[]

Makyaj malzemeleri ve son kullanım tarihleri

1- Çoğu ürünün üzerinde 6m, 12m gibi ibareler var biliyorsunuz, kapak açıldıktan sonra şu kadar ay içinde tüketiniz diye. Şimdi bu ürünün ne zaman açıldığının hiç mi bir önemi yok? Bir pudra alıp beş yıl sonra açsam sıkıntı olmuyor mu?

2- Ürünlerin kullanım süresi dolduğunda ürün bitmemiş olsa dahi atıyor musunuz, yoksa devam mı ediyorsunuz kullanmaya? Devam etmekte büyük bir sakınca var mıdır?

3- Kozmetik ürünleri alırken kaç ay gideceğine bakıyor musunuz? Atıyorum bir yıl sonra bitmemiş olacak bu ruj, bu kadar para vermeyeyim diyor musunuz?

 
bakmıyorum aslında çok. ama zaten ten makyajı çok nadir yapıyorum. yüzüme düzenli sürdüğüm bi güneş kremi var ona baya para verdiğimden atmaya kıyamıyorum bakmadım tarihi de geçmiş mi diye :D

krem parlama yapmasın diye ince bi kat pudra sürüyorum ki tam bir sakarlık abidesi olarak pudraları yere düşürüp 10.000 parçaya ayırmada üstüme yoktur. o yüzden pudralarım zamanı geldikçe yenileniyor bence.

bir de eyeliner ve rimel var. onları her gün kullandığımdan hızlı bitiyorlar. yani süresi dolmadan onlar bitmiş oluyor. eyyorlamalarım bu kadar.
  • shotgunwoman  (03.07.15 20:50:53) 
1- çoğu ürünün paketi üzerinde üretim tarihi ve son kullanma tarihi basılıdır. yani ürün açılmamış olsa bile son kullanma tarihini geçirmemek gerekir.

2- içinde mikrop/bakteri üremeye elverişli olanları mutlaka atıyorum (eyeliner, maskara gibi). rujları ise son kullanma tarihinden bağımsız olarak, kokuları ve yapıları değişirse atıyorum. ten makyajı için kulandığım bb kremim var bi tane, aynı şeklide yapısı bozulmadığı, yağı ayrışmadığı için atmadım henüz. biraz da ambalajla alakalı bu durum. sürekli içine parmak daldırılan kavanoz falansa atarım. ama tüpte veya pompalı belki cam şişede paketlenen bir şeyse dış etkenlere daha az maruz kaldığı için atmayabilirim.

3- eğer çok para vereceksem almasam da olur diyorum. ama nispeten ucuz ürünlerde alayım, ne kadarını kullansam kardır diyorum.
  • in pyjamas  (03.07.15 20:58:44) 
1) ben olmuyor diye biliyorum.
2-3) Artik hangi urunu ne kadar surede bitirdigimi kestirebilir hale geldigim icin ne kadar gittigine bakiyorum. Ornegin kocaman fondoten 6m ise biliyorum ki bitmez. O sebeple ufagini aliyorum. Ben devam edip de cildimi riske atmiyorum sahsen. Bitmemis olursa atarim. Yani alirken de bakiyorum.

  • yuzır  (03.07.15 21:03:14) 
1. ne zaman açıldığının önemi vardır tabi, 5 yıl önce alınmış pudrayı bugün ilk defa açarsan olması gerektiği gibi bulamayabilirsin. kimyasal şeyler sonuçta en iyi şartlarda muhafaza ediliyor olsa da aynı formda kalamaz yıllar içinde. ambalaj açıldıktan sonra bu süreç kısaldığından dolayı da ortalama bir rakam yazıyorlar üstüne. bu arada yukarıda yazılanın aksine makyaj malzemelerinin üstünde genelde skt yazmıyor.

2. rujlar hariç diğerlerini atıyorum.

3. bakmıyorum çünkü tarihi geçmeden bitiremeyeceğimi zaten biliyorum. bir sene sonra çöpe gideceğini bildiğimden ilk bir yıl içinde maksimum verimi almaya çalışıyorum, ne kadar az kalmışken atarsam o kadar kardır hesabı.
  • blodeuwedd  (03.07.15 21:10:26) 
1) Hiç açmasan bile bozuluyorlar, raf ömürleri var. Mesela gıdadan örnek vereyim; sütü açınca 3 gün içinde tüketmen gerekir son tüketim tarihine belki daha aylar olduğu halde ve sütü hiç açmasan bile ancak üzerindeki son tüketim tarihine kadar güvenlidir. Makyaj malzemeleri de öyle. Raf ömrü geçmiş malzemeyi cildine sürersen çok fena alerjilere, zehirlenmelere neden olabiliyor.

2) Atıyorum göz kalemlerini, farları, rimelleri, fondötenleri, pudraları ve sık kullandığım rujlar dışındaki rujları (iddialı rengini çok beğenip alıp da ancak 1-2 kere kullandıklarımı da atıyorum kullanım süresi dolduysa).

3) Diyorum evet. Fondöten ve pudra hiç almam mesela o yüzden, çünkü ten makyajını sadece özel günlerde yaparım.
  • whimsical  (03.07.15 21:38:23 ~ 21:51:51) 
1. Olmuyor ama olabilir de.
2. Devam ederim kullanmaya ama hepsini değil. Pudrayı, ruju atmam; parfümü, rimeli atarım. Bozulanları at, göz hassas- tarih geçmişse hemen atmalı.
3. Bakmıyorum. Ben sadece rimel ve ruj alıyorum. Rimeli süresi dolunca atıyorum, ruju yok edene kadar kullanıyorum. :)
  • wibbly wobbly timey wimey stuff  (03.07.15 21:39:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.