[]

cins hayvan beslemek sizce hayvanseverlik midir?

sb.

ps: cins ve cins olmayan hayvan dostlarım var.


 
Satın alınmadığı sahiplenildiği sürece evet.


  • iamelf  (11.06.15 17:04:19) 
niye olmasın? cins olanlar hayvan değil mi? sevdiğimiz, tipi, karakteri hoşumuza giden insanlarla birlikte oluyoruz sorun yok da senelerce birlikte yaşayacağımız hayvanın tipini/karakterini seçmek suç mu?


  • littlejack  (11.06.15 17:05:46) 
suç değil tabi ki ama bu hayvanlara talep olduğu sürece üretiliyor ve satılıyorlar. yaşam şartları onlar için zorlaşıyor. üstelik insanlarda duygular karşılıklı, hayvanların ise seçme şansı yok.


  • passion rules the game  (11.06.15 17:08:46) 
Her cinsin kendine has karekteristik özelliği var. Örneğin köy evinde yaşasam rottweiler gibi bir bekçi köpeği beslemek isterdim. Bu bence yanlış değil. Diğer türlü her host diyenden kaçacak iki soze gelecek bir kopek işini görmez, örneğin.


  • seni sevenleri bir kere uzdun  (11.06.15 17:09:35) 
iamelf +1

düz mantıkla diğer türlü cins hayvanlar sahipsiz mi kalsın?
bir de herkesin ev arkadaşından beklentisi farklı. mesela benim ev arkadaşımdan beklentim ayakkabılarımı kemirmemesi, koşup koşup suratıma atlamaması, her bulduğu şeyi delik teşik etmemesi. yine olsa yine tekir yerine russian blue tercih ederim sahiplenirken. başka biri için de daha hareketli atlayan zıplayan bir ev arkadaşı tercih sebebidir, russian blue alsa onunla oynamıyo diye üzülür. bence herkesin hayat arkadaşı seçimine kimse karışamaz.
  • freya  (11.06.15 17:11:07) 
o da hayvan, iyi baktığı sürece sorun yok.


  • aithra  (11.06.15 17:15:19) 
Yoo, onlar da bir tür oldukları için soylarini devam ettirip ürüyorlar. Gidip seri üretim çiftlikten satın alma sen de. Bir hayvanseverin torunlarını sahiplen.


  • Lim5  (11.06.15 17:35:11) 
tabi ki.
Ama sizin sormak istediğiniz, sadece cins hayvanları seçip beslemek hayvanseverlik midir? olmalı sanırım.
Bazı insanlar cins hayvanları aksesuar veya dekor niyetine alıyor. İşte o hayvanseverlik değil.
  • innerbliss  (11.06.15 17:35:59) 
o hayvanı neden ve nasıl aldığına bağlı.
parkta gezdirirken caka satmak için satınalmayıp sahiplensede hayvan sever değildir mesela.

  • kuzey li  (11.06.15 17:38:35) 
Cins hayvan besledim ama denk gelmişti. Kuzenim kız arkadaşına Van kedisi almış, daha sonra da ayrılmışlar. Kedi ortada kalınca halam istememiş. Biz sahiplendik. "Aman Tanrım, Van kedisi. Hep bu anı beklemiştim" diyerek sahiplenmedik ki hayvanı. Bazen uyuz davranırdı, bazen düzgün davranırdı her kedi gibi. Şimdi ailem kapkara bir sokak kedisini besliyor.

Olaya kuzenimin kız arkadaşı açısından bakarsak da, o da tipine göre beğeniyor hayvanı. Sonuçta fare, yılan, vb. beslemememizin nedeni de tipleri değil mi? Sincap ile farenin soyları birbirine çok yakın. Sincap görünce "Eneeem, ne şeker" diye şekilden şekilde girip fare görünce masaların üstüne çıkıyoruz.

İş biraz duygulara bağlı olabilir. Hayvanı beğenip alıp üstüne bir de sonradan bağ kurmuşsa, hayvanı seviyordur işte bal gibi ama ona sahip çıkamıyorsa, evladı gibi olmuyorsa, olmaz o iş.
  • aychovsky  (11.06.15 17:45:23 ~ 17:46:52) 
benim köpeklerimin ikisi safkan, biri melez ama üçü de cins köpekler. hepsinin durumunu az çok biliyorsun zaten, cins beslemek var, cins beslemek var sonuçta.

ama bence bir insanın istediği köpeği beslemesinde ve hatta bir köpeği güvenilir bir çiftlikten almasında-merdivenaltı üreticileri destekleyen orospu cocukları bu kategoride değil tabi ki- da köpeğe hakkını vererek baktığı sürece bir gariplik yok. hayvanseverlik evdeki hayvanın cinsiyle değil, kendisinin olmayan hayvanlara ve çektiklerine karşı gösterilen duyarlılıkla alakalı bir şey bence
  • mutevazi  (11.06.15 22:58:16) 
Kendi adima, sadece sevimli gozuken kedileri seviyorum ornegin. O halde hayvansever diyemem kendime.

Bir de basligi acan arkadas cins hayvan besleyenler/cins olmayan hayvan beslemeyi secenler seklinde ayirmiyor sanirim.
"Cins hayvanlar sahipsiz mi kalsin, o da hayvan" denmis ya, oyle degil. Cins hayvan beslemeyi tercih etmek ya da cins olup olmadiginiga bakmaksizin herhangi birini beslemek. Soru boyle. Ben boyle anladim en azindan.
  • stavro  (11.06.15 23:33:08) 
cins hayvan beslemek "de" hayvanseverliktir (önemli olan besleyenin duyduğu sevgi, hayvanın cins olup olmadığı değil), ama cins olanı besleyip de cins olmayanı beslememek hayvanseverlik olmaz. yani cins olmayan hayvanı "ben sadece cins hayvan beslerim" diye bir düşünceyle beslememek hayvanseverlik olmaz, cins severlik olur.

sokaktan/barınaktan hayvan sahiplenmekle ölçmüyorum hayvanseverliği (tabi en güzeli böyle yapmak). insanlar bilinçsiz olduklarından da hayvan satın alabiliyorlar gerçekten hayvan sevmelerine rağmen, o yüzden cins hayvan "satın alıp" beslemek için dahi hayvanseverlik değildir diyemiyorum. ancak üstte yazdığım durumda bayağı ikiyüzlülük oluyor.
  • whimsical  (12.06.15 01:37:54 ~ 02:00:23) 
Bu isin ciddi manyaklari var , adam tutup ille sibirya 'dan , alaska'dan gelsin diyor paralari saciyor, soguk iklim hayvani sicakta tuy dokunce sokaga atiyor. Bunlarinki mesela hayvanseverlik degil bir nevi fetis/ hobi ve dogaya zararli insanlar.


  • neferkitty  (12.06.15 01:47:02 ~ 01:47:27) 
bu sorudan muzdarip biri olarak paylaşmak isterim. yaşı ilerlediği için barınağa terkedilmiş yaşlı bir golden'ım vardı. geldiğinde yapış yapış tüyleri ve leş gibi kokusuyla (yanında durmak bile zordu) kış günü eve getirdik. tedavisi yapıldı. sağlıklı beslenme, düzenli yürüyüşler vs. derken tüm vücudu yenilendi. huyu suyu da mükemmel bir köpek çıktı. sahiplendikten sonra fakültede dövmesinden yola çıkarak bir hoca şecereli bir köpek olduğunu söyledi. gezdiriken görenler barınaktan ben de olsam böyle bir köpek alırdım dedi ama onun barınaktaki haliyle kimse yanına yaklaşmazdı. (1 yılını barınakta zincire bağlı geçirmiş, yaşlı olduğu için kimse sahiplenmemiş!)
şimdiki köpeğim rus finosu. 1 ay tedavi gördü ve aynı süreçler sonunda sağlıklı ve güzel görünümlü bir köpeğim var. yavruları için talipler peişnde koşarken iltihaplı gözü, sarkık memeleri, diğer sağlık sorunları nedeniyle kimse talip olmamıştı. ben bunları yaptığım için ne iyilik meleğiyim ne de cinse göre hayvan seven biriyim. ama şartlarımı değerlendirdiğimde uyumlu olabileceğim bazı köpek cinsleri var. bunu göz önünde bulundurup ihtiyacı olan bir hayvana yuva açmak da "seçilik" değil. ev arkadaşı bulmak gibi düşünüyorum.

  • madarch  (12.06.15 15:23:50 ~ 15:26:28) 
ben mesela sokağa bırakılmış çok hasta bir siyam aldım eve. veterinere götürdüm iyileştirdim besledim semirttim sonra kedim anlaşamadı bedelsiz başka birine verdim. şimdi bahçede bir van kedisi var ona niyetleniyorum bakalım yakalarsam onu da eve alacağım


  • argent dawn  (12.06.15 15:44:15) 
uzun bir sure sorguladim bunu. farkettim ki asik olmak baska sevmek baska. sokak kopeklerine asigim, pitbullara karsi da bir sempatim basladi. kimse, nesine asiksin diye soramaz cunku siz asik oldugunuzda nedenini bilmezsiniz zaten.
sorunuzu genisletin, neden hayvan sahiplenecekken ille kedi aliyorlar da kopek almiyorlar gibi, ya da tersi. kedilere asik degilim, gorunce delirmiyorum ama yardim etmek ayri bir sey.

  • bir varmis bir yokmus  (13.06.15 10:54:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.