[]

kuzey ışıklarını kovalayanlar

okuduğum bir habere göre bu gece kuzey ışıkları almanya'nın güneyinden bile görülebilecekmiş. (almanca maalesef) www.infranken.de

gerçekçi gelmedi, biraz araştırdım.

şuradaki bilgiye göre bayern'den görülebilmesi için kp 8-9 civarında olması gerekli. www.aurora-service.eu

şurdaki bilgiye göre de bu gece kp 7'ye kadar çıkacağı yazıyor. www.aurora-service.eu

internetteki haberlere göre 17 martta yine kuzey bayern bölgesinde görüldüğü yazıyor. ama gerçekten görmüş olan var mı bilmiyorum. o zaman görüldüğünü ben de daha yeni öğrendim.

sizce mümkün mü? gece uykusuz kalıp 1 hafta boyun ağrısı çekmeye değer mi?

ek soru: utc kullanılmış sitede. mesela utc 21:00 almanya saatiyle kaç oluyor?

 
Ben de kuzey isiklarini gorme pesindeyim ama Almanya'da gorulebilecegini daha once duymamistim. Ben Izlanda'ya gitmeyi planliyorum bunun icin. Kopenhag uzerinden Izlanda.


  • stavro  (24.06.15 18:25:23) 
daha önce berlin ve hamburgda gören arkadaşlarım var da, bayern'e kadar inmesi için epey büyük bir patlama olması gerek sanırım.


  • letheavendangered  (24.06.15 18:27:24) 
utc 21 almanya saatiyle 23 oluyor.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (24.06.15 18:33:40) 
kuzey almanyadan görülebileceği kesin bilgi mi? yayalım mı? borkum'dayım ben, öyleyse boyunluk almaya gidiyorum şuanda?

7 olacaksa benim yaşadığım yerde görülecek gibi sanırım. pek bilgim yok bu ışıklar bütün gece orada mı duruyorlar yoksa yıldız kayması gibi yarım saniye görülüp ortadan kalkıyorlar mı??
  • fayfim  (24.06.15 19:00:20 ~ 19:02:11) 
Işınlanma icat edilse de gidip görsem dediğim durum. Uf nasıl kıskandım. Fotoğraf atın be :(


  • indescribable  (24.06.15 19:07:20) 
fayfim, nordbayern'e görülecekse bence boyunluk satan dükkanları talan etmeye başlayın derim sen kuzeydeysen. bayern baya aşağıda kaldığı halde bizde alarma geçildiyse siz geç bile kalmışınız.

valla daha önce görmedim, bilemeyeceeğm ama verdiğim linklerde gördüğüm kadarıyla yoğunluğu değişmek şartıyla gece boyu sürecek. önemli olan havanın bulutsuz olmasıymış infranken'ın dediğine göre.

edit: borkum nerde diye baktım da sizin oralarda yerleşim yeri var mı? nasıl güzel bir yer orası öyle?!

indescribable, ışınlanacaksan git izlandaya, norveç'e falan ışınlan. bizim buralarda işin ne :D
  • letheavendangered  (24.06.15 19:11:15 ~ 19:14:21) 
varmış ben de buraya gelince öğrendim :) güzel yerler gerçekten ama yağmurdan fırtınadan içim şişti artık. hava bulutsuz olması lazım dediğin anda beni kaybettin. burda bulutsuz günler çok nadir malesef. yine de bakacağım gece. biraz araştırdım şimdi, pek öyle fotoğraflardakiler gibi değil de ufukta bir ışık şeklinde görünüyormuş buralarda sanırım.

verdiğin linklerde canlı olarak güncel durumu falan hep yazmışlar. inşallah görme şansımız olur da ölmeden önce yapmak istediklerim listesinde bir maddenin daha üzerini çizerim.

görürsem gece fotoğrafını çekip buraya atarım.

bir de şu siteyi buldum, senin de işine yarar muhtemelen. www.polarlicht-vorhersage.de
  • fayfim  (24.06.15 19:22:50 ~ 19:26:32) 
allahım sana geliyorum, fayfim verdiğin linkte zamanında avusturyaya kadar görüldüğü yazıyor, hem de baya kuvvetli. sıralamayı parlaklığa göre yapınca tüylerim diken diken oldu. şimdi gecenin bi vakti tek başıma nereye gitsem diye düşünüyorum.


  • letheavendangered  (24.06.15 19:46:47) 
ben bugün hastanede nöbetçiyim, 5 katlı hastane sanırım adanın en büyük yapısı o konuda şanslıyım ama kuzeye bakan tarafta kocaman bir deniz feneri var, yaratacağı ışık kirliliğiyle bütün planları mahvetme riskine sahip :( az kaldı göreceğiz bakalım :) inşallah ikimiz de görebiliriz.

baktım da bayern ne güzel bulutsuz, apaçık hava :(
  • fayfim  (24.06.15 20:13:40 ~ 20:14:48) 
ben kesin bilgi verebilirim. öncelikle almanya'dan gözükür evet. karşılaşacağınız görüntü kuzey'de ki kadar fantastik olmayacaktır. son 1.5 yıldır düzenli olarak takip ediyorum, bu sene 7 seviyesine 4 kere çıktı. son günlerde güneşte yaşanan büyük bir patlamanın etkisi bu yoksa bu mevsimde zaten hemen hemen hiç gözükmez. sebebi de basit. düşük ve orta seviyelerde ışıklar oluşuyor. kışın olsa bunlar kuzey için yeterli olacakken yazın kuzeydeki nerdeyse 20 küsür saat gündüz yaşanıyor artı kalan saatlerde de yine tam olarak hava kararmıyor. dolayısıyla kuzey ışıklarını görmeniz için şart olan zifiri karanlık ortam oluşmuyor. bu sebepten nereye bakarsanız kuzey ışıkları için ekim-nisan arası kuzeye gitmelisiniz derler. bugünse güneşteki patlamanın sonucu olarak kuvvetli bir dalga geldi ve gündüz süresinin normal seviyelerde olduğu ülkelerde bile görünmesini mümkün kıldı.


bilgi kısmından sonra sorunuza geleyim. bu fırsat ayağınıza bi daha gelmez ama evinizde oturursanız muhtemelen göremezsiniz. bulutlanma durumunu kontrol edip şehirden olabildiğince uzaklaşın. yıldızları görecek kadar karanlığa ulaştığınızda sabah gün ışıyana kadar takılmanız lazım. a noktasında beklersiniz gözükmez 20 km ilerde ki b noktasında müthiş görüntüler ortaya çıkar. yanınıza güzel bir fotoğraf makinesi ve tripod alıp yollara düşün derim.

yazdıklarım kendi tecrübelerim. uygulaması size kalmış.
  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (24.06.15 22:01:00) 
Ya lanet olsun, ne benimle gelmek isteyen var, ne benim arabam var. gecenin bi vakti de kiz basima her ne kadar guvenli de olsa bisiklete atlayip sehir disina cikamam. Sehirde yine karanlik yerler var, agaclik yerden gecen nehrin ustundeki kopru mesela. Ama dogu ve bati cephesinden ufuga bakiyor. Illa kuzeye mi bakmamiz lazim?


  • letheavendangered  (24.06.15 22:27:21) 
kuzeye bakmanız şart değil ama tek yere odaklanıp sabit kalmak pek iyi bir fikir değil.bir de karanlıktan kasıt bulunduğunuz noktayla sınırlı olan bir şey değil. şehre yakın olduğunuzda şehrin ışıkları siz farketmeseniz de gökyüzünü aydınlatıyor. ay ışığı bile çoğu zaman etki ediyor buna. o yuzden en azından bi 20 30 km uzaklaşmaya çalışın. kimse gelmiyorsa eğer bahsettiğiniz yere gece yarısı gidip 1 saat bekleyin. bakarsınız şanslı gününüzdesinizdir. son olarak ışıkların nerde ortaya çıkacağı belli olmuyor. bazen tepenizde dans ediyorlar bazen ufukta. olur da görürseniz elinizden geldiğince yaklaşmaya bakın


  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (24.06.15 22:48:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.