[]

şu felsefenin siyasi karşılığı neydi?

kendimden örnek vereyim, kesinlikle cimri biri değilim, hatta iyi diyebileceğim bir maaşım var ve giderim yok dolayısıyla rahatça para harcayabiliyorum fakat karşı olduğum husus şu, atıyorum esenler'de 10 liraya satılan terliğin, deniz kıyısında bir yerde 25 liraya satılması. yani aynı terlik ve aynı kalite, nasılsa bizden başka dükkan yok s.ke s.ke alacak diye dayıyorlar fiyatı.

aynı şekilde bostancı'da 8 lira olan kumpirin ortaköy'de 15 lira olması. aynı lezzet, aynı malzeme, aynı kalite. insanlar nasılsa buraya kumpir yemeye geliyor diye s.kiyorlar resmen.

giyim kuşama gelince koton, lcw, colin's, flo'dan falan giyinirim, onlarla bi alıp veremediğim yok. kaliteli olduktan sonra aşırı pahalı olmadıkça alırım. onlara karşı değilim yani.

mesela mc donald's sırf adı var diye küçücük menülere 15-16 lira istiyor, tamam ürünleri kaliteli ve güvenilir ama 16 lira verip de masadan aç kalkmak mantık dışı geliyor bana. hele pizza olayına hiç girmiyorum, küçük boy pizza'ya 20 lira fiyat istemek düpedüz şerefsizlik. zaten içindeki malzeme ne ki, maliyeti nedir yani? neden insanları s.kiyonuz bu kadar? pizza yiyip aç kalacağıma 10 liraya pide yerim döner yerim lahmacun yerim doyarım. benim için budur mantıklı olan (istisnalar olur elbet, arkadaşlarınla falan ayda yıl bir gidersin o başka tabi).

yani sırf insanlar almaya mecbur diye fahiş fiyata satılan şeylerden haz etmiyorum.

bunun siyasette bir terimi vardı, neydi? kapitalizm, komünizm, sosyalizm gibi.bildiğim terimleri araştırdım ama kafam iyice karıştı, buradan sorayım dedim.

bu arada gereğinden fazla uzun oldu okuduğunuz için teşekkür ederim.

 
Bu bir felsefe değil zaten. Ek olarak kalite de aynı olmuyor. Özellikle yemeklerde kalite farkı çok yüksek(bu aşırı fahiş fiyatların normal olduğunu savunmak değil tabii ki). Son olarak da mcdonalds ve muadilleri kesinlikle güvenilir ve kaliteli değil.

Anlattığın durum ise, kapitalizmin serbest piyasa ilkesiyle uyumlu. Yani özgür ve serbest bir ortamda, alıcı ile satıcı belli bir fiyat üzerinde uzlaşıyorlarsa, o fiyatın ne olduğu önemsiz. Yani satıcı o fiyata malını satabiliyorsa, ortada bir sorun yok.
  • protector  (18.06.15 14:19:23 ~ 14:19:48) 
Senin beğenmedin şey serbest piyasa ekonomisi bu da kapitilizmin can damarlarından biri. Alternatifi devletin tavan ve taban fiyat belirlediği karma sistem veya fiyatların tamamen devlet tarafından belirlenmesi.


  • zombi  (18.06.15 14:20:04) 
siyasi değil ama kısmen karşılayan ekonomik karşılığı var: fiyat farklılaştırması, özellikle 2-3. derece fiyat farklılaştırması dediğine giriyor. eksisozluk.com

çok katı düşünüyorsun ayrıca, yediğin-giydiğinin farklı açılardan kaliteli-iyi vs. olması senşn için olmasa da bir başkası için anlamlı olabiliyor. Yemekten örnek verecek olursam MC Donalds a çatmışsın, ben de adımımı atmam zaten ama benim severek yediğim dönerin porsiyonu 15-16 lira ve ben 2 porsiyonla yani toplamda 200-250 gr dönerle doyuyorum, biraz pahalıya geliyor ve ben daha uygun yerlerin var olduğunu da biliyorum ama tercihim bu yönde oluyor, kazıklandığımı da düşünmüyorum.
  • candanag  (18.06.15 14:30:54) 
mc donald's güvenilir derken etin nereden geldiği belli, ayran'ın markası belli, diğer ürünlerde keza bu şekilde. hani merdiven altı ürünler kullanılmıyor demek istedim yoksa sağlıklı olduğundan değil.

ayrıca kendimi ifade etme sorunum var, @sour kesinlikle beni benden daha iyi anlatmış. yazdıkları %100 oranında beni temsil ediyor. arkadaş olalım mı? :)

bu düşüncemi çevreme bir türlü aktaramıyorum, herkes cimri olduğumu düşünüyor. "cimri" kelimesinden ise ciddi anlamda nefret eden biriyim, kafayı sıyırıcam yakında.

maaşımı aldığım gün bitirmek yerine onu bir aya bölüyorum veya biriktirip toptan harcıyorum adım cimriye çıkıyor.
  • derdim büyük  (18.06.15 14:36:43) 
(bkz: donanımhaber ölücüleri)

işin şakası bi yana, sanırım anarko kapitalizm veya bir ihtimal consumerism gibi bişey aradığın.
  • esenboga  (18.06.15 15:38:17 ~ 15:39:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.