[]

Kedi bakma ile ilgili tavsiyeler?

Merhaba arkadaşlar, bur süredir kedi sahiplenmeyi düşünüyorum vede ev olarakta maddi olarakta artık hazır olduğumu düşünüyorum. Sokakta içimin ısındığı yavru bir kediyi sahiplenmeyi düşünüyorum. Daha önce köpek baktim ama kedi bakimiyla ilgili sunu kesin bil diyeceginiz tavsiyeler nelerdir bilmek isterim. Ne yer ne icer bu hayvanlar sokaktan eve getirdigimde evde nelerin hazir olmasi gerekir, kısırlaştırmak şart mıdır vs vs acemiliğimi mümkün mertebe bilgilerinizle biraz azaltmak istiyorum, tesekkurler şimdiden.




 
Açıkçası hiçbir zorluğu yok.
Eğer kısırlaştırırsanız evde kalmasını sağlarsınız, kısırlaştırmazsanız çok sorun çıkartabilir. Geceleri susmaz mesela veya binaya karı atar komşuları sesten rahatsız eder:)
Kısırlık sağlığı içinde iyi, dışarı çıkmayınca başka kedilerden hastalık kapma olasılığıda yok. Aşılarını da düzenli şekilde yaptırınca geriye kalan mamasını vermek.Balkona veya uygun bir yere leğen gibi bir kaba kedi kumları oluyor onlardan doldurursun ve ona gösterirsin iç güdüsel olarak tuvaletini gidip kendisi yapar zaten. Kum bizimkinin ayağına yapışıyor diye talaş kullanıyoruz.Kısırlaştıramadıkta, kıyamadık açıkçası. Aslında sağlığı için çok çok iyi dediler ancak yaşı geçtiğinden birden kısırlaştırınca şok olur v.s. dediler yavruyken uygundur ama.
Mama için kesinlikle whiskastan uzak dur ne yap ne et uzak dur, böbrekte taş yapıyor biz bu mama yüzünden ameliyat yaptırmak zorunda kaldık.
Royal canın kullanıyoruz biz Hill's mamasıda kaliteli yetişkin, yavru diye çeşitleride var bunların. Su bildiğimiz su doldur ver, taze tutmaya bak.
Tırmalama oyuncağı oluyor onlardan almanı tavsiye ederim yoksa koltukların mahvolur :) bir kaç oyuncak alırsın, uyuması için kedi minderleri oluyor onlardan da almanı tavsiye ederim alışırsa sürekli orada yatabilir aksi halde koltuklar kıldan geçilmez, biz alıştıramayınca yüz buldu başımıza çıkacak neredeyse :)
Sormak istediğin olursa sor çekinme, bu arada sokaktan almayı düşündüğün içinde tebrik ederim :)
  • six packsiz  (10.06.15 12:51:11) 
Veterinere götürmeniz, aşılatmanız gerekiyor. Orada doktor size kedinin yaşına göre günlük ne kadar gıdaya ihtiyacı olduğunu, yine yaşına göre neler yemesi gerektiğini söyleyecektir. Kediler zaten onlara zararlı olan çoğu şeyi yemez, hatta onlara zararlı olmayan bazı kedi mamalarını bile yemez. Yalnız aklınızda tutmanız gereken, bir gıdada et ya da süt ürünü varsa onu yiyebiliyorlar. Onun yanında ona zararlı olabilecek bir şey varsa onu da yutuyorlar haliyle.

Aklıma ilk gelenler:
- İlk almanız gereken kum. Ne kadar erken tuvalet eğitimine başlarsa o kadar iyi.
- Boyun tasmasının içine/üstüne adınızı ve telefon numaranızı yazmanızı öneririm kedi dışarı çıkıp kaybolursa diye.
- Yatak, oyuncak yanında mutlaka tırmalama tahtası alın. Kedi tırnaklarını bilemek ister, tırmalama tahtası olmazsa tamamen mobilyalarınızı kullanır.
- Kedi mamalarını iyi araştırın, Whiskas gibi bazı markalar hakkında çok kötü yorumlar var. Ben asla kullanmıyorum.
- Kedi süt ve sütlü ürünler sever ama süt yetişkin kedilere zararlıdır, ishal yapabilir. Arada *nadiren* biraz süt verebilirsiniz ama laktozsuz süt olmasına dikkat edin. Yine çok nadir peynir verebilirsiniz ama çok küçük bir parça.
- Kısırlaştırmak en iyisi. Yoksa çiftleşme dönemlerinde asabileşiyorlar. Erkek kediyse bir sıvı bırakıyorlar etrafa, o çok kokar.
- Evde kedinin üzerine düşebilecek ağır bir şey olmamasına dikkat edin. Bir arkadaşımın yavru kedisi nasıl yapmışsa evdeki ağır bir tahtayı üzerine düşürüp hayatını kaybetti.
- Aynı köpeklerde olduğu gibi, kedi ne kadar insanlarla ve diğer hayvanlarla sosyalleşirse, ileride o kadar az problem yaşarsınız misafir geldiğinde ya da dışarıdan sesler geldiğinde. Sosyalleşmedikleri zaman eve gelen tüm misafire gıcık olabiliyorlar, dışarıdan ses duyduklarında korkuyorlar...vs
- Kedi biraz büyüyünce bir tasmayla dolaşmaya çıkarabilirsiniz. Uzayan tasmalardan almanız lazım.
- Kaçıncı katta oturuyorsunuz bilmiyorum ama bazı kediler üst katlardan bile pencereden atlayabiliyor kuş falan görünce ya da yanlışlıkla düşüyorlar. Çok sık rastlanan bir durum değil ama yaşanabiliyor. Sık açtığınız pencerelere dayanıklı malzemeden sineklik yaptırmanızı öneririm, fermuarlıları bile var. Giriş katındaysanız malzeme dayanıklı olmasa da olur, 5 liraya kumaş olanlar satılıyor.
  • iamelf  (10.06.15 12:54:05) 
Kakasını çişini pet shoplardan alacağın kumuna yapar. Yani eve getirdiğinde kumunun hazır olması gerekir ki ortalığa yapmasın kakasını.
Daha önce köpek sahibi olduğun için mama markaları hakkında az çok fikir sahibisindir zaten. Yani Goody, Champion gibi market mamaları yerine Orijen, Acana, Royal Canin, Hills, Pro Plan gibi mamalar alman gerek.
Kumuyla maması yakın olmasın yoksa yemez pis olduğunu düşündüğü için.
Ve su kabını da mama kabından uzak bir yere koy, yine mamanın yanında olduğu için suyun pis olduğunu düşünüp çok içmez. Hatta ben evin iki ayrı noktasına su koyuyorum.
Özellikle sokak kedileri için bence kısırlaştırma şart. Cins kediler için de öyle ama sokak kedisi olunca daha da şart.
Ayrıca kısırlaştırmayınca, kızgınlık dönemine girdiğinde evden kaçma riski de çoğalıyor, çiftleşmek için kendini sokaklara atıyorlar. Sonrası malum zaten.
Haftada 1 kere ödül olarak yaş mama verebilirsin. Ben taradıktan sonra yaş mama veriyorum haftada 1 kere. Taranmayı pek sevmezler, o yüzden her taradıktan sonra yaş mama verirsen zamanla taradıktan sonra yaş mama vereceğini düşündükleri için sakin sakin taramanı bekliyorlar.
Aklıma gelenler şimdilik bunlar.
  • büyük engizisyoncu  (10.06.15 12:58:40) 
Çok teşekkür ederim cevaplarin hepsi oldukça aydinlatici üşenmeden uzun uzun yanitlamissiniz, bu bilgilerin hepsini dikkate alıcam :) evim 3.katta balonlardan 2 si kapali onlardan birine koymayi düşünüyorum kumunu digerinede mamasini koyarim tek korktugum açiķ olan balkondan atlamasi ondada sanirim sürekli kapali tutmam gerekicek o balkonun kapisini


  • sinekvalesi  (10.06.15 13:20:14) 
kumu eczacıbasının 10 kiloluk ince olanından al.
sıfır koku, çişi çok güzel topaklanıyor. 10 kiloluk olanı 20 tl. 1 ay yeter en az.

  • hasansabbah  (10.06.15 13:21:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.