[]

2 gün çalışılan yerden para alınmaz mı?

kız kardeşim 16 yaşında, okulu bittiği için bir giyim mağazasında tezgahtar olarak çalışmaya başlamıştı. yorucu olduğu için iki gün çalışıp patronuna durumu izah ederek işi bıraktı. birkaç gün sonra iki günlük parasını istemeye gittiğinde "bir haftalık deneme süren bitmeden çıktığı için alacağın yoktur" demişler. her ne kadar kanunen böyle bir şeyin olmadığını bilsemde olayı güzellikle çözme taraftarıyım.

gidip adamla konuşayım diyorum, parayı verip vermemekte haklı mı yoksa almak için direteyim mi? ya da "bakın ben hukukçuyum" veya "sgk'da çalışıyorum" gibi bir şey söyleyip gözünü mü korkutayım? baktım olacak gibi değil, sigortasız işçi çalıştırdığı için ihbar edeceğim ama uğraşmak istemediğim için konuşarak çözmek istiyorum.

hayır orada yemek bile vermemişler, kendi cebinden yemiş kız. maaş+yemek parası diye anlaşmışlar.

tavsiyeniz veya yorumunuz var mı?

 
orospu çocuğu işte

sigortasız çalıştırdı diye direkt şikayet et.
Ayrıca şahit bul onlarda tanıklık etsin ceza gelsin.

1 gün bile çalışsa maaşını vermek zorunda
  • croswell  (09.06.15 12:52:28) 
18 yasindan kucuk oldugu icin alacagi ucret zaten iki gun icin 36 lira filan eder bunun icin de kendinizi yormaya degmez bence ama vermesi gerekirdi tabi.bilindik bi magaza mi ?


  • Esinsin  (09.06.15 12:53:21) 
bence ihbar edin direkt, hiç uğraşmayın. görsün gününü. 2 günlük parayı bile çok görmüş madem.

ayrıca hukukçu olmadığınız halde "hukukçuyum", sgk çalışanı olmadığınız halde "sgk'da çalışıyorum" demeyin. haklarınızı zaten biliyorsunuz. adamın yaptığının kanuna aykırı olduğunu da biliyorsunuz. yalan söyleyip haklıyken haksız durumuna düşmeyin.
  • whimsical  (09.06.15 12:57:38) 
1200+yemek parası diye anlaşmış. 1500 yapıyor, o da günlük 50 liraya geliyor işte.

100 lira da çocuğu mutlu edebilecek bir rakam, zaten 20 lira bile olsa gider uğraşırım herifin yanına kâr kalmasın.
  • tolga asp  (09.06.15 12:59:06) 
Ihbar edin mutlaka. böyle şeylere tenezzul etmesin bir daha


  • rubiks cube  (09.06.15 13:10:07) 
ihbar edin. bir gün de çalışsa o maaşı vermek lazım.
ik'da staj yaptım bir gün gelipişi ağır bırakan herkes için banka hesabı açıldı, hepsnin bir günlük maaşları yattı.
sigortasız işçi diye şikayet edersen iyice büyük cezalar alırlar alsında zaten.
  • kuzey li  (09.06.15 13:23:54) 
sgkya işkura maliyeye her kuruma tek tek şikayet edeceğim diyerek parayı al, sonra da gidip şikayet et. hatta sigortasız işçi çalıştırdığını bildiğin her yeri şikayet et, kardeşinin de sigortasız çalıştırılmasına izin verme. insanlar ne kadar rahat ya, sgksız adam alıyor, hak edişini de ödemiyor. yedikleri lokma boğazlarından nasıl geçiyor anlamıyorum.


  • freya  (09.06.15 13:54:15) 
ihbar et


  • dunden beri dimdik  (09.06.15 13:54:35) 
aslında ihbar da pek işe yaramıyor. 30 kişinin çalıştığı bir firmadayım, eski işçilerden biri sigortasız işçi çalıştırıldığı ve maaşların olduğundan düşük gösterildiğine dair ihbarda bulunmuş, sgk'dan gelip inceleme yaptılar ve bir şey çıkmadı. hatta sigortasız biri(15 gün önce işe girmişti) olmasına rağmen insiyatif kullanıp işlem yapmadılar.

ama ben yinede ihbarda bulunacağım, en azından gözleri korksun.
  • tolga asp  (09.06.15 14:03:20) 
kardeşinizin 2 günlük süreçte işe adapte olarak tam maaşı hak edecek şekilde çalıştığını düşünüyorsanız hakkınızı sonuna kadar arayın. önceden tecrübesi varsa, 2 gün boyunca orada yapması gereken işleri yaptıysa yani. ama o 2 gün sürede zaten yeni olduğu için anlayışlı davrandılarsa, çok iş yaptırmadan işleyişi anlattılarsa sadece bence bir daha düşünün o parayı hak etti mi, etmedi mi?


  • icim urperiyor  (09.06.15 14:38:13) 
Şikayet et .dünya yıkılsa hak, haktır zayi olmaz. İnsan bari 16 yaşında birine hem de bir kıza , morali düzelsin ,iş hayatına şimdiden tutunsun ,emeğin karşılığının sevincini yaşasın diye seve seve verir. deneme süresi içerisinde ücret verilmez diye bir beyinsizlik olur mu ?


  • 1adam  (09.06.15 20:40:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.