[]

4. İş Görüşmesinde Yaşadıklarım Normal mi Sizce?

Gerçekten büyük ve kurumsal bi firma ile 1 aydır görüşüyorum. Her görüşmeden sonra IK'dan görüşme olumluydu diye dönüş yaptılar şimdiye kadar. Az önce 4. görüşmeden çıktım. Görüşme yaptığım kişi müdür ve yanında bir kişi daha vardı. Müdür üzerinde tişört sandığı beyaz bir fanila ve kot pantolonla görüşmeye geldi.

Seninle ilgili iki kaygımız var:

1) "Geçen haftaki görüşmeye sadece beyaz gömlekle geldin. Görüşmeyi yapan kişi çok iyi, çok tecrübeli ama o kıyafetle gelen başka birini hemen yollardım." demiş.

2) CV'mi çok beğeniyorlarmış, ellerindeki bu pozisyon için en iyi CV imiş. Ama diğer adayların aksine çok istekli görünmüyormuşum.


Karşımdaki müdür bunları söyleyince ben inanılmaz hayal kırıklığına uğradım. Önceki 3 iş görüşmesinde pozisyonun niteliklerinden vs. en az 1 saat görüşürken konunun böyle saçma sapan bir yere gelmesi canımı sıktı. Durumu anlattım. O günkü kıyafetimle başka kurumsal bir yere sunuma bile gitttiğimi ve işim nedeniyle duygularımı çok göstermediğimden ve bunun normal olduğundan bahsettim.

Konuşmayı kapatırken de 1 aydır görüşüyoruz ve işin nitelikleri ile tamamen ilgisiz bir nedenden dolayı hala kaygılarınız varsa yola başka bir adayla devam edebilirsiniz, teşekkür ederim diyip kalktım. Müdür şaşırdı ve üzüldü.

Bu arada pozisyon öyle takım elbise ile vs çalışılan bir pozisyon değil. Çalışanlar da öyel giyinmiyorlar.

4. İş Görüşmesinde Yaşadıklarım Normal mi Sizce?

 
türkiyede normal :) yüzlerce mülakata girmiş biri olarak söylüyorum, her tipte manyak var.
bana kalırsa bu tip tavırlar senin için bir gösterge olmalı. bir firma çok kurumsalız ayağına birini işe almak için 4 görüşme yapıyorsa (oha) ve hala karar veremediyse, kılık kıyafet üzerinden yargıya varıyorsa, bu saçmalığı yüzüne söylemekte de bir beis görmüyorsa zerre kadar kurumsal değildir. yerinde olsam ben onlarla çalışmak istemezdim. bu kafada yönetilen bir şirkette mutlu olma ihtimalin az.
kolay gelsin.
  • vecihi ile fikret  (23.06.15 11:28:37) 
güzel cevap. güzel kapanış.
ne bu ya? okudum da evlilik için eş arayan ya da yemekteyiz programındaki çorbaya eklenen suyun miktarını dert eden birini hayal ettim bir anda.

  • 1adam  (23.06.15 11:30:20) 
Yahu o bir şey mi bir iş görüşmesinde bana kadın şey dedi. Yazılımcılar çok alıngan oluyor, iş yüzünden bağırınca hemen küsüp gidiyorlar.


  • nuka cola  (23.06.15 11:32:00) 
daha beterleri bile var...
bi daha gitme görüşmeye bence.
çok ısrar ederlerse maaş beklentini yükselt.
  • whatyougetiswhatyoudid  (23.06.15 11:32:49) 
çok güzel cevap vermişsin tebrik ederim.

artık dördüncü iş görüşmesine gelmişsin, ya evet demeleri lazım ya hayır. hala küçük şeylere takmaları can sıkıcı.

ama evet türkiye şartlarında normal. herkes kapılarında kuyruk adamlar şımarıyor.
  • dafuq  (23.06.15 11:44:16) 
Yani ben eğer gideceğim işte takım elbise giymeyeceksem görüşmesine de takım elbise ile gitmem. Hatta son zamanlarda sakalı bile kesmiyorum. Hata mı yapıyorum bilmiyorum ama rahat hissediyorum kendimi. tabi çok salaş gitmiyorum ama takım elbise ve sinekkaydı olayına hiç giriyorum.
Yani ben beni alacak adamın daha ilk görüşmesinde karar vereceğini düşünüyorum. çok fazla uzatmışlar senin süreci. 4 üncü görüşme nedir arkadaş?

  • enkolaykullaniciadi  (23.06.15 11:52:28) 
görüşmenin sonunu iyi bağlamışsın.
eminim daha iyi bir iş bulacaksın.
daha beter müdürler var,
maaşı yükselt+1
  • seyduna6687  (23.06.15 12:04:25) 
Öncelikle 4. görüşme nedir diyen arkadaşların hangi şirketlerde hangi pozisyonlarda çalıştığını sorguladım. Zira hep kurumsal şirket özelinde iş başvuruları yaptığım için, çevrem de dahil işe girebilmek için minimum mülakat sayım 4 oldu. Hatta P&G Unilever Pfizer gibi şirketlerin stajyer seçme aşamasında 5-6 görüşme yaptığını biliyorum.

Sonraki kısma gelirsek, normal koşullarda ne olursa olsun mülakatlardaki dengesizliğin yutulması gerektiğini düşünürüm ama bu biraz fazla olmuş. Gözünün üstünde kaşın var deseler daha mantıklıymış. Çok profesyonel ve düzgün bir cevap vermişsin. Aklı başında bir firmaysa 1 görüşme daha ayarlar ve seni işe alır. Aramazlarsa da büyük ihtimalle müdürün bi akrabasını almak için kılıf arıyorlardı o nedenle böyle konuştular demektir.

Hiç canını sıkma, çok doğru yapmışsın.

Aklıma gelmişken... Uluslararası çapta bir inşaat firmasında İK stajı yapıyordum öğrenciyken. Buraya baya iyi üniversiteden inşaat mühendisleri ve mimarlar geliyordu iş başvuruları için. (Rusya'ya filan gönderiyorlardı) Neyse, bir gün İK müdürü "gelen aday takım elbiseyle geldi görüşmeye. Biz alışkın değiliz. Ne kadar saygılı ve istekli. Çok takdir ettim" dedi. Normalde çalışanlar sivil, mülakata gelenler de kot vs. giyip geliyor doğal olarak. Ama mülakata bir takım çekip gitmek müdürün gözünde + puan olarak yazabiliyor işte. Yani giymedin diye - puan yazmaz, ama giyersen + puan yazabilir. (Bu da ben mülakatlara rahat giyinir giderim diyenlere gelsin :) Belki ileride lazım olur :)
  • lcha  (23.06.15 12:11:46 ~ 12:17:26) 
iyi demişsin tebrik ederim. keşke sonuna "sizin de şu an giydiğiniz kıyafet kurumsal bir firmada iş görüşmesi yapacak kapasitede değil" deseymişsin. insanın gerçekten midesini bulandırıyor şu işler. almanyada üretim müdürünün boynuna kadar dövmesi vardı, amerikalı iş ortağımızın ceo'su gözümüzün önünde kıravatını gömleğini çıkarıp anahtarla makinaya dalmıştı ama bizimkiler sanki kuin elizabet amk


  • KidLazer  (23.06.15 12:19:13) 
tebrik ederim sırf bu hareketin bile saygı uyandırdı bende
umarım istediğin gibi bir işi en kısa sürede bulursun

türkiye de normal demişler evet bende bunu söylemeye geldim.
abuk subuk şeylere takılmış gibi yapıp seni kıvrandırmakmış bence niyetleri düşmemişsin tuzaklarına.
  • basond  (23.06.15 12:23:07) 
Yorum yapamayacağım ama çok iyi cevap vermişsiniz, kutlarım.


  • rivulet  (23.06.15 12:36:04) 
Büyük ihtimalle tepkini ölçmek için yapılmış bir şeydi ya da Icha'nın dediği gibi seni elemek için bahane arıyorlardı. Her iki durumda da iyi cevap vermişsin.


  • zombi  (23.06.15 14:26:18) 
Maalesef elemek için her türlü cambazlığı yapıyorlar. Diğer arkadaşlarım da dediği gibi, biri araya tanıdığını sokuşturmultur, onlar da kılıf arıyorlardır. @ douchebag ' in anlattığına istinaden benim de bir anım var; sene 2010 bir ilaç kşmyasalları firmasına görüşmeye gittim idari işler için. O dönemde de yine bir kimya firmasında çalışıyorum, laboratuvarda çalışan çok zeki mühendis arkadaşlarımız var üç kuruşa anaları ağlıyor filan. Bu gittiğim firma bana iş tanımından bahsetti, sonra beni lab.'a alıp birkaç şey gösterdi. Bakın dedi ne kadar kolay yapabiliyorsunuz, bu iş için ekstra bir elemana gerek görmedik, sizin çalışacağınız pozisyon bu işi de içerecek. Şaşırdım tabi. Başkası olsa ulen ne var iki kimyasal karıştırıp makineleri on off yapcam ne kadar zor olabilir ki diyip o para ın üzerine atlardı( maaş bayağı dolgundu) ben beraber çalıştığım mühendis arkadaşları düşünerek kendime yediremedim o pozisyonda çalışmayı. Birkaç gün sonra referanslarımı istediler ama ben işi kabul etmedim. Oraya sonuçta başka birini aldılar tabi, hem ofis işlerini yapacak hem de lab.'ı yönetecek. İşler böyle işliyor işte Türkiye'de. O sebeple mantık falan aramayın. Kimsenin işi hakedip, etmediğini de sorgulamayın artık. Ayrıca görüşme süreçleri o kadar uzayabiliyor, hele ki kurumsal firmalardı 4-5. Görüşme + ingilizce sınavı, yetenek sınavı vs. Bunlara hazırlıklı olun derim. Motivasyonunuzu düşürmemeye çalışın ki sürecin sonuna doğru isteksizleşmeyin.umarım bu işyerinden tekrar aralar. Kolay gelsin


  • Hersheys  (23.06.15 16:39:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.