köpekler az çok çişinin geldiğini belli ederler. yerleri koklayarak deli gibi dolanmaya başlarlar. öyle yaptığı zaman, yada yapmaya başlamış olsa bile, çişini nereye yapmasını istiyorsanız oraya götürün.
bir kağıt yada gazeteye onun çiş kokusunu bulaştırın. bunun için daha önce çiş yaptığı yeri o gazete/kağıt parçasıyla silmeniz gerekebilir. köpeğin nereye çiş yapmasını istiyorsanız o kağıdı oraya koyun ve kokuyu algılaması için koklatın, gerekirse elinizle kafasını bastırın, incitmeden tabi hayvanı, yoksa korkar. kendi çiş kokusunu alınca alışır ve zamanla hep oraya gider. tabi daha önce çiş yaptığı yerleri iyice temizlemen gerek, yoksa oralardaki kokuyu alır ve oraya yapar. bi arkadaşım çişli yeri sildikten sonra karabiber dökerdi, çiş kokusunu bastırsın dye. ama karabiber benim bildiğim kadarıyla, koku alma yeteneğini öldürüyor hayvanın. uyuşturucu köpeklerine karşı zulaları karabiberle doldururlarmış, köpekler kokuyu alamasın diye. bence bol deterjanlı bir temizlik maddesiyle iyice, bastıra bastıra silmek yeterlidir. önlem olarak, hala havalar sıcakken yerdeki halı, kilim nevaleyi kaldırabilirsiniz bir süreliğine, temizlik derdi olmaz hiç değilse.
yanlış yere çişini yaparken azarlayıp, hafifçe vurmak etkili bir yöntemdir, çok zorlamamak şartıyla. hatta biçok kişi bir gazeteyi rulo yapıp hafifçe burnuna veya poposuna vurur. yalnız azarın ve vurmanın dozunu kaçırırsanız, sizi her gördüğünde kuyruğunu bacaklarının arasına kıstırıp, saklanacak yer arayan pısırık bir köpeğiniz olur.
golden konusunda çok şanslınız, en kolay eğitilebilir köpeklerden biridir.
0