[]

kedi sahipleri ve veterinerlere toxo aşısı sorusu

dostlar kız arkadaşım bahsetti kedilerden bulaşan bir şeyden ötürü kızlar gebelikte sorun mu yaşıyormuş neymiş bişey varmış. engin bilgilerinizle anlatır mısınız?




 
"Kedilerin ve özellikle de sokağa çıkarılan kedilerin en büyük tehlikesi bazılarının dışkılarında toksoplazma adı verilen ve doğmamış bebekte enfeksiyon yarattığında ciddi durumlara yol açabilen bir parazitin bulunabilmesidir. Ev kedilerinde bu parazit nadir görülmekle beraber bu parazit kedinin dışkısıyla bulaştığından önlem olarak kedinizin dışkı kabını başka birinin değiştirmesini sağlayın. Kediyi sevmenizde, ona dokunmanızda bir sakınca yoktur.

Kedilerden insanlara bulaşabilen Toksoplazma (“Toxoplasma Gondi”) adı verilen etken parazitten kaynaklanan toksoplazmosis yani toksoplazma enfeksiyonunu barındıran diğer bir kaynak ta çiğ kırmızı etlerdir.

Vücudunda toksoplazma etkenini barındıran kedilerden parazit insana kedi dışkısıyla direkt temas sonucu ellerin yıkanmamasıyla ağız yoluyla bulaşabilir. Yine kedi dışkısıyla bulaşmış sebze ve meyve türü gıdaların iyi yıkanmaması veya iyi pişirilmemesi sonucu da etken vücuda sindirim sistemi yoluyla girebilir.

Vücudunda Toksoplazmaya karşı bağışıklığı olmayan bireylerde toksoplazma çok çeşitli hastalık tablolarına yol açarken anne adaylarına geçmesi durumda bebeklerde düşük, erken doğum, göz ve beyin kusurları gibi çeşitli sorunlara neden olabilir.

Toksoplazmaya bağışıklık olup olmadığını gösteren testler Toxo IgM ve ToxoIgG’dir. ToxoIgM testinin pozitif çıkması büyük olasılıkla halihazırda geçirilmekte olan enfeksiyonu, ToxoIgG testinin pozitif çıkması ise büyük olasılıkla önceden geçirilmiş enfeksiyonu ve bağışıklığı gösterir. Şüpheli durumlarda bu testlerin belirli aralıklarla tekrar edilmesi veya ToxoIgG avidite adı verilen ileri testlerin yapılması gerekebilir.

ToxoIgG pozitifliği tüm anne adaylarının ancak %1-3’lük kısmında mevcuttur ve tokspolazma etkenine bağışık olan bu anne adaylarının bebeklerinde gebelikte toksoplazma enfeksiyonu sorunu yaşama olasılıkları düşüktür

Gebelikte toksoplazma enfeksiyonları >>
Kedi besleyen anne adaylarının kediyle direkt temastan mümkün olduğunca kaçınmaları, kumunu eşlerine değiştirtmeleri veya kendileri değiştiriyorlarsa eldiven kullanmaları ve sonrasında ellerini iyice dezenfektan sabunla temizlemeleri hamilelik döneminde sorun yaşama olasılıklarını önemli ölçüde azaltır.

Sokağa çıkmayan, çiğ etle beslenmeyen ve veteriner kontrolleri düzenli olarak yapılan bir kediden toksoplazma bulaşma ihtimali son derece azdır. Bu nedenle hamilelik planlayan anne adaylarının kedilerinden vaz geçmeleri gerekli değildir.
Sokak kedileri toksoplazmayı genelde ufak oldukları dönemde geçirirler. Büyük kedilerin toksoplazma etkeni barındırma ihtimalleri azdır.

Kedi tırmalaması çoğunlukla toksoplazma bulaşmasına neden olmayan bir durumdur. Kedi tüyü ise toksoplazma barındırmaz. "

www.gebelik.org
  • whimsical  (09.06.15 10:37:54) 
Bununla ilgili sorulara verdiğim cevapları eksi duyurularda bulabilirsin. Buraya da veterinerinerimin cevabını yazayım. "Senin evinde sağlıklı 'bir' kedi var. Ben burada her gün onlarca hasta hayvanla uğraşıyorum. Her gün tırmalanıyorum. Hamileyken de çalıştım. İki tane sağlıklı çocuğum var." demişti.


  • zombi  (09.06.15 11:34:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.