[]

Et kavurma nasil yapilir kisaca aciklar misiniz

su hani kusbasi dana eti domates biberle yapilan. Et yumusak olsun diye üzerine kapak mi kapaniyordu su mu koyuluyordu.

Nasil yapalim, neye dikkat edelim, bilenler kisaca aciklayabilir mi?

tisikkirler sipir(wo)man'ler

 
tencereyi kızdır. Sağlam ısınsın yani. Etleri at direkt, Hızlı hızlı çevirmeye başla. Dışları pişicek. Böylece etin suyunu içine hapsetmiş olacaksın. Sonra ateşi biraz kıs. Çevirmeye devam et. Et suyunu salmaya başlarsa ateşi biraz daha aç. Bir kaç dakika sonra soğanları at. sonra biber. en son domates. sonra tuzunu at ve ye.


  • alperz  (10.06.15 12:29:46) 
@alperz 'e ek olarak...

varsa hayvanın kendi yağını tencereye koyup bir-iki çevirdikten sonra kuşbaşıları eklerseniz daha lezzetli olur.

bir de sakın su ekleme, etin kendi suyu yeterli olur.
  • livaneli kadir  (10.06.15 12:32:12) 
önceden yag koyuyoruz ama di mi yani kizan yaga atiyoruz eti? Bu arada et oldukca yagsiz, neredeyse sifir.


  • beholderrulez  (10.06.15 13:27:15) 
yagsiz da guzel. teknik olarak bir beis olmaz yag kullanmazsan.

yag istiyorsan biraz kusbasi kuyrukyagi atip onu kavur. sonra etleri at.
  • alperz  (10.06.15 13:39:20) 
bahsettiğiniz et sote yalnız, kavurma değil. kavurma, tek başına etin biraz yağ ile kavrulması ile yapılır, ek malzeme konmaz (hani şu kurban bayramlarında yenilen..)


  • reso aga  (10.06.15 13:52:10) 
alperz arkadaşın yazdığı üzerine; o etleri kızdırma olayı mühürleme değil mi? mühürlemede etin bir tarafı mühürlenmeden hiçbir şekilde dokunulmaması/çevrilmemesi gerekmez mi?


  • susamli cubuk  (10.06.15 16:22:13) 
beceremedim, kayis gibi oldu. Hatta suyunu cekti ve ekstra su eklemistim. Yenilecek durumu yok, ben sanirim bunu beceremiyorum.


  • beholderrulez  (11.06.15 10:57:32) 
Eti aldıın kasaba sor ya da apartamanda komşu teyzelere sor, en garantisi.


  • kint  (11.06.15 11:26:17) 
Et suyunu salıp sonra suyunu çektiyse yanlış yapmışsın demektir. Amaç etin suyunu salmaması. O yüzden çok yüksek ateşte pişirmen lazım. Hızlı pişmeli. Yapışmaması için de sürekli karıştırmalısın.


  • alperz  (11.06.15 11:29:49) 
@alperz,

evet et suyunu saldi önce corba gibi oldu. Aslinda belki de tava daha kizginken atmaliydim eti ama birincisi seramik tava disinda tavam yok, bunlar da yüksek isiya gelemiyorlar. Ikincisi tereyagi birden renk degistirmye basladi lan yanacak galiba deyip etleri attim. WOK filan mi bulmak lazim. Onun disinda etler sanki biraz büyüktü. Böyle 1.5 okey zari büyüklügündeydiler. Zira ufak parcalar daha yumusakti ama büyükler katir kuturdu resmen. bir de baya pisirdim, 1 saat kadar.
  • beholderrulez  (11.06.15 11:37:23) 
Tereyağı çabuk yanar. Abi et dediğin şey yağsız pişer. Öteki türlü çok saçma bir iş oluyor. Tereyağı kullanacaksan, kızgın tavaya tereyağını atıcan. Erir erimez (3-5 saniye sürer) etleri atıcan. Yoksa öyle saçmalık oluyor.


  • alperz  (11.06.15 12:21:36) 
herkes yanlış söylüyor. kusura bakmayın ama tutturmuşsunuz bir kural gidiyorsunuz. daha önce de hicvetmek için duyuru açmıştım.

abicim şu "eti mühürleyecen, suyunu salarsa olmaz, hızlı ateşte çeviricen" kuralını bi unutun. bunu nereden çıkarıyorsunuz? o dediğiniz biftek (gavurun steak dediği dilim et) için geçerli. o da dananın komplesi için değil ha. bunu yapabileceğiniz et sayısı bile sınırlı. antrikot olacak, bonfile olacak, vesaire olacak. kısacası sırttan olacak. buttan çıkarılmış biftek de olmaz. yoksa kayış olur.

etin suyunu saldırıp tekrar çektirmek de bir pişirme yöntemidir. tutturmuşsunuz mühür de mühür, suyu içinde kalacak bilmemne. koca kuzuyu suyunu saldıra saldıra çevirirsin, lokkum gibi de olur. tandır yaparsın, ne mühürü, eti ağır ateşte dört saat bişirirsin, lokum olur. alırsın bütün bir kolu, kaburgayı taş fırına atarsın lokum olur. suyunu da salar, o suya da pilav yaparsın hatta. her gördüğünüz eti mühürlemeye çalışmayın. et pişerken su katılmazmış. haşlama ne ya peki? direkt eti suya atar haşlarsın, o da bir pişirme yöntemi. lokum gibi de olur. her et aynı pişmez ki.

şimdi soruya cevap vereyim. öncelikle sizin kavurma için etiniz yanlış. muhtemelen sote olmak için bile uygun olmayan bir et almışsınız. o et andak kıyma olarak çekilip kullanılabilir gibi geldi bana. o da köfteye falan değil, yemeğe katmak için. yağsız kıymadan köfte de olamz çünkü, kurur.

et azıcık yağlı olacak. bu yüzden kuzu eti öneririm. suyunu saldırmaacam diye de uğraşmayın, salsın suyunu, altını kısıp yumuşayana kadar pişirin. 1 saat çok gelmiş bir arkadaşa, bence az bile. uygun bir eti (kuzunun kolundan veya butundan çıkarılmış kuşbaşı) kısık ateşte ağır ağır pişirirseniz lokum gibi kavurma olur. içine de istediğiniz malzemeyi atarsınız.

illa dana olacaksa markette kuşbaşı doğranmış rastgele etlerden almak yerine kasaba tarif edin, uygun eti verecektir.
  • kibritsuyu  (11.06.15 12:35:17 ~ 16.06.15 16:19:39) 
eti yumuşatan soğandır. önden soğan kavuracaksınız. normal yemeklik doğrayıp yağda öldüreceksiniz. mesela yarım kilo ete orta boy bir adet soğan. üzerine eti ekleyip harlı ateşte suyunu bırakıp çekene kadar kavuracaksınız. sonra altını en düşük ocakta en kısık ateşe alıp mümkün olduğunca bekleteceksiniz. vaktiniz varsa 2-3 saat kadar tıkırdayacak. o koca soğan içinde eriyip gidecek ve hiç ağzınıza gelmeyecek. indirmeye yakın tuzunu da eklediniz mi dağılması lazım :)


  • demirr  (10.06.17 17:18:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.