[]

ACİL- Kira Kontratı Zam Oranı Hk.

Beyler bayanlar,

Ev kiralayacaz, herşey tamam derken kontrat elimize ulaştı. (Ev sahibi başka şehirde)
Zam oranı yasal olarka tefe-tufe diye bilirken, şöyle bir madde var:
"Taraflar kira süresinin bitiminnde, kira akdini devam ettirmek isterlerse yıllık kira miktarı artış oranı TEFE-UFE yıllık endeks ortalamasıdır. Bu oran yüzde 10'dan az olamaz."

Sondaki "Bu oran yüzde 10'dan az olamaz." kısmını ev sahibi kendisi eklemiş.
E kardeşim tefe-tufe %10 u geçmiyor.. %9 olunca adam bana gelip hayır %10 zam yapacaksın mı demek oluyor bu? Veya 2 yıl sonra sıkıldı "Bu miktar az %15 yap" derse ne diyecem?
Birbiriyle çelişen iki laf yok mu burada?
Bir de ev sahibi avukat..

Arayıp adama sorayım diyorum ama karşısında ezilip kalıcam ters bi laf edecek evi vermekten vazgeçecek diye...

Acilinden fikir verir misiniz arayıp konuşayım adamla?

 
Dün de yazmıştım, o yazdığı yasal olarak geçerli olmaz. Kira sözleşmesinde zam konusunda isteyen istediği gibi madde ekleyemez. Arayıp bunu uygun bir dille belirt, tüfe-üfe değişim oranlarının senelerdir %10 olmadığını, bu maddenin anlamsız olduğunu söyle.

Tekrar söylüyorum, isterse oraya "her sene %50 zam yapılır" yazsın, konuyla ilgili yasanın ne dediği önemli. Yasal olarak da 1 senelik tüfe-üfe değişiminden fazla zam "YAPAMAZ". Yaptım derse bile sen bu orandan kiranı yatırırsın, konuyla ilgili dava açarsa sen haklısın, çünkü yasal zammını yapmışsın.

Ama evi tutmadan önce böyle saçmalıkları arayıp çözebilirsin, konuşmaktan zarar gelmez.
  • osurdum  (19.06.15 11:26:58 ~ 11:35:00) 
üçün beşin hesabını yapma. yüzde on zam yaparsın. ne bileyim düz olsun dersin 789 tl yerine 750 tl olsun dersin tefe-tüfe %8,8. bizim kiracının zammı 88 tl idi 50 tl yap yeter dedik.


  • mr fusion  (19.06.15 11:28:35) 
-----
TÜİK; 12 Aylık Ortalamalara göre değişim oranı. MAYIS 2015 için % 6.98 dir.

Dolayısı ile geçmişte HAZİRAN Ayı içerisinde başlamış olan,

2015 Yılı için, Konut Kira Kontratları artışı % 6.98 olacaktır.
-----

Bu ay zam yapmış olanlar %7 zam yaptılar. Kiranın miktarına göre %3 az bir para olmayabilir.
  • osurdum  (19.06.15 11:30:57) 
Kendisiyle telefonda görüştüm.
Her kontrata bu %10 ibaresini koyduğunu ama hiçbir zaman hakkaniyete aykırı davranmadıklarını belirtti. Mutlaka tefe-tufe'ye göre zam yaptıklarını hatta gerekirse emlakçımızla görüşüp bilgi alabileceğnizi söyledi. Evimize iyi bakın bizim için gerisi hiç önemli değil dedi.. Neyse, söze inanıcaz yapacak birşey yok.

Bu arada, @mr fusion, başlayacağımız kira 2.000 TL olduğundan bu oranlar bizi çok etkiliyor. Minimum %10 diyen adam kafasına göre %15 yap derse sçarız bundan korkum..

Gerçi @osurdum açıkladı sağolsun, bir sene sonra böyle saçma birşey olursa gönül rahatlığıyla tefe-tufe'ye göre yatırırım..
  • quaker  (19.06.15 11:36:59) 
"E. Kira bedeli
I. Genel olarak
MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.
II. Belirlenmesi
MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.

Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır."

emlakkulisi.com

fazla olamaz yerine az olamaz yazmıştır bence. diğer türlüsü çok fena şekilde kötü niyete girmekte çünkü. bir de şu linki verelim:

www.emlaxell.com
  • devilred  (19.06.15 11:37:21) 
@devilred: Aynen zaten %10'dan az olamaz diyor sözleşmede..
Pek anlamadım ne demek istediğini senin :)

  • quaker  (19.06.15 11:40:19) 
Bence o cümlenin anlamı kafasına göre oran belirtmek değil, bu oran %10'un üzerindeyse zaten adam için sorun yok, o orandan zam yapar. %10'un altındaysa da bunu %10 olarak kabul ederiz gibi bir şey demek istemiş.

Neyse adamın sözüne güven, çirkeflik yaparsa da yasal olarak boş olmadığını belirtirsin, zaten avukat adam boşa kürek çekmez. Hayırlı olsun.
  • osurdum  (19.06.15 11:42:02) 
Sağolsun telefonda zaten güven verir şekilde konuştu.
Bir sene sonra dert yaratacağını hiç sanmıyorum..
Ne demiş atalarımız, insanlar konuşa konuşa..
  • quaker  (19.06.15 11:52:43) 
hayaller => "bu oran yüzde 10'dan fazla olamaz."

gerçekler => "bu oran yüzde 10'dan az olamaz."
  • devilred  (19.06.15 11:54:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.