[]

Owncloud vs FreeNAS

selamlar,

evde hala elimi süremediğim bir PC'ye böyle bişeyler kurayım diyorum artık. uzun zamandır aklımdaydı ama boş anım bu aralar olacak biraz, oturup uğraşayım biraz.

bu arada biliyorum, FreeNAS üzerinde owncloud'u da kurabiliyoruz ama acaba ihtiyacım olur mu ikisine birden diye düşünüyorum. bir de FreeNas 8GB ram falan istiyormuşmuş. benim kullanabileceğim PC Atom işlemcili 4GB ram'li bişey. kasar mı acaba? ama FreeNas da çok stabilmişmişmiş...

bunlardan en az birini kullanmış/hala kullanan var mı? yorum yapabileceklerin her kelimesinen faydalanabilirim.

 
freenas yerine nas4free kullanmanı tavsiye ederim, hemen hemen aynı sistemler ama ev tipi kullanıcılar ve eski donanımlar için nas4free daha çok öneriliyor. Yanılmıyorsam freenas 32bit işlemciler ve düşük ramli sistemler için desteğini kaldırdı.

Ben evdeki tüm eski harddiskleri toplayıp core 2 duo e4400 işlemci + 2 gb ram ile nas4free yüklü sistem kurdum. Harddiskler raid yapılandırmasında, sistemi bir kere kurdum ayarları yaptım bir daha dokunmadım, yaklaşık 3 haftadır aralıksız çalışıyor ev içinde çok işime yarıyor. Dışardan ise ftp kullanarak erişebiliyorum şimdilik.

Owncloud tarzı bir cloud eklentisi kurmayı ben de düşünüyorum ancak şu an sınavlarımdan dolayı ilgilenemiyorum, bir iki hafta sonra deneyeceğim ama biraz karmaşık gözüküyor.

Son olarak, eğer eski bir sistemle kuracaksan ve sistemin devamlı açık kalmasını planlıyorsan elektrik faturana ~10-15 tl ekleneceğini hesaba katmanı öneririm. Sürekli bir fan sesi de cabası. Bay-trail mimarili gömülü işlemcili ve fansız mini-itx anakartlar var, 10watt civarı güç harcıyor, fiyatları da 200tl civarında, taksitle falan bunlardan bi tane alırsan emin ol elektrik faturan amorti edecektir o masrafı.

Tv'ye bağlı htpc sistem için asrock d1800b-itx anakart almıştım geçenlerde, şimdi aynısından bir tane de nas sistem için almayı planlıyorum sırf bu yüzden.

Şimdilik tecrübelerim bunlar, bir iki hafta sonra iletişime geçersen beraber deneriz owncloud olayını.

Ek: atom işlemciyle kullanacağını söylemişsin, onların fazla bir enerji tüketimi olmaz sanırım, en azından e4400'den daha azdır diye tahmin ediyorum modelini bilemediğim için.
  • gordon sen misin ses ver  (09.06.15 13:50:26 ~ 13:55:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.