[]

Yüzmek çok mu yorucu?

Kondisyonum iyidir ya da en azından öyle bilirdim. Az önce 2 sene sonra ilk kez yüzdüm. 20 dk kaldım suda sanırım. Şu an kamyon çarpmış gibiyim. Teknik yüzmüyorum zaten. Teyze gibi, kafamı suya sokmadan, su sıçratmadan sakin sakin yüzdüm ama aşırı yoruldum. Teknik yüzmeyi bilmediğimden mi oldu bu yoksa yüzme çok mu enerji harcatıyor?
Ben düzenli spor yapan bir insanım. Benim cüssemde ortalama bir kadından güçlüdür kollarım, ne şınavlar ne plankler gördü yavrucaklar ama 20 dk yüzmeden sonra yerlerinden kalkmıyorlar. Bu nasıl iş? :/



 
Teknik yüzsen daha az yorulursun ama teknikten kasıt kendi vücudunun yatkın olduğu.

Kimisi sırt üstünde, kimisi kurbağada, kimisi serbest stilde iyi üzer ama herkes kelebekte zorlanır, kelebekte rahat yüzüyorum diyen adam daha görmedim afsdsfgvdfhb (palet takmıyorsa tabi).

Teknik yüzmediğin takdirde suyu etkin itemiyorsun ve haliyle daha fazla debelenip efor sarf ediyorsun .

Edit: bir de suda vücut sıcaklığını korumak için vücut ekstra kalori harcıyor, çıkınca şaftının kayması onla da alakalı biraz.

Bir de ben yüzdüğüm dönem antrönerler şınav vs gibi fitness/pilates vs hareketleri ile yüzme antrenmanının aynı gün olmasına izin vermezlerdi. Aynı tip kasılmaya girmiyormuş ve sakatlık riskini artıyor demişlerdi. Dolasıyle fitness vs ile sağladığın kondisyonun yüzmede çok etkisi olmayabilir.
  • neferkitty  (25.06.15 19:09:39 ~ 19:33:09) 
su yoruyor ya.
hamlamışsın. sonuçta yüzerken belki hiç çalıştırmadığın kaslar kascıklar hareket etti. teknik bilgim yok. ama bi ihtimal olabilir de...

bir iki seferden sonra çok da şey olmaz ya...
  • farrytikki2  (25.06.15 19:16:02) 
Yüzme şekline göre değişir. Doğru teknikle yokuş aşağı koşuyormuş gibi rahat yüzerken yanlış teknikle sırtında 30 kiloluk çantayla dağa tepeye tırmanıyormuş gibi efor harcarsın. Spor geçmişinin bu konuyla bir ilgisi yok. Misal "Total Immersion Swimming" tekniğini araştırabilirsin. Benim gördüğüm en rahat yüzme tekniği bu.


  • angelus  (25.06.15 19:18:34) 
yüzme beni de gereksiz bir şekilde yoruyor ve acıktırıyor. yüzerken doğru şekilde nefes alıp vermenin de yorgunluğa bir etkisi olabilir.


  • kung fu ayicik  (25.06.15 19:20:17 ~ 19:21:48) 
kafanı suyun üzerinde tutmaya çabalayarak yüzmek daha yorucu. benim için en az yorucu ve hızlı olan serbest stil dedikleri kafanı sadece nefes almak için yana çevirdiğin tip. ayrıca nefes düzeniyle çabuk yorulmanın direkt alakası var.


  • zgrydn  (25.06.15 19:30:19 ~ 19:30:40) 
Teknik ile alakalıymış cidden bak burada yazıyor:

In swimming, skill and technique significantly impact energy expenditure. Most people know how to run and ride a bike with reasonable economy, but it takes years of practice to be able to swim properly. Therefore, someone who is very inefficient in the water may be burning more calories per minute than someone who has beautiful technique. Also, experience comes into play. If you are not familiar with swimming, it may feel like you're working extremely hard and burning a lot of calories, but in reality you may only working at a moderate intensity. One more difference with swimming is that if you're monitoring your heart rate, you'll see lower heart rates at given intensity levels, compared with running or cycling. This is due to the physiological response to exercising in a horizontal body position, and in a buoyant environment. The heart can pump more blood easier since it doesn't have to overcome the forces of gravity to distribute it, as it does when you're standing up.

www.outsideonline.com

Ayrıca horizontal pozisyonda kalp hızının daha düşük olduğunu da yeni öğrendim sayende o_0

Running: Values are slightly lower than those for swimming since you re not using your upper body muscles to the same degree as while swimming.
  • neferkitty  (25.06.15 19:40:59 ~ 19:44:14) 
yüzmenin kondisyonu ayrıdır. antrenmansızlığın etkisiyle yorulmanız normal.

nefes verme olayını kavrarsanız serbest stilin %50'sini halletmiş olursunuz zaten. %50'si de teknik. ondan sonrası kolay.

5 yaşında yüzmeyi öğrenip , zamanında yüzme dersinden bütünlemeye kalmış biri olarak yazıyorum bunu :)
  • ketcapli dondurma  (25.06.15 19:46:06) 
Bana öyle dediği gibi aşırı efor sarf ediyormuşum gibi gelmiyor ama bariz nefes nefese kalıyorum ve soruyu sormamın sebebi de bunun anormal gelmesi zaten. Normalde o sürede tüm gücümle depar atsam o kadar nefesim kesilmez yani. Çocukluğumda yanlış öğrendiğim için düzeltmem çok zor sanırım. Yüzerken suyun altına kafamı soktuğumda panik oluyorum bi' kere. aşldkasşld Haklılar yani, koşmayı, bisiklete binmeyi bir şekilde kendi kendine çözebiliyorsun ama yüzme öyle değil. :')
Youtube'dan angelus'un dediği tekniğe baktım da izlemesi pek keyifli ama yüzme refleksif olduğu için bu saçma debelenmemi düzeltmem mümkün olur mu bilmiyorum.

  • ay nov kung fu  (25.06.15 19:53:42) 
düzeltme kolay değil ama çok zor da değil serbest stil yüzme, havuzda yüzme bilenleri izleyerek çok şey öğrenebilirsin. sırt duruşunun sert ve düz olması önemli ve nefes almayı öğrenmek için özel çaba sarfetmen gerek iki önemli nokta bunlar,sonrası gelir zaten.bacak kaslarını da güçlendirdin mi tamamdır.


  • syabk  (25.06.15 21:02:02) 
spor olarak düzenli yüzüyorum. ortalama 1 saat yüzüyorum genelde.

diğer insanlardan gözlemlediğim kadarıyla yüzmeye alışık olmayanlar nedense sanki bir yarışa gelmişler gibi acele acele, suları sıçratarak 5-10 dakika yüzüp nefes nefese kalıyorlar.

bu yanlış. zaten uzmanların söylediği yüzme dahil bütün sporlarda nefes nefese kalıp sonra kesilecek şekilde bir tempoda spor yapılmaması gerektiği. bunun bir faydası yok.

düşük bir tempoda uzun süre yüzeceksiniz. sonra alıştıktan sonra temponuz artacak ama hiç bir zaman öyle şappada şuppada deli gibi yüzmeyeceksiniz.
  • mea maxima culpa  (25.06.15 22:21:58) 
Hareket paternlerine alışık değilsin daha. Fitness antrenmanlarındaki tekrar aralıkları yüzme gibi kondisyona dayalı bir spor için sprint atılmayacaksa çok bir şey ifade etmez zaten.


  • arnold schwarzeneger  (26.06.15 08:51:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.