[]

ArGe vergi muafiyeti

Cok uluslu bir Ar-Ge sirketinde ar-ge kadrosunda calisiyorum. Asagida linkini verdigim mevzuatin 10. maddesine gore arge personeline odenen ucretin %80'i gelir vergisinden muaf olmali. Sirket bu ayricaliga sahip olacak yeterli sayida eleman calistirdigi halde ben ve ekipte calisan diger arkadaslarin tamami normal bir sekilde vergilendiriliyoruz(sirket buyuk oldugu ve ben de yeni basladigim icin diger ekiplerden pek haberim yok).
Isin bir detayi mi var yoksa keriz yerine mi konuluyoruz? Bilgisi olan var mi?

www.resmigazete.gov.tr

 
sen değil şirketin muaf olacak.


  • Frederick Co  (03.07.15 16:48:50) 
"..çalışan Ar-Ge ve destek personelinin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretlerinin doktoralı olanlar için %90’ı, diğerleri için %80’i gelir vergisinden müstesnadır."


Sirket muaf olacak demek degil gibi geldi bu bana.
  • synesthesia  (03.07.15 16:51:13) 
evet, bununla ilgili özelgeler de var, gib'den bulabilirsin. bordronu incele, gelir vergisi tam kesiyorsa ayıp ediyor patronun.


  • laptu  (03.07.15 16:52:48) 
ücret anlaşman brüt üzerinden mi net mi?


  • sijwocaq  (03.07.15 16:56:44) 
anlaşma net üzerinden ise, bordroda brüt yazıyorsa bile muafiyet sana değil şirkete yansır.


  • prodeq  (03.07.15 17:13:38) 
o muafiyet şirkete yansıyor maalesef.

adam kendi kazancını sana verir mi? belki de o muafiyet yüzünden arge kısmını açtı ve istihdam etti personeli.
  • qui gon  (03.07.15 17:17:14 ~ 17:17:29) 
Sizin gelir verginizi sirket beyan eder ve stopaj adi altinda oder, bahsedilen muafiyet bu. Diger bir deyisle, kazandiginiz brut ucretin vergisi size hic ugramadan dogrudan devlete gider. Yani net ucret anlastiysaniz sizi dogrudan etkileyen bir durum degil. Ayrica ar-ge departmaninda olmaniz sirketin muhasebesinde ar-ge personeli olarak kayitli bulunmanizi gerektirmez. Ustelik saat bazinda arge yapiyor ya da yapmiyor olabilirsiniz. Oyleyse (devletin herhangi bir kontrol imkani olmasa da) muafiyet kanunen degisiklik gosteriyor. Bunlar sirketin muhasebesinin bakacagi konular.

Ek olarak bu muafiyetin de sartlari var. Teknokent'te olma, belirli limitleri gecmeme vb. gibi sartlari sirket olarak saglamiyor da olabilirsiniz.
  • f_d  (03.07.15 17:20:15 ~ 17:30:20) 
Sigortaya bildirirken sizi ar-ge ekibinden biri olarak bildirmemiş olabilirler. AR-GE şirketi de olsa bir fiil AR-GE ekibinde olmayanlar normal vergilendirilir çünkü. Aklıma bundan başka bir sebep gelmiyor.


  • kakao  (03.07.15 17:47:37) 
Benzer bir sirkette benzer bir ekipteyim. yukarida soylendigi gibi muafiyet sirkete yariyor. Bunu size yansitip yansitmamak onlarin elinde. Ayrica bildigim kadariyla her kisinin egitim derecesi onun muafiyet oranini belirliyor. Yanilmiyorsam doktora olunca %80'lere cikiliyor. Lisans veya Yuksek lisans daha az muaf. Bir de aon olarak sizin aylik calisma surenizin tamami arge faaliyeti kategorisinde raporlanmiyor olabilir. Bu da ayri bir parametre. Telefondan bu kadar yazabildim :)


  • mononoke  (03.07.15 18:16:11) 
- arge şirketi dediğin sanayi bakanlığı tarafından ar-ge merkezi olarak tescillenmiş mi?
- tescillense bile senin vergi kesintilerin şirkete döner. dolayısı ile sana verdikleri net paraya yakın bir brüt masrafları olmuş olur.
- anlaşmanın brüt ya da net olmasının bir önemi yok. para şirkete döner. bildiğim kadarıyla bu parayı çalışanlarına veren tek bir ar-ge merkezi var ülkemizde. o da kısmı olarak veriyor.
  • cek  (03.07.15 18:39:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.