[]

Kazaklar simdi ne tam olarak?

Ciddi soruyorum ve konuya uzagim. Maci az once actim ufak ufak seyrederken tribunleri gordum. Turk bayragi cok azdi. Benim bildigim bu arkadaslar Turk kokenli degil miydi, yada kendilerini Turk kokene ait gormuyorlar mi artik?




 
hayırlı olsun kardeş kavimler göçü yapmışsın :(

stratejik dehamız sağolsun, türki cumhuriyetlerin sanırım hiçbiriyle yakın ilişkimiz yok. arap yalakalığı yapıyoruz biz, allah kitap edebiyatı daha çok işimize geliyor. kültür olarak falan da bayağı kopmuşuz bildiğim kadarıyla. kazaklara sorarsan onlar kendilerini en yakın ruslara benzetir diye düşünüyorum, hatta okuduğum kadarıyla türkleri pek sevmezlermiş.

artık pek bir bağımız yok yani. bosna hersek'e, sırbistan'a, yunanistan'a gitsen "bizden" çok şey bulursun ama kazakistan'da bulamazsın diye tahmin ediyorum. yine de trakyalı olmama rağmen kendimi orta asya halklarına daima çok yakın hissetmişimdir, böyle işte kazak olsun kırgız olsun hafif çekik gördüğüm zaman kanım kaynıyor direkt, anamı babam görmüş gibi oluyorum. göktürklerde falan kalsaymışız lan öyle türk olmak ne güzelmiş, islam yok kadın hakları var ne tatlı milletmişiz aslında.
  • der meister  (12.06.15 20:31:46 ~ 20:35:26) 
Kavimler göçünde Avrupa'yı saran bütün halklara germanic dendiği gibi, orta asya halklarına da turkic deniyor. Bu onların Türk olduğu anlamına gelmiyor. Türkler de turkic kavimlerin içinde yer alan bir alt başlık(almanlar ve cermenler ayrımı çok benziyor bu olaya).

Bunun dışında Kazakların Rusya ile olan toplumsal, siyasal ve hatta kültürel bağları daha kuvvetli. Devlet'te çalışmış bir Kazak doktora öğrencisiyle tanışmıştım. Ona buna benzer bir soru sorduğumda şaşırmıştı. Tabii ki Ruslarla bağlarımız daha kuvvetli gibi bir cevap vermişti. Şimdi baktım ülke nüfusunun %23'ü Rus imiş zaten.
  • protector  (12.06.15 20:49:40) 
sizin rusya ile bağı olan dediğiniz kazaklar, ukrayna kozakları.

bu kazakların eski sovyet ülkesi olmasından başka ruslarla bir alakaları yok. ama ülkelerinde rus nüfusu var. kendilerini Türk kökenli olarak görürler. Başka ne olarak görecekler. ha rus sevicileri de çok fazladır. her sömürge milletinde olduğu gibi kendisini sömürene nefretle karışık bir hayranlık beslerler.

@der meister.

islam'ı daha heterodoks yaşamaları güzel bir şey lakin oralarda kalsaydık bugün 3. sınıf afrikadan hallice bir ex-sovyet sömürgesi olarak bozkırın ortasında yaşardık.

diğer konularda katılıyorum yugoslavya, yunanistan, arabistan bize kültür olarak daha yakın onlardan.
  • dios  (12.06.15 21:01:33 ~ 21:05:27) 
türkiye türklerinden daha türktür kazaklar ama çok uzun yıllar rus hakimiyetinde yaşadıklarını da unutmamak lazım.


  • g7mor  (12.06.15 21:02:38) 
Azerbaycanla ve Türkmenistanla aynı ailedeniz.Kazakmış Kırgızmış Özbekmiş geç bunları.


  • mungojerry  (12.06.15 21:05:13) 
türk kökenli olmak, kendini türk kökene ait görmek ne demek sorusu üzerine biraz düşünürseniz cevapları kendiniz bulursunuz. türk, türki denince tek akla gelen türkiye türkleri ve onların kültürü olmak zorunda değil. biz türküz onlar kazak bu kadar.


  • mistreated  (12.06.15 21:39:31) 
Bi zaman Kazak işçilerin ülkelerinde çalışan Türk işçilerine saldırdıkları haberi vardı. Bu saldırma çok caniceydi. Unutmamışım, aklımda öyle kalmış. Bence çok da bi alakamız yok.


  • wibbly wobbly timey wimey stuff  (12.06.15 22:22:39) 
@wibbly wobbly, o konuda kazakistan'da yaşamış bir sözlük yazarının entry'sini okumanı tavsiye ederim,

eksisozluk.com

kazakistan konusunda diğer entry'leri de şahanedir. gerçekten bu adamın yazdığı gibi bir ortam söz konusuysa, kazaklar az bile yapmış.
  • der meister  (12.06.15 22:35:25) 
Kazaklarla dil bağı var. Ama bir azeri ya da türkmen kadar sıcak davranmıyorlar.

Ama özbeklerdeki kendini üstün görme olayını da sezmedim pek.
  • bialo czerwoni  (12.06.15 23:41:38) 
5.5 senedir kazakistan'da calisan biri olarak acik soyleyeyim: kazaklar kendilerini turk olarak gormezler. siz de turksunuz dediniz mi alinirlar, terslerler filan. kazak kazaktir diyorlar. bizi bu diyarlari terkedip gitmis, uzakta da soyunu sopunu yitirmis, bozulmus bir kavim olarak goruyorlar.

dil bagimiz vardir ama azerice gibi %85lik benzerlik yok, konusmalar anlasilmaz pek ama okudugunuzda iyi kotu benzetebilirsiniz. turkce'den cok tatarca'yla cok yakin kazakca.

su iscilerin birbirine girmesi olayi 2007de bati kazakistandaki en buyuk santiyelrden birinde olmustu. o zamanlar turk isci ile kazak isci arasinda ayni isi yapmalarina ragmen 10-15 kat maas farki oldugundan dolayi ve turklerin kazaklari surekli kucuk goruyor olmasindan dolayi olusan birikim sonucunda gerceklesmisti. ayni bolgede bir projesi var calistigim sirketin, artik durum bu kadar degil hatta maaslar ciddi sekilde duzelmis durumda ancak halen can ciger kuzu sarmasi bir durum yok, gruplasmalar var. santiye'de turklerin ust pozisyonlarda fazlaca bulunmasi, ayni departmanda bir cok turk bulunmasi falan hep rahatsizlik ve dedikodu yaratan etmenler.

benim bulundugum bati kazakistan bolgesinde genelde devamli bir gotu kollama gereksinimi var yani. oyle kardes ulke falan rahatligi yok kesinlikle. ama astana ve almaty gibi buyuk sehirler daha rahat, modern ve medeni diyorlar. gorme sansim henuz olmadi. izinlerimde memlekete kacmayi tercih ediyorum.
  • jupiterianvibe  (13.06.15 12:52:13 ~ 12:59:07) 
Okudum. :o @der meister


  • wibbly wobbly timey wimey stuff  (13.06.15 23:06:26) 
kokenleri turk degil diyorlar ama, bu adamlar bizim dili konusmuyor mu. turkce sonucta. ben mi yanlis biliyorum. turk kenesi uyesi degil mi bu adamlar, kokenleri turk gayet.

turkiye turkleri baska, uygur turkleri baska, kazakistan turkleri baska. hepimiz turk irkindan geliyoruz. turkic dedigimiz olay konusunda yorum yapan arkadastan ek bilgi rica ediyorum :)
  • sage  (13.06.15 23:25:25) 
%33 yün %66 polyester huhsdfffgnhlşgdsdfgklnşmdfshj


  • mistreated  (14.06.15 01:50:42) 
İrlandalıların bile Türk olma ihtimalinin konuşulduğu bir dünyada Kazakların Türk olması yadırganmamalı.


  • angelus  (14.06.15 02:08:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.