[]

Kiracılar ve Hukukçuların Dikkatine

Bir yakınımız, 12 senedir, aynı dairede kiracı olarak oturuyor. Kiralarını düzenli olarak ödeyen ve ev sahibiyle şu ana kadar hiç sorun yaşamamış bir kişi. Kontratı, 15 Eylül'de yenilenecek, ancak 19 Haziran'da, ev sahibi kendisini telefonla arayarak, kirayı TEFE/TÜFE'den daha fazla bir oranda arttırmak istediğini, civardaki evlerde oturanların daha fazla kira verdiğini belirtti. Kiracı şu an, 730TL'lik bir ödeme yapıyor. O muhitte, kiralar 600-1000 TL arasında değişiyor. Kiracı, %10'luk bir zam yapıp, kirayı 800 TL'ye çıkarmayı planlıyordu ama ev sahibi 950'den aşağı olmaz, zaten +10 senelik kiracısın, sana ihtar yollayıp çıkarırım diyor. Şimdi;

1) +10 senelik kiracıları evden çıkarmak için, kontrat yenileme tarihinden en az 3 ay önce haber vermek gerekiyor değil mi? Yoksa, bu süreyi esnetmek mümkün mü? 2 ay önce haber verilse de olur veya 3 aydan biraz daha geç belirtilse de sorun olmaz diye insiyatif kullanılabilir mi?

2) Ev sahibi, 15 Haziran'da noterlikten ihtar göndermiş ama bu ihtar diyelim ki 22 Haziran'da kiracının eline geçmişse, 3 aylık ihtar süresine uyulmadığı için geçersiz midir, yoksa noterden gönderilen tarih mi geçerlidir?

3) Bu 3 ay süresinin doğruysa ve kiracının eline zamanında ihtar ulaşmamışsa, kiracı normal zammını yapıp oturursa, ev sahibi ne yapabilir? Emsal kira davası açarsa ne kadar sürer? Kazanırsa, dava masraflarının ne kadarını kiracı öder?

 
100 tl verip avukata danışın isterseniz.


  • efrasiyab87  (22.06.15 00:43:44) 
efrasiyab87 +1.


  • microfiction  (22.06.15 01:04:20) 
konuyla alakalı değil pek ama ben kiracı yerinde olsam, 150 lira için tatava yapan adamın evinde oturmazdım. bu devirde 12 sene boyunca sorunsuz kiracı bulabilecek varsa beri gelsin.


  • orient blue  (22.06.15 09:50:42) 
Evet haklısınız da, ben sadece şu 3 ay olayını merak etmiştim. Yoksa iş ciddiye binip de davalar açılırsa, tabii ki kendisi avukat tutar herhalde.

@orient blue ever, kesinlikle. Zaten şu ev sahipleri, evleri 3-4 ay boş kalınca edecekleri zararı bir hesaplayabilseler, böyle 3 kuruş için insanın başını ağrıtmazlar.
  • agluna  (22.06.15 11:25:24 ~ 11:25:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.