[]

Siz olsanız ne yapardınız?

Arkadaşlar tecrübesiz yeni mezun inşaat mühendisiyim. Başvurduğum firmada şartlar şöyle artıları ve eksileriyle:

+ aşağı yukarı 1800$ maaş
+ kalacak yer veriyorlar
+ şantiyede 4 öğün yemek çıkıyor
+ 6 ayda bir istanbul'a gidiş dönüş uçak bileti veriyor
+ haberleşme giderleriniz de firmadan karşılanıyor

- günde 11 saat minimum çalışma
- iki haftada bir pazar tatili var
- sigorta yapmıyorlar çalışanlarına
- moskova istanbul'dan hallice bir şehir,. büyük ve boğucu
- pahalı bir şehir
- iki aylık maaşını tutuyorlar ceplerinde. yani mesela ağustos ayında başlasam, ağustos ayının maaşını ekimde alacağım, eylül ayınınkini de kasım ayında.

siz olsanız kabul eder misiniz? istanbul'da bir iş bulmaya mı çabalayım? inşaat mühendisleri aşağı yukarı bu şartlarda mı zaten çalışır, inşaatçısın sen bulmuşsun bunama mı dersiniz? akıcı ingilizce ve türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birinden mezun olmuş olmak, avrupa'da işin kapısını açar mı?

teşekkürler.

 
moskova dünyanın en pahalı şehirlerinden. o verdikleri para senin vasfına bakarak tr için bile düşük. 11 saat, pazarsız bir işten bahsediyorsun. üzüldüm açıkçası bunu değerlendirmiş olmana.

ama asıl sorun askerliğini yapmamış olman olabilir.
  • sttc  (20.06.15 13:08:45) 
Ucret bu sartlar icin cok dusuk bence. Yurtdisina giden insaatci degil ama santiyede calisan makinaci arkadaslarim oldu daha iyi paralara gittiler daha iyi sartlara 6 ay zor dayandilar. Bence biraz daha arastir acele etme cok daha iyi paralara cikabilirsin yurtdisina. Ki sigorta olayi sikinti aman diyim


  • cizgilerebasancocuk  (20.06.15 13:08:58) 
@sttc askerliğim tecilli ancak öyle bir ortam var ki türkiye'de her sene yüzlerce inşaat mühendisi mezun oluyor üniversitelerden, insanın psikolojisi bozuluyor. bu durumda firmalar köle alıyor tabi, en azına kanaat getirenleri.


  • dunden kalmis yemek  (20.06.15 13:12:45) 
11 saat ve sigortasız

Neyleyim verdiği 4 öğün yemeği 6 ayda bir uçak biletini tlf giderlerini.

Modern köle ol diye inşaat mühendisi olduğunu sanmıyorum
ben sizi ararım de kapat
  • indescribable  (20.06.15 13:15:36) 
burda sartlar cok cok agir diyen arkadaslar ayni teklifi alsa kosa kosa giderler.

evet dogru sartlar agir, zor olucak bir tecrübe, zorlanacaksiniz da eger karakteriniz buna uygun degilse.

fakat türkiyede daha iyisini bulamayacaksiniz muhtemelen, yani tahmin ettigim kadariyla sadece okul mezuniyeti var, bir alanda uzmanlasma etc , is tecrübesi, okul vakti part time calismislik yok, bundan dolayi zaten alacaginiz her teklif bundan kötü olucak.

istanbulda global bir cok beyaz aka sirkette durum bundan farkli degil ki, arayin sorun bogazicinden yeni mezun global cok iyi sirketlerde calisan arkadasinizi, haftaici minimum sabah 9-aksam 10 gibi calisiyordur, cumartesi istedir, belki deli gibi seyahati vardir. maasda 5 bin filandir. aynisi iste. sosyal hayatada zaman mi kalir bu durumda...

buradaki en ciddi eksik sigorta bence. onun disindakiler yeni mezun tecrübesizlere genelde verilen seyler.
  • kurnaz  (20.06.15 13:41:11 ~ 13:42:13) 
@kurnaz istanbul'da 5000 yeni mezuna verildiğini ilk kez sizden duyuyorum. benim duyduğum örnekler genelde 1300 - 1500 lira arası verilip yeni mezunların küçük düşürülmesinden ibaret.


  • dunden kalmis yemek  (20.06.15 13:48:21) 
Sigortasız olması kafamı karıştırırdı. Bunun dışında yeterince tecrübe kazanana kadar it gibi çalışmayı normal görüyorum. Tüm bu çekilenin ileride tatlı tatlı yemeleri oluyor.

Bu arada Türkiye'nin en iyi üniversiteleri Kapıkule'den sonra çok da fazla bir işe yaramıyor. Ama hangi işin kapılarını açacağı, insanın kişisel özelliklerine ve şansına kalmış biraz da.
  • aychovsky  (20.06.15 13:52:36) 
Yeni mezun mühendis için 2000$ üzeri olsa makul denilebilir. Maaşlar ülkeye göre değişiyor. Türkmenistan'da 2000-2500, Irak'ta 3000-3500 civarı olur mesela. Bahsettiğin firma sağlamsa maaşı çok dert etmeyip gidebilirsin. Tabii "3-5 sene şantiyeci olurum, bu sayede dövizle askerlik yaparım, parayı da çok çarçur etmem" diyorsan geçerli bunlar. Birkaç ülke ve proje gezersin bu sayede.

Bu arada sigortasız olmuyorsun. Yurtdışında işçi çalıştırma kapsamında sigortan oluyor, sadece prim yatmıyor, sen istersen firmaya maaşından kesip prim yatırtabiliyorsun, ya da döndüğünde topluca kendin prim yatırabiliyorsun.
  • virgul  (20.06.15 14:14:29) 
@virgul o zaman 2000 doların içinden sgk primini çıkartsak geriye bize pek birşey kalmıyor.


  • dunden kalmis yemek  (20.06.15 14:21:39) 
Ben 1 yıl çalıştım, Sgk primi yatırmadım, önemsemedim açıkçası. Sen burada bir işe girsen muhtemelen 1500 TL gibi bir rakama başlarsın ve onda da sigortanı asgari ücretten yapmaya çalışırlar. Yani ilk birkaç sene için hiçbir şey yatırmasan da çok prim kaybın olmaz.

Başka birkaç detay var.
- Projenin süresi nedir? (Başka projeye geçerken zam alırsın)
- Şantiyede yaşamaya hazır mısın? Aile ve arkadaşlardan uzak olacaksın, yediğin içtiğin çoğunlukla vasat olacak, kısacası her şeyi "mış gibi" yaşayacaksın.
- Para ve deneyim kazanıp buraya döndüğünde gerçekten rahat etmek için birkaç seneni feda edebilir misin?
  • virgul  (20.06.15 14:30:35) 
Insaat mh piyasasini ve sizin durumunuzu bilmiyorum ama sunduklari sartlar firma hakkinda hic iyi bir izlenim vermiyor. Iki ay parayi tutmak ne demek? Bu sartlari kabul ettiginizde daha sonra firmaya karsi herhangi bir sekilde agzinizi acamazsiniz.


  • f_d  (20.06.15 16:25:12) 
meslektaşın olarak cevap veriyorum ;

sigorta olayı yurt dışına personel çıkaran çoğu firmanın başvurduğu bir durum herhalde. orda bi kaza sigortası yapıyorlar ama primden düşmüyorsun herhalde. belki enka stfa fln yapıyordur bilemiyorum.

bizim meslek için avrupada iş kapısı tünelin ucunda görünen küçük bir ışık. eğer odtü, itü mezunu felansan işte belki avrupada bi yerde mba fln yapsan olur belki. bizim firmalarda kapı kuleyi geçen yok hep rusya, türkmenistan arap ülkeleri fln.

yeni mezun mühendis için yurt dışında 2000-2500 dolar bandı söylenir. sizinki de ona yakın gibi değerlendirilebilir. hocam şimdi iyi bir okuldan mezun türkiye de yeni mezun olarak dağda taşta iş bulsan 2500-3000 tl ye taş çatlasın bulursun. normal firmalarda bulsan 1500-2000-2500 civarı bulursun. eğer yaşın genç ise bence bi değerlendir düşün, diğer alternatifler ile kıyaslar. atıyorum 3000 dolar alabileceğin başka bir şantiye varsa değerlendir ama yoksa git en kötü çalış bi 8-10 ay baktın yatmıyor kafana değiştirirsin. hem dil öğrenirsin hem yurt dışı tecrüben olur. seneye de başka yere bakarsın kafana yatmazsa.

sorun olursa yeşillendirebilirsin.
  • sutu seven kamyoncu  (20.06.15 16:43:50) 
bu arada iki-üç aylık maaşı tutmak da standart bir uygulama, işten çıkarken hesaplaşıyorsun. bu konuda duyduğum en insancıl uygulama ilk 4 ay yarım maaş yatırıp sonra tam maaşa geçen firmaydı.


  • virgul  (20.06.15 19:23:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.