[]

Kiraya abanan ev sahibi - Fikir Yardımı piliz (capsli)

selamlar,

şimdi bu evde 3. yılıma giricem. ilk eve girerken 1100 ile başladık, kadın kira kontratına, zam oranı için "tefe tüfe hep yalan minimum %15 yazalım dedi" ben de "öh isterseniz %10 olsun o" dedim, hem zamanım dardı, hem de acilen ev tutmam gerekiyordu, aceleye geldi ama en son %10'da anlaştık.

geçen sözleşme devrinde mesaj attı "civarda kentsel dönüşüm nedeniyle kiralar bayağı yükseldi, sizin de aynı oranda zam yapacağınızı düşünüyorum, iyi günler" gibisinden bir mesaj attı. ben de "bu sene zam almadım, imkanlarım dahilinde %10 yapabilirim" dedim, kadın da "o zaman yıl içinde zam alırsanız yine liraya yansıtmanızı rica ederim" diyerek kabul etti. 1210 oldu kira, o 10TL'yi de verdim yani yuvarlamadan.

bu sene temmuzda sözleşme devri geliyor yine, bugün kadından mesaj geldi. ekte paylaştım aynen. ev sahibinin de dediği gibi kirayı hiç aksatmayan, eve tertemiz bakan biriyim, zaten titizimdir genel yapı itibarıyla, özel günler araya girdiğinde kirayı 3-4 gün erkenden gönderdiğim bile olmuştur.



biraz uzun yazmışım galiba, o yüzden
OKUMAYA ÜŞENENLER İÇİN ÖZETİN ÖZETİ:
temmuz ayında bu evde 3. seneme giricem.
ilk sene kiram 1100 TL idi
ikinci sene 1210 TL yaptık
bu sene ev sahibi 1500 TL istiyor


civardaki ev kiralarına baktım, içi full yapılı sıfır ayarında tadilatlı daireler falan 1600TL gördüm, ama bir kısmının yüzölçümü benim evden büyük.

şu anda yapacağım şey uzlaşmaya gitmeye çalışmak, orta yolu bulmaya çalışmak. bu konuda başka bişey yapabilir miyim?


edit: mobildekiler için capsin linki:
i.hizliresim.com

 
bildiğin kurnazmış bu yahu. ben olsam yakınlarda bir yer bulup çıkmaya hazırlıklı olurdum. 1200 TL bir anda 1500'e yükseltilmez. Bir tane keko gelir 10 ay oturur hiçte kira vermeden cıkar gider. Bunlara bu müstahak işte.


  • hasansabbah  (11.06.15 13:46:04) 
%10 zamlı kirayı ödemeye devam et 1331 lira hatta yuvarla 1300 lira yatır. uğraşsın tahliye davası açsın. kira tespit davası açsın. kazanamaz.


  • ludovico  (11.06.15 13:49:05) 
krem peyniri +1 1400TL de anlaşabilirsiniz veya azıcık %10'da diretmeye çalışın belki kavul eder.

not: 1210'de yuvarlamadım 10TLyi bile yatırdımı anlayamadım ev sahibi yerine banka olsa %10 da anlaştığında 10'yi almasan olmaz mı diyemiyorsan bu durumda da dememen lazım.
  • kuzey li  (11.06.15 13:52:29 ~ 13:54:30) 
Kadın bildiğin risksiz yatırım hayali kurmuş. Enflasyon %80 olaydı bir anda, %10'a sadık kalacak mıydı? Ne konuştuysanız onu yap. Resmi enflasyona göre o bile çok.


  • arnold schwarzeneger  (11.06.15 13:52:48) 
%10 a devam et.

olmadı, dava bile açabilirsin.
  • buiret  (11.06.15 13:55:59) 
bu arada kira kontratına yazdığımız ibare "minimum %10" şeklindeydi kadının ısrarı yüzünden. bu "minimum" durumu olayı değiştirir mi peki?


  • loveinaflipbook  (11.06.15 13:58:32) 
Yasal olarak tefe/üfe ortalamasının üstünde artış yapamaz. Bu mart ayı için, 12 aylık ortalamaya göre %7.70, yıllık ortalamaya göre 6.75 yapıyor. %7.70'den fazlasını istiyorsa fiyat tespit davası açması gerekir.

İlave: Kontratta ne yazdığının önemi yok. Kontroat yasa ve yönetmeliklere uygun olmak zorunda. Yasa ve yönetmeliklere ters düşen anlaşma hükümleri geçersidir.
  • zombi  (11.06.15 14:02:39 ~ 14:05:45) 
fiyat tespit davası nasıl işliyor peki? yani civarın raicini öğrenmek için mi açılıyor bu dava? yoksa diareyi tekil olarak mı ele alıyorlar?


  • loveinaflipbook  (11.06.15 14:09:00) 
Ona bu linki atın: www.youtube.com

Şaka bir yana, kibar görünümünün ardında bir çakal yatıyormuş ev sahibinizin. Bu tarz durumlarda kiraya zam oranı çok bellidir pratikte, hele ki eve iyi bakıyor kirayı da geciktirmiyorsanız. Ama sözleşmeye göre olan haklarınızı bir kurcalamak gerek. Belki reste rest şeklinde yaklaşmanız iyi bir yöntem olabilir, "bu kadar ödeyebilirim eğer uymuyorsa giderim" gibisinden. Sonra arasın dursun sizin gibi kiracıyı.
  • sevgikusunkanadinda  (11.06.15 14:09:23 ~ 14:09:38) 
Fazla para istiyor gerçekten. Yalnız emin olmamakla beraber sözleşme bittiği zaman ev sahibinin sözleşmeyi yenilememesi, sizi çıkarma hakkı var diye biliyorum. Avukat değilim, yasalar da değişebiliyor malum, en iyi bir avukat bilir. Ama ev sahibinin istediği rakamı ödemezseniz evden çıkarmaya hakkı var sanırım. (Sözleşmenin bitmediği zaman yok.)

Yerinizde olsam 1350'den yukarısını kabul etmem.
  • iamelf  (11.06.15 15:07:39) 
şimdi benim de aklımda aslında 1350 TL vardı, ay sonuna doğru kadına mesaj atıp söylerim diyordum. kadın bugün birden 1500 TL deyince "öh!" dedim.

peki ben bu durumda "size en fazla 1350 verebilirim, üstü beni aşar" desem, kadın bana ne yapabilir? "o zaman veremiyorsan çık evimden kardeşim" diyip çıkarabilir mi hakkaten? ya da başka şekilde uğraştırabilir mi beni? sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir mi? fikri olan var mı??
  • loveinaflipbook  (11.06.15 16:13:27) 
kontratta ne yazdığı önemli değil tefe-tüfe den yukarı zam yapamaz. %10 kibarlık olmuş civar evler falan önemli değil. Genel olarak uzun zamandır oturan kiracılar çevreye göre az verir zaten bu da açıklanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığının kanıtı.

Direk bunu söyleyin hocam kovulursanız da gelin ben ağırlarım sizi :))
  • aytekmutlu  (11.06.15 16:29:26) 
arkadaşlar hukukta şöyle bişi yok:
"ama kontratta böyle yazmışlar"

ı ıh. yok o.
kontrata "3 yıl süreyle benim kölem olduğunu kabul etmiştir" yazsa, köle olarak yaşayacak mısın? yaşamayacaksın. çünkü böyle bişi yok.

bu sene sanırım tefe-tüfe %8'e falan denk geliyor aşağı yukarı. bunun üstünde 1 kuruş zam yapamaz.
seni asla evden de çıkartamaz bu sebepten ötürü.
1 seneniz dolduysa, kontratın da aynı şartlardan otomatik olarak yenilendi demektir.
ve, yenilenmemiş olsa bile, sen kendin kabul etmediğin sürece farklı şartlardan yeni bir kontrat bile yapamaz.

hukuku arkanıza alın arkadaşlar.
bu ülkenin başka hiçbir şeye ihtiyacı yok. sadece hukuku arkanıza alın.
tefe-tüfe'den 1 kuruş fazla verme. 1400'ü bile kabul etme yani.
  • kamera motor  (11.06.15 16:38:33) 
Öncelikle o SMS'i silmeyin. Lazım olur.

"Herşeyin yolunda olduğunu düşünüyorum" ne demek? Kibarlık değil bu. Umuyorum de bari.

Haksız insan psikolojisi, genellikle insana yüzyüze veya telefonda konuşmak yerine SMS attırıyor.

Konuya gelirsek, TCMB'nin sözleşmenin dolduğu aydan önceki ay açıkladığı 12 aylık TÜFE oranı kadar artırın. Siz de cevaben buradaki arkadaşların söylediklerini yeni öğrendiğinizi belirterek "hukuksuz iş yaptığımızı anladım, bundan sonra hukuka uygun olarak TÜFE oranında zam yapacağım" deyin. Mis.

Bildiğim kadarı ile kirasını düzenli ödeyen kiracıyı evden çıkarmak o kadar kolay değil. Ya çirkefleşecek, ya da kabul edecek.

ben böyle bi tip sayesinde ev sahibi oldum.
  • screamshot  (11.06.15 17:05:14 ~ 17:06:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.