[]

Evde köfte hazırlama sorusu

Selamlar,

Geçenlerde ilk kez kendim hazırladım. Ama çok lezzetli olmadı.

Soğan, karabiber, kırmızı toz biber, biraz tuz ve zeytinyağı ile harmanlayıp karıştırdım işte. Bir tek un veya ekmek filan koymuyorum.

Nerede hata yapıyorum? Neydi eksik?
Bir tek soğanlar çok büyüktü, kıyma tam tutmuyordu, o hatamı biliyorum. Bir de köfte dağılacak gibiydi, un koymadığım için herhalde ?

Teşekkürler.

 
kimyon ve dağılmaması için yumurta kullanabilirsin.


  • teknikekip  (11.06.15 15:31:08) 
yumurta çok önemli kesinlikle kullan ve az birazda maydonoz


  • neda22  (11.06.15 15:35:05) 
Tabisi de maydonoz, çok önemli.


  • sotw  (11.06.15 15:35:23) 
vay be, yumurta ha :) ufkum iki kat arttı.
ne kadar teşekkür etsem azdır.
kimyon ve maydanoz: tamam.
  • puc  (11.06.15 15:36:45) 
daha dün yaptım;

soğanı "rendele", maydanoz, yumurta, bir kaşık kadar mısır unu, "ıslatılmış bayat ekmek içi", tuz, kimyon, karabiber ve kıyma tabii ki.. iyice yoğur, şeklini ver, az yağda iyice ısınmış tavada çok kısa aralıklarla çevire çevire pişir, sonra altını biraz kısıp 2 yüz de pişene kadar bekle.. arada birkaç tane de sivri biber falan at.. tabağa da söğüş domates doğra ^_^

edit: ıslatılmış bayat ekmek içini elinde sıkıp süzeceksin bu arada
  • reso aga  (11.06.15 15:41:10 ~ 15:50:31) 
işin sırrı etinde. hiçbir zaman yumurta koymam, köftelerim de çok güzel olur.

eti dana döşten alacaksınız. marketlerde, kasaplarda çoğunlukla rulo yapılmış halde bulunur. "dana rulo" falan diye de geçer. yağlıdır. ondan çektirin.

soğanı rendeleyin, kıymayla şöyle bi karıştırın, o biraz dursun. sonra ufalanmış kuru ekmek veya galeta unu (ıslatılmış bayat ekmek içi değil, tam tersine kurutulmuş ve ufalanmış ekmek. içi veya dışı fark etmez. içinde belli olmayacak kadar ufalanmış olsun yeter. ekmek yoksa galeta unu da aynı şey zaten), tuz, karabiber, biraz kekik, kesinlikle kimyon ve biraz da zeytinyağı ile yoğurun. yumurta şart değil, yumurta kırarsanız köfte daha sıkı olur. lezzete bir etkisi yok. maydanoz da şart değil, o da köfteyi tatlandırır ama ana lezzete etki etmez. lezzetsiz bir köfteyi şahane yapmaz yani. isteğe bağlı 1-2 diş sarımsak da ekleyebilirsiniz. tadı biraz daha sucuğumsu olur.
  • kibritsuyu  (11.06.15 15:47:06 ~ 15:48:46) 
yumurta koymazsan dağılır


  • shotgunwoman  (11.06.15 15:47:13) 
yıllardır köfte yapar yumurta koymam, avuç kadar hamburger köftelerim bile dağılmaz.

evet yumurta konursa dağılmaz, dediğim gibi et daha sıkı olur. ama yumurta konmazsa dağılır diye bir şey yok. düzgün yaparsanız yine dağılmaz.
  • kibritsuyu  (11.06.15 15:50:34 ~ 15:53:07) 
Biliyorum köfte harcı kullandığım için linç edileceğim ama olsun. Ben bundan(www.akmanbaharat.com.tr ) kullandım ve ilave olarak yumurta koydum. Hayatımda yediğim en güzel hamburgeri bununla yaptım.


  • yardiranadamm  (11.06.15 16:04:32) 
Annem hiç yumurta koymaz. Dağılmaz da. Yumurtayı ilk kez duydum. Ekmek soğan kimyon karabiber maydanoz filan koyuyor işte.


  • kendi kendine yasayan yavrucak  (11.06.15 16:22:03) 
yumurta koymayanlar acaba un koyuyorlar mı? dağılmamayı un sağlıyor olabilir mi? bilmediğimden soruyorum. ben un veya ekmek koymayacağım.

et için de @kibritsuyu teşekkürler. ben standart yağsız dana kıymadan yapmıştım.
  • puc  (11.06.15 16:29:27) 
galeta unu veya ekmek kıymanın yağını emer, daha homojen dağılmasını sağlar ve cıvık olmasını engeller. harç cıvık olursa dağılabilir. ama bu durumda kıyma yağlı ise pişirirken eriyeceği için yumurta konsa bile dağılabilir.


  • kibritsuyu  (11.06.15 16:31:26) 
annem ne yumurta ne de un koyar köfte de dağılmaz ve çok lezzetli olur.

minik donut+1
  • littlejack  (11.06.15 17:00:47) 
yumurta, ekmek (galeta, kraker vs) ve maydanoz koymayanların yaptıkları için;

(bkz. ısıl işlem görmüş köfte benzeri ürün)
  • reso aga  (11.06.15 17:03:45) 
İyi yoğurmak da önemli. İki yoğurmayla olmaz. Dereotu ve maydanoz köftenin tadını bambaşka yerlere götürür. Kesinnlikle denemelisiniz.


  • kakao  (11.06.15 17:10:34) 
yumurta ve ekmek kıymayı birbirine bağlıyor.
soğanı içine rendeleyebilirsin.

annemin tarifini hatırladığım akadarıyla yazıyorum:
bir bayat ekmeğin sadece içi
yarım kilo tek çekimlik kıyma
bir yumurta
bir küçük rende soğan
bir çay kaşığı kadar tuz
bir tutam kara biber
bir de birkaç dal maydanoz, ince kıyılmış

+ kimyon ve sarımsak opsiyonel.

kıymayı az yağlı alırsan kendi yağında güzel güzel pişer.

bi de nasıl yuvarlıyorsun köfteyi?
  • aithra  (11.06.15 17:17:57) 
@reso aga: buna katılmıyorum. yumurta ve ekmeğin (veya galeta unu) köftenin tadına pek bir etkisi yoktur. daha çok köftenin dokusuna etkisi vardır. o yüzden konmadı diye "köfte benzeri" demek yanlış olur.

maydanoz tercih meselesidir, köftenin tadını lezzetlendirir ama şart da değildir. inegöl köftenin veya hamburger köftesinin maydanozu olmaz mesela.

köftenin tadına etki eden en önemli unsur eti hayvanın neresinden çektirdiğinizdir. ikincisi de soğan, sarımsak, baharat falan işte.
  • kibritsuyu  (11.06.15 17:21:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.