[]

Hukuk: Eşi ölen kadın annesinin maaşına ortak oluyor

Ayşe teyze 80 yaşında, rahmetli kocasının 1000tl maaşıyla yaşıyor,

Ayşe teyzenin kızı Fatma hanım, 50 yaşında, kocası ölüyor. Ölen kocasının 1000tl maaşı kendisine bağlanıyor.

Fatma hanım bununla yetinmiyor, babasının maaşına da ortak olmak için başvuruyor ve babasının maaşının 400tl'sini de alıyor.

Bu durumda 20 yıldır kocasının maaşıyla yaşayan, 1000tl alan Ayşe teyzenin eline artık 600tl geçiyor. Fatma hanim ise 1400tl alıyor.

Fatma hanımın zaten bir maaşı varken, bir başkasını (yine dul bir kadın olması ve annesi olması insani bir trajedi) yarı maaşa mahkum etme pahasına nasıl olabiliyor bu?

Böyle deli saçması bir uygulama olur mu? Böyle bir adaletsizlik hukuki olabilir mi? Varmış ve oluyormuş. Bu durumda SGK'yı mı dava etmeliyiz? Fatma hanımı mı? Davadan birşey çıkar mı? Teşekkür.

 
Mevcut düzenlemeler ve uygulama bu yönde. Ancak Fatma Hanım geçinemiyorsa eğer, kızı kendisine bakmakla yükümlü olduğu için ona karşı böylesi bir dava açabilir. Yani açılacak dava SGK'dan yatan maaşın bölünmesi sebebiyle değil, kızının annesine bakım yükümlülüğünü yerine getirmemesi sebebiyle kıza yöneltilebilir.


  • microfiction  (03.07.15 19:36:02 ~ 19:36:18) 
soyle oluyor.
1. 80 yaşındaki Ayşe teyze eşinden kalan tüm maaşı alıyor.
2. Dul kalan Fatma hanım dul maaşı alıyor. Ama bu yanı zamanda yetim maaşı almasına engel bir durum teşkil etmiyor. O yüzden başvurduğunda yetim aylığı da babasından hakkı olan kadari ile Fatma hanıma bağlanıyor.
3. Olaya miktarlar üzerinden bakarsanız tuhaf ama netice eş-çocuk aile bağları nedeni ile belli bir miras payı var. Netice ilk gün Ayşe teyze o maaş bağlanığında da için Fatma hanımın payı vardı.
  • helenart  (03.07.15 19:46:51) 
@microfiction, peki böyle davalarda nafaka gibi somut bir miktar para bağlanabiliyor mu anneye?


  • geldiler  (03.07.15 19:50:51) 
@geldiler Evet. Zaten böylesi bir durumda mahkemeden talep edilecek şey yardım nafakasıdır. Nafaka ödenmesi yalnızca boşanan eşler arasında değil, altsoy ve üstsoyda için de söz konusu olabilir.


  • microfiction  (03.07.15 21:07:13 ~ 21:07:32) 
teşekkürler.


  • geldiler  (04.07.15 02:59:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.