[]

hz. muhammed'in resmedilmesine izin veren bir mezhep var mı?

hollandalı bi arkadaşım şii'lerin hz. muhammed'i resmedebildiğini falan iddia ediyor.
hatta bana irandan hz. muhammed resimleri falan diye bi şey atmış,
yahu benim bildiğim kimse resmini falan yapamaz dine göre ama, nedir bunun olayı?


 
mezhep olarak bilmiyorum da, Türk sanat tarihi'nde Hz. Muhammed minyatürleri var, ancak ya yüzü beyaz bir ışık yüzünden gözükmüyor, ya da peçe gibi bir kumaşla tamamen kapatılmış. nette örnek bulursam ekleyeyim buraya.


  • kobuzchu kiz  (11.09.09 20:48:34) 
www.hmc.org.qa
www.tomgrossmedia.com
democracyfrontline.org
www.hr.nielsen.dk
www.hr.nielsen.dk (bu örneğin, annesinin kucağında, yeni doğmuş Muhammed imiş)

internette çok yüksek çözünürlüklüker bulunmuyor, idare edin. bu tür minyatürlerin hepsinde (Osmanlı ve Pers olabilir) yüzü beyaz/örtülü resmedilen figür Hz. Muhammed olarak yorumlanır. Ama yüzünün de resmedildiği bir örnek görmedim hiç.
  • kobuzchu kiz  (11.09.09 20:58:31) 
  • arwear  (11.09.09 21:01:02) 
hz.muhammed ( s.a.v ) allah resulu, resimlere ve figürlere sıcak bakmamamıştır. gördügünüz/göreceginiz , herhangi bir resim, figür, fotograf, resmedilme, kendisine ait degildir. aldanmayınız. hanifi,şii, şafi,alevi herhangi bir meshep, bunun iddasında bulunamaz. lakin şöyle bir şey var, şayet allah'tan isteyerek,talep ederek, yakararak ( inş kabul olur. ) rüyanızda gördügünüz takdir'de o hz.muhammed (s.a.v )'dır.

efendimiz'in bu konuda bir hadis-i şerif'i mevcuttur.

''kim ki, beni rüyasında görürse, gerçekten beni görmüştür. zira şeytan benim kılığıma giremez''

sevgiler..
  • claimer  (11.09.09 21:48:54) 
Bir üstümdeki mesaja "ahahahahhahah" diye güldükten sonra ilgili bir link vereyim:

en.wikipedia.org

Burada da Şiiler arasında saygılı olunduğu müddetçe problem görmeyenler olduğu söyleniyor.
  • vito genovese  (11.09.09 22:23:05) 
bir üstümdeki mesaja kahkalarla gülecektim sonra vazgeçtim.. efendim; peygamberimiz hiçbir yerde resmedilmemiştir. hatta resmi bulunursa yakılmasını emretmiştir, çünkü insanların kendisine secde etmesinden korkmuştur. rüyada görülme hadisesi doğrudur, şeytan peygamberimizin kılığına giremez..


  • milk it  (11.09.09 23:15:24 ~ 23:16:40) 
hz. muhammed'in resmini yapıyorlar mı bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla hz. ali'nin resimleri yapılıyor. belki hollandalı arkadaşınız ikisini karıştırıyor olabilir.


  • posteriti  (11.09.09 23:49:16) 
Ben de iki kez İran'da bulunmuş biri olarak posteriti'ye hak veriyorum.

Öte yandan (yani bazı resimler varsa bile), birkaç istisna olması bunun hoşgörüldüğü anlamına gelmez. An itibariyle biz de anlaşıp 3-5 resim yapabilip nete koyabiliriz, bu da Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbeli (sünni) mezheplerinin de bunun kabul gördüğünü göstermez netekim.
  • uyuklayankedi  (12.09.09 01:54:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.