[]

kırmızı et pişirmekten hiç anlamıyorum

bazen kasapta kuş başı et görüp alıyorum hani yağda çeviririm domates biber falan çoban kavurma tarzı bir şey yaparım diyorum ama etlerin cinsleri var ya onu bilmediğim için bazen çok güzel bazen rezalet oluyor. geçen gün yarım kilosu 25 lira olan bi kuşbaşı aldım (marketten almamak lazım aslında) 15 dk yağda kavurdum hünkar beğendi yaptım yiyemedik. ertesi gün suda 1 saat haşladım ehh çiğnenir dereceye geldi ama yine de acayip lezzetsizdi. şöyle özgür şef gibi şaşlık yapmak istiyorum :/ etin ne olduğunu bakıp nasıl anlayacağız? kursa mı gideyim/ özgür şefin yanına çırak mı gireyim ne yapayım ben? etobur bi insanım sürekli tavuk yiyorum eti beceremediğim için. şimdi tbone steak olsa da lüpletsem ama pişirmeyi beceremem çöp olur.




 
babamdan aldığım taktik, kuşbaşı et için, tavuğa da kullanılabilir. eti tavaya koy, az yağ dök altını kıs yavaş yavaş pişsin. önce sulanacak sonra tekrar suyu çekecek o aşamada tuz ve atmak istiyorsan baharat -karabiber atıyorsun. yumuşacık oluyor.
et kuzu almaya çalışıyorum ben, ayy vejetaryenler ne kızar şimdi bana. daha yumuşak eti ama bazen koyun kokusu alabiliyorsun.
özünde sanırım ben de çok iyi bilmiyorum neresinden ne yapılır. ama aldığınız kasap iyiyse sorun, sote yapacağım, ızgara olacak vs. diye adamlar ona uygun eti verir zaten :)
  • Aman Sen de  (06.07.15 16:52:43) 
o etler 15 dakikada pişmez.

özel et almadığımız için, etlerin çoğunu 1 saate yakın pişirmek gerekiyor. sürenin çoğunda, tıpkı haşlama gibi ya suyunu salacak şekilde ya da tavaya su ilave edilcek şekilde yapmak gerekiyor.

son hamle olarka, yumuşadıktan sonra yüksek ateşte dışını halletmek gerekiyor.
  • kamera motor  (06.07.15 16:59:18) 
ilk önce ne çeşit et olursa olsun tava kızgın olacak. yani etin tavaya değen yüzeyi mutlaka mühürlenmeli. sonra eti sote gibi yapacaksanız. aceleci olmamak gerekiyor. sertleşmemesi için hemen tuzlamayacaksınız. tuzu piştikten sonra atacaksınız. ama ben hemen iki tavada çevirip orta az pişmiş yemek istiyorum derseniz (antrikot, bonfile vb.) yine çok kızgın bir tavaya koyup her iki tarafını 3'er dakika pişirmeniz yeterli hem bu tarz etleri pişirmeden önce iki tarafını tuz ve baharatlar çeşnilendirebilirsiniz. kızgın tava en önemli nokta. sote meselesinde ise kızgın tavaya etleri attık zaten çok fazla suyunu salmayacaktır. ilk suyunu çektikten sonra bir miktar su eklemek gerekir. eğer dana etiyse hemen sertleşebiliyor kuzu daha yumuşak tabiatlı ve yağlı olduğu için daha lezzetli oluyor aslında ama yağ sevmeyenler dana da tercih edebilir. suyu ekledik, kapak sürekli kapalı olacak. arada açıp bakabilirsin, suyu çektikçe ekle. yumuşadığını düşündüğün anda domatesmiş bibermiş ekleyebilirsin. eğer et daha lezzetli olsun diyorsan biraz tereyağı ve bol soğanla kavur. zaten soğanlar kayboluyor. afiyet olsun.


  • iyiaksamlarbayan  (06.07.15 17:15:21) 
ete nasıl davranacağını bilmek de önemli, bir kere pişireceğiniz yönteme göre et beklemiş, dinlenmiş olmalı. Sonra gerekiyorsa önceden marinasyon yapılmalı, ve mümkün olduğu kadar kendi yağı ve suyunda pişmeli. Etin suyunu kaybetmemek için mühürlemek önemli ancak, saç tava gibi yemeklerde sebze girdikçe nerede kısacağını da bilmelisin, yoksa içine koyduğun herşey erir ve dokusu kalmaz.
Ama isteğin t-bone veya bonfile veya diğer ızgara ürünler ise, senin ihtiyacın iyi bir döküm tava, ve tavayı kalınlığı ve ateşin gücüne göre eti atmadan önce yaklaşık 8-10 dk ısıtacaksın. Sonra yağ da dökmeden eti üzerine pişireceksin. Etin iyi dinlenmiş ve oda sıcaklığında olacak tavaya atmadan önce.
Ancak, etin kötü ve sinirli ise bunların hiç birisi fayda etmez.
  • cursor  (06.07.15 17:33:53) 
dana eti tavada sert olur. Ancak yumurta ya da bonfileden kulbaşı yaptırmanız lazım. Tavada bu tür yemekler için kuzu eti öneririm. Hem yumuşak hem lezzetli olur. Kuzu kuşbaşı ya da kuxu döşün az yağlı kısmınden kuşbaşı yaptırın


  • oscar  (06.07.15 19:35:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.