[]

Türkiye Yahudileri

Türkiye Yahudileri hakkında genel fikirlerinzi öğrenmek istiyorum, nasıl bilirsiniz

Ben başlayayım
Gizli ve dindar. tutucu geleneklere sahip, cemaatine sıkıca bağlı, İsrail sempatizanı ve kendilerinden olmayanla mümkün lduğunca iş yapmamaya özen gösterirler.

 
Zengin, iyi eğitimli. Bildiklerim böyle.


  • scent of a pastrami  (04.07.15 06:53:32) 
Tanidigimiz bi tane yahudi oldu. Oyle turk bulamassin.


  • yusufist  (04.07.15 07:46:57) 
çok çalışkan oluyorlar ve ticarete kafaları iyi basıyo oyüzden zenginler bence


  • moderniko  (04.07.15 11:44:54) 
Biraz kapalılar.


  • phoenixboy  (04.07.15 12:36:25) 
Dindar ve tutucu kesinlikle degiller. İsrail sempatizani kesinlikle degiller. Onca sikintiya ragmen gitmemeyi tercih ettiler. Gidenlerin neredeyse tamami turkiye'yi hala cok sever. Hepsi zengin degil, artik cok az da olsa farkli sosyal konumlarda bulabilirsin. Hepsi iyi egitimli degil cunku hepsi zengin degil. Yani hepsi cocuklarini tfl, st joseph, st benoit, robert gibi yerlerde okutamiyor. Kapali olmalarinin sebebi korkulari(sirf turkiye tarihine bakarsan bile nedenini gorebilirsin).

Oylesine fikir belirtmedim, oldukca emin oldugum bir konu.
  • protector  (04.07.15 13:20:48) 
tanıdıklarım iki elin parmaklarını geçmez. ama ilginçtir hepsinde sezdiğim bazı ortak özellikler vardı onlar da şöyle:
öncelikle hepsi 20-30 yaş aralığındaydı ve istanbul'da yetişmişlerdi bunu belirtelim

-hepsi iyi eğitimliydi(üniversitede tanıdığım için bu kesimine rastlamış olabilirim)
-geleneklerini severek yerine getiriyorlar ama cemaat dışı kız-erkeklerle çıktıklarını hatta evlendiklerini de gördüm.(aileleri tarafından hoş karşılanmıyor belki ama bunun pahasına da olsa bunu yapanı gördüm)
-evet bi çekingenlik,sessiz kalma var ama tutucu olduklarını asla gözlemlemedim. aksine sıcak kanlı olanlarına rastladım.
-baya zengin olanı da vardı orta tabaka olanı da vardı
en en en önemlisi:
bir araştırma sebebiyle yaptığım sohbette hepsi benim vatan bildiğim yer istanbul ve ben türkiye yahudisiyim başka bir yeri vatan olarak düşünmüyorum göç etmeyi de düşünmüyorum diyorlardı ve ülkeyle ilgili meselelerde oldukça ilgili ve sahipleniciydiler. yani standart laik türk genci kafası.
  • gis  (04.07.15 13:38:48) 
vatan olarak sahiplendikleri yeri söyleyecek olsalar dışlanırlardı da ondan.
sor bakalım israilde mülkleri var mıymış

  • losev bagiscisi  (04.07.15 15:00:07) 
@lösev bağışçısı, bilmekten çok önyargılarınla hareket ediyorsun sanırım. İsrail sempatizanlığına ilişkin örnek gösterirsen sevinirim. Bu arada mülkleri hakkında sosyoekonomik ve akademik olan bir çalışma gösterirsen sevinirim. Bu mülk, şirket hisseleri vb. sanılanın aksine, internetten bilgi toplamakla söylem olarak kurulamaz. İyi bir çalışma ister.


  • protector  (04.07.15 15:17:30 ~ 15:19:18) 
@lösev bağışçısı
ben bir sosyal bilimci olarak kendi ufak araştırmama, konuyla ilgili alan araştırması(ki bu 10 larca kişiyle farklı açılardan bazı teknikler kullanılarak tekrar tekrar sorular sorularak derinlemesine görüşme yapıldığı anlamına gelir) içeren okuduğum tezlere ve mesleki bilgiden bağımsız sıradan bir türkiyeli türk genci olarak "türkiye yahudileri" başlığı altında kimliklendirilebilecek kişilerle yaşadıklarıma konuştuklarıma dayanarak gözlemlerimi yazdım.

sizin söylediğiniz ise bir ön yargıdan hatta en iyi ihtimalle bir kaç kişiyi genele mal etmekten öte gitmiyor. Bu şekilde bi algıyla değerlendiren biri bu kişilerin israil de mülkleri olsa:
yaa bak zaten arkalarını sağlama almışlar ikili oynuyorlar da diyebilir
yaa bak mülkleri olmadığı için buraya mecburlar da diyebilir.
yani demem o ki duyurunuz nefret söylemi içermektedir.
nerde bu moderasyon ??? ben de bunu sorarım.
  • gis  (04.07.15 15:31:19 ~ 16:45:20) 
ben bir ikitanesini biliyorum birisi müslümanları sever. diğeride parfüm şirketinin sahibiydi ramazanda müslüman işçileri için kendi iftar verirdi ramazan ayı boyunca ayrıca 5 dakika geç gel 5 dakika erken gel onu maaşına yansıtırdı din olarak bir bilgim pek yok bence gizli olmasının sebebi museviyim diyince insanların garip garip bakışları ben ateistim bile diyemiyorum mesela adam nasıl museviyim desin.


  • Kozmik_Rakun  (04.07.15 16:03:42 ~ 16:22:43) 
Istanbul'da var bir arkadaşım. Çok zenginler ve çocuklarının eğitimine çok önem gösteriyorlar. İsrailde akrabaları var, hala bağlantıları var orada. Kendisi ben yahudiyim demese anlayamazsın.

O da benim gibi güvercin hastası.
  • battal gemalmaz  (04.07.15 16:08:39) 
Lösev bağışçısı muhtemelen senden en az 500 yıl önce bu topraklara geldikleri için burayı sahiplenmeleri gayet de mantıklı.


  • phoenixboy  (04.07.15 17:12:51) 
finix ben de azınlığım fakat senin müktesebatın benim tarihimi araştırmaya yetmez


  • losev bagiscisi  (04.07.15 19:30:08) 
israil sempatizanlığına örnek, netanyahu nu seçen bir halkın yanında olmaları
israil in ortadoğu politikalarına önce "devlet politikası halk politikası değildir" deyip netanyahunun temsil ettiği görüşün israilin yüzde altmışına yaını tarafından destek görmesini eleştirmemeleri ve kendileriyle çelişmeleri

  • losev bagiscisi  (04.07.15 19:32:35) 
Verdiğin örnekler niteliksiz ve kanıtsız(netenyahu örneği). Sadece şöyle düşünürler deyip geçmişsin. Bu üstünde araştırma yapılabilecek nitelikte bir konu. 'Kahvede'(metaforik olarak) öğrendiğin bilgileri satabileceğin bir konu değil(hayır; bu insanların arasında yaşamasam, teorik bir araştırma geleneği edinmemiş olsam belki satabilirdin). Senin bir kanın var(önyargılı ve tehlikeli) ve bu kanını doğrulamak için her türlü çarpıtma ve asılsız iddia kullanılacaktır. O sebeple seninle Türkiye yahudileri üzerine tartışmak gerçekten anlamsız olacaktır.


  • protector  (04.07.15 19:59:28 ~ 20:01:52) 
protector uzun bileşik cümleler kurarak bilimsel konuşmuş veya haklı çıkmış olmuyorsun ben kendimi tatmin edecek kadar yaştan ve sayıdan yahudiyle görüştüm 4-5 yıldır da görüşüyorum israil seçimleri yeni olduğu için bu güncel örneği verdim örneğim çok zaten burada bilimsel araştırma yapmıyoruz ampirik tecrübelerinizin benimkiyle örtüşüp örtüşmediğini soruyorum. sen nerenin yahudileriyle görüştün ne derece içlerindesin yaptığın bir araştırma veya tez varsa koy buraya da hepinmiz görelim bana göre de sen 2-3 kişiden duyduklarını genele yayıyorsun şu anda


  • losev bagiscisi  (04.07.15 20:21:18) 
"fakir, asimile olmuş, orta düzey eğitimli. bildiklerim böyle.


yani her türlüsü var. zengini de var, fakiri de var."

İmkanı yok bu şekilde Türkiye'de yaşamalarının. Her türlüsü falan yok.

Yalan söyleyeni?
  • scent of a pastrami  (06.07.15 21:44:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.