmek için farkında olmadan bu durumu hayat tarzı yapmış olabileceğini bile düşünüyorum. Üstelik sigara içen, devamlı stres altında olan, kendini fiziken yoran şartlara sahip.

Şimdi ben doktora tekrar ne diyeyim? Ne yazayım? Her seferinde çok utanarak yazdığımı söylüyorum adama, artık onu bile yazacak yüze sahip değilim.

Doktorlar, özellikle aramızda kardiyolog varsa, bir fikir verir misiniz?

 
valla ben kardiyolog filan değilim ama devlet hastanesindeki bir doktor sizin maillerinize filan şimdiye kadar cevap verdiyse bile adam yeterince vakit ayırıp vermiş, yazık günah rahat bırakın adamı artık. valla ben başka hastası olsam size hakkımı helal etmem o kadar açık ve net. 40 kere sormuşsunuz söylemiş adam daha ne yapsın?
babanız o kadar istiyorsa gitsin istediği özel bir doktora görünsün. bu operasyona gerek olup olmadığını yapıp/yapmayacağını sorsun. ha bir de yaşı kilosu vs bunlar hep önemli. 2 hekim bu operasyonu yapmayı riskli gördüyse herhalde babanızda var bir risk.
bana kalırsa babanız sigarayı, hayat tarzını filan değiştiremediğinden bahane/meşgale arıyor.
  • niye ama  (07.07.15 10:58:44) 
bu hastanın öncelikle yaşam tarzında bir değişikliğe gitmeyi denemesi lazım.
adamın biri erikleri tuzlayıp denize atıyormuş, niye yapıyorsun demişler, tuzlu erik sevmem demiş.

sizinki de o hesap. kalbine önem veriyorsa eriği tuzlamayı bıraksın: sigarayı yani.
  • siradisi00  (07.07.15 11:03:48) 
Biliyorum, çok da haklısınız. Ben bu durumda doktora zaten tekrar yeni raporları maille göndermekten çekiniyorum ama öte yandan da babam ve rahatsızlığı var, ben de bir evladım neticede. Üstelik babama ne diyeceğim? "gönderemem baba, 40 kez oldu gönderdik" diyemem ki.


  • dessy  (07.07.15 11:08:43) 
Ek olarak belirtmiş olayım, babamın ameliyat olduğu hastane siyami ersek. yeri geldi memleketteki fakülteye alındı, yeri geldi devlet hastanesindeki acile kaldırıldı ama "bence ince damara müdahale olması gerek" diyen doktor özel bir prof. o böyle demeseydi belki de babam biraz daha rahat uyuyabilecekti. psikolojik olduğunun farkındayım, zaten ağrıyı çoğunlukla sadece geceleri yaşıyor, e uyku apnesi de var. ama babam kabullenmiyor. çünkü "prof öyle dedi".


  • dessy  (07.07.15 11:11:37 ~ 11:12:12) 
Öyle diyemem, sonra babam küsüyor, kızıyor. Başka bir çözüm yolu bulmaya çalışayım bu durumda. Olmadı o "müdahale edilmesi gerek bence" diyen prof'a söyleyeyim, bir psikoloğa görünsün desin. Ama öte yandan, acaba çok riskli bir şey var mı hakikaten diye düşünmüyor değilim. Bir kardiyolog özelden yazsa bana da en azından bir evlat olarak içim rahat etse? Belki 6 ayda bir şeyler gerçekten değişmiştir.


  • dessy  (07.07.15 11:17:45) 
babanın memleketindeki kardiyologla konuşun öncelikle. sigarayı ve stresli yaşamı bıraktırsın zorla korkutsun biraz. hala düzelmezse operasyonu düşünürüz falan desin. kalbe müdaheleden sonra hayatı değiştirmek gerekiyor ciddi anlamda.


  • argent dawn  (07.07.15 11:43:28) 
dessy'cim biraz açık konuşacağım kesinlikle kırıcı olarak algılama, baban sigarayı bırakmadığı sürece hiçbir doktor bu riskli ameliyatı yapmaya yanaşmaz açıkcası.

benim babam da sigara içiyordu vs bir dünya kvs problemi yaşadı, gittiği her doktor açık ve net ''sigarayı bırakmıyorsan gelme'' diyordu artık haklılar da, çünkü doktor damarı açsa da post-op döneminde yine sıkıntı olacak, yine kendisi uğraşacak. Haliyle ''kendi sağlığını önemsese sigarayı bırakırdı, ben değil başkası uğraşsın'' diyorlar. Baban o kadar ameliyat olmasına rağmen sigara faktörünü kabullenmek istemiyor bence, bu biraz psikolojik boyutu. Kardiyolog değilim ama doktorların bahsettiği şekilde yaşam kalitesini artırarak yaşayan pek çok insan var. Aynı bu şekilde bir vaka olan patronumun babasının damarını açabilen tek doktor Hacettepe Kardiyoloji bölüm başkanı oldu (İstanbul, Ankara ve Antalya'da) ama onun babası sigarayı bırakmıştı. Sigara içmeye devam etse idi yapar mıydı bilmiyorum. Tedaviyi yapmaktan ziyade tedavi sonucuna yönelik, hasta için kar-zarar hesabı yapmakla alakalı biraz.
  • neferkitty  (07.07.15 11:45:07 ~ 11:47:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.