[]

Sıvı soğutamama

Cpu için epeydir kullandığım stok fan yerine sıvı soğutma için şu soğutucuyu aldım:

www.coolermaster.com

Cihaz çalışıyor görünüyor ancak stok fandan çok daha yüksek ısılara çıkıyor. 80-90'ları görüyorum ve örneğin oyundaysam takılmalar başlıyor.

120 mm'lik soğutucu fanı dönüyor. Pompanın çalıştığını gösteren mavi led ışık da yanıyor. Fan yönünü (dışardan radyatöre doğru soğuk hava üflüyor), kablo bağlantılarını, termal macunu da kontrol ettim. Her şey doğru gibi görünüyor ama alet stok fan kadar bile soğutamıyor. Bios'tan sistem fanlarının dalga motorunu artırmayı denedim, o da işe yaramadı. Cihaz mı bozuk, yoksa ben mi bir şeyleri eksik veya yanlış yapıyorum?

 
Yanlışım olabilir fakat benim kullandığım tüm cihazlar dışarı hava üflüyordu sanki?


  • hadi hadi  (14.06.15 19:59:17) 
@hadi hadi

Doğrudur. Zaten üstte verdiğim linkte ve kullanım kılavuzunda da dediğiniz gibi takmışlar aslında. Sorun şu ki ben öyle takmaya çalıştığımda vidalar ile kasamdaki (Corsair Carbide 500r) ve radyatördeki yuvalarda uyuşmazlık oluyor. O yüzden farklı yaptım. Fan dışarı, radyatör içeri bakacak şekilde takmam gerekti.

Hava akış yönü meselesine gelince, Cooler Master şu videoda sıvı sistemlerde fanı dışardan radyatöre hava üfleyecek şekilde takmanın daha uygun olacağını söylemiş: www.youtube.com Biraz da ona güvendim. Kasamın arkasındaki 120 mm'lik egzoz fanını söküp soğutucuyu taktım. Egzoz fanını da kasanın tepesine aldım.
  • youkoso hitori bocchi  (14.06.15 20:10:10 ~ 20:27:56) 
havayı radyatöre doğru üfleyecek doğru. pompa ayarı varsa hızını arttır. başka birşey gözükmüyor. sade bir sistem zaten. soğutması lazım.


  • illegalstar  (14.06.15 20:14:07) 
@illegalstar

Pompa, anakarttaki sistem fan yuvalarından birine bağlı. Bios'ta sistem fanlarıyla ilgili toplu bir ayar var, onu sonuna kadar artırdım, sonuç değişmedi.
  • youkoso hitori bocchi  (14.06.15 20:17:57) 
bununla i7-4980 bile soğutursun. eğer fan yönü doğru ise ve hala ısınıyorsa üründe sıkıntı vardır.


  • cetoxim  (14.06.15 21:23:27) 
@cetoxim

i3770k kullanıyorum ben. Isı 10 derece düşer diye beklerken 10-15 derece arttı. Acaba pompa cpu'ya tam temas etmiyor mu dedim ama yok, bir kaç kere kontrol edip tak-çıkar yaptım, yine aynı sonuç...

Fan yönü üstte verdiğim videodaki gibi, dışardan soğuk havayı çekip kasanın içine bakan radyatöre üfleyecek şekilde ayarlı.

Servise yollayayım en iyisi ben bunu.
  • youkoso hitori bocchi  (14.06.15 22:16:04 ~ 22:21:10) 
valla arızalı olsa pc çöker, tam temas etmese de pc çöker. bence arada pompa tekliyor yada hava yapmış olabilir. ancak sistemi o kadar soğutuyor demekki. geri ver yenisini al alabilirsen. son olarak hava var sistemde başka açıklama bulamadım.


  • illegalstar  (16.06.15 11:42:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.