[]

sızma zeytinyağı

riviera zeytinyağı bokbokbok onu anladık. şöyle rafine, böyle kimyasal, onu yemeyin, sızma yiyin.

abicim ege'de bir pazardan sızma zeytinyağı aldım bidonla. markalı falan değil, açık yağ. köylü mamulü. çok şahane bir yağ. salataya malataya çok güzel oluyor.

ama ben bu arkadaşı sıcak yemek yaparken kullanayım desem, tencereye tavaya döküp soğanı bununla kavursam bildiğiniz boya gibi kokmaya başlıyor. o salatada mis gibi kokan zeytinyağından eser kalmıyor. geçen menemen yaptım, domatesler bozuk zannettim, öyle koktu. meğer zeytinyağındanmış.

e pişince böyle kokuyorsa ne anladım ben o işten? zeytinyağlı yemeği neyle yapacuk?

edit: kızartma falan zaten yemiyoruz, kırk yılda bir yapılacaksa da ayçiçek yağında kızartıyoruz. asıl sorum zeytinyağlı yemekler, mesela zeytinyağlı taze fasulye.

 
riviera onuun için işte(bkz: )


  • iyidereikizdereispiryolununovitdagimevki  (15.06.15 19:23:20) 
Ben markette satılan sızma zeytinyağıyla yapıyorum yemekleri, gayet güzel oluyor.

"6-Zeytin bölgelerine tatile gidip gelirken yol kenarlarında gördüğümüz ucuz zeytinyağlarından alabilir miyiz?

Sağda solda 7-8 liraya satılan yağları almalarını tavsiye etmiyorum. Gerçek sızma yağı o fiyata almanıza imkan ve ihtimal yoktur. Karışım olması, stoklarda çok uzun süreler bekleyip tüm nefasetini kaybetmiş olması büyük olasılıktır. Takip ettiğim bloglardan birinin bu konuda yaptığı bir deney de var. Şu linke bir göz atmanızı rica ediyorum.

Ayrıca kaliteli bir yağ olarak üretilen bir yağ dahi, petlerde ve güneşin altında yüksek sıcaklıklarda bekleyerek çok kısa sürede bozulabilir. Bazılarından “zeytinyağı kokuyor, yemeklerde kullanamıyorum” sözünü hepimiz duyarız. İşte bu ağır yağlar bu yağlar."

www.milliyet.com.tr

Ek bilgi: Tariş ve Zeytin İskelesi markalarından alıyorum dönüşümlü olarak.

Edit: Açık satılan yağlarda asit oranları da yazmıyordur tabi. O yüzden içeriğini görebildiğin yağlardan almak iyi oluyor.
  • whimsical  (15.06.15 19:26:39 ~ 19:37:14) 
Zeytinyağı tavada kızartılmaz. Çiğken çok sağlıklı ama ısınınca en çok zararlı bileşik üreten yağ zeytinyağıdır o yüzden o tarz yemeklerde diğer yağları kullanın mümkünse.


  • Haldamir  (15.06.15 19:37:13) 
@haldamir

O konu tartışmalı. Mesela demin paylaştığım link'te şöyle bir açıklama var:

"Kızartmalarda zeytinyağı kullanılabilir mi?

Bu konuda sık sık farklı görüşler dillendiriliyor. Ben Ege’de, zeytinyağının beşiğinde, köyümüzde uzun yıllar sağlıkla yaşamış ve yaşlanmış olan büyüklerimizin tavsiyelerine çok itibar ederim. Onların ve bir çok kaynağın da belirttiği üzere kızartmalarda da kullanılabilecek en ideal yağlardan biridir zeytinyağı.

İçerdiği antioksidanlar ve oleic asit sayesinde zeytinyağının yanma derecesi 210ºC’dir. İdeal kızartma seviyesi 180 derecedir. Mısırözü ve tereyağı gibi bitkisel ve hayvansal yağların yanma derecesi 180 derecenin altındadır. Ve bu nedenle kızartma esnasında zehirli yan ürünlere dönüşüyorlar.

Evet sızma yağ kızartmalarda da en uygun yağdır derken, yağın saflık derecesini de hesaba katmalıyız. İyi kalite bir sızma ise bu geçerlidir. Karışım vs nedenlerle daha düşük kalitedeki bir yağın yanma derecesi elbette ki daha düşük olacaktır."

www.milliyet.com.tr
  • whimsical  (15.06.15 19:39:59) 
zeytinyaginin 280 dereceye kadar kizartilabilecegini ve zararli olmadigini; zamaninda zeytinlikleri imara acabilmek icin boyle yalanlar uyduruldugunu ve zeytinyagi tuketiminin azaltildigini soylemisti biri bir programda.

marketten aldiginiz sizma yag ile yapabilirsiniz.
  • elxa  (15.06.15 19:53:00) 
en.wikipedia.org

Wikipedia da mi zeytinlikler imara acilsin istiyor? Hani diger kullanilan yaglar hep zeytinyagindan daha yuksek yanma derecesine sahip. Genel olarak bilim dunyasinda gorus boyle. Zeytinyaginin antioksidan iceriginin faydalarindan birisi uzun sure bozulmadan saklanabilmesini saglamasi. Onun disinda o da yuksek isilarda gayet kanserojen bilesikler olusturabiliyor.
  • Haldamir  (15.06.15 20:10:06) 
sorunuza yanıt değil; bazı yemeklerde zeytin yağı kokusu (kendi kokusu yani) rahatsız edici olabilir yada garip gelebilir o durumu önlemek için be içine biraz da tereyağı atıyorum (gerçek tereyağı ama) ben kendi yemeklerimi seviyorum, sevmeyenler de yemesin zaten :D


  • selam  (15.06.15 20:11:36) 
"İdeal kızartma seviyesi 180 derecedir. Mısırözü ve tereyağı gibi bitkisel ve hayvansal yağların yanma derecesi 180 derecenin altındadır. Ve bu nedenle kızartma esnasında zehirli yan ürünlere dönüşüyorlar."

[citation needed] (milliyet.com.tr sayılmaz)
  • kargn  (15.06.15 20:12:02) 
Sızma Zeytinyağı ile kızartma yapılmasının herhangi bir sakıncası yoktur ancak sızma zeytinyağı üretimi itibariyle ısıl işleme uygun bir yağ değildir. Isıl işlem ile birlikte vitamin vb. değerleri parçalanacak ve bildiğimiz faydası kalmayacaktır. Diğer yağları tercih etmeniz daha ekonomik olacaktır. Tabiki yalnızca kızartma işlemi için.


  • majunda  (15.06.15 21:02:45) 
Örende zeytinci bir tanıdık var, köylü kadınların pazarda, yol kenarında sattığı yağlara güvenmeyin diyordu.

Zeytinyağlı yemeğin yağını da piştikten sonra koyun diyorlardı.

Ben sızmayı sadece salatalarda, soğuk yemeklerde kullanıyorum. Sıcak yemeklerde riviera. Kızartmalarda da ayçiçek yağı.
  • inheritance  (15.06.15 22:26:41) 
Altınvadi var nazilli'de internet siteleri de var sanırım. Dedemler zeytinlerinin yağlarını hep o fabrikadan çıkarttırır. Kargoyla da yağ yolluyorlar sanırım. Oradan alabilirsiniz %100 doğal garantisi verebilirim. Hatta biz eşe dosta götürürler oradan götürüyoruz hep. Yol kenarındakiler değişik yağlarla karışık oluyor genelde. Pamuk yağı vs. Dikkat edin o yüzden. Ayrıca ben yemekte hep kullanıyorum bi şey olmuyor. Hatta kızartmada da kullanıyoruz bütün aile olarak.

Not: Lokasyon ege
  • westblack  (15.06.15 23:14:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.