[]

romeo'daki cekim teknigi

hande yener - romeo da sarkinin nakarat kisimlarinda kullanilan stop motiona benzeyen teknik nedir bilen var mi ?

klibe burdan bakabilirsiniz;
www.youtube.com

agiz dudaklar senkron tam oturuyor cok ilginc geldi.

 
Valla onu bilmiyomda aklima geldi ne zamandir sorcam unutuyorum, bu ulke tanitim reklamlarinda cok oluyo genelde guzel kizlarimizin saclari falan sangi sudaymis gibi yavas hareket ediyor ya da bazi kliplerde de gormustum sanirim Teomanin bi sarksiinda bole yavas gibi gozukuyo ama senkron orda da tutuyodu. Ayni seyden mi bahsediyoz anlamadim ama bende merak ediyorum ona gore...


  • badseed  (11.07.07 16:15:09) 
sallami$ gibi olmayayim ama $arkiyi cekim sirasinda oyunculara x hizli dinletiyorlar, onlarda ona gore playback yapiyor, cekim normalin x hiz altinda yapiliyor (yavas) ve normal gosterimde senkron oluyor. emre altug anlatmi$ti bi programda bunu aklimda kaldigi kadariyla boyleydi


  • notorious  (11.07.07 16:29:45) 
stop motion cansız nesneleri ya da hareketsiz nesneleri hareketlendirmektir.

bu klipte ise, görüntü kesik kesik gözüksün diye aradaki kareler çıkartılmış ve sanırım kurguda bir şekilde hileyle doldurulmuş. aslında hande yener gördüğümüz şekilde dans ediyor da olabilir :)

kısaca stop motion ile alakası yok...
  • sirrikadem  (11.07.07 16:37:18) 
Oradaki olay stop motion değil. Bildiğiniz gibi gözün hareketi kesiksiz algılaması için saniyede 23~25 kare geçmesi lazım önünden. Default 25 kare hızla çekim yapıldıktan sonra eşit aralıklarla kareler çıkartılıp, mesela saniyede 18 kareye düşürülürse, hem senkron bozulmaz sesle görüntü arasında hem de akıcı değil kesik kesik bir görüntü elde edilir.


  • crown  (11.07.07 16:43:13) 
@crown

Kare sayısının azaltılması -18 kareye düşürülürse demişsin- görüntüyü hızlandırmaz mı peki? Yanlışın var. Çünkü görüntüyü kesik kesik göstermesi için bazı karelerin de dondurulması lazım. Direkt 18 kareye düşürmek demek hızla akan bir görüntü demek...
  • sirrikadem  (11.07.07 16:51:25) 
anlayabilmek icin frame frame bakmak gerekebilir. ayrica 18 karaye dusurmek hizlandirir onu ama burada yavasladigina dair bir goruntu olusmuyor ki? sadece goz yanilmasi oluyor benim gordugum kadariyla.

aklima bir sey daha geldi absurd olabilir bu olayin icinde olmadigimdan... 25 fps ile cekmemistir yonetmen. 40 fps ile cekmistir ve 25 fpsye dusurmustur aradaki bazi kareleri cikartarak. olamaz mi?
  • entrapmen  (11.07.07 17:03:03) 
normal 24 fps ileçekmiştir. sonra aradan ikinci kareden başlayarak ve birer atlayarak kareleri çıkartmıştır. yani 2 4 6 8 10 vs. kareler boş kalmıştır. sonra da boş kalan yerlere bir önceki kareyi kopyalamıştır. yani 1-2, 3-4, 5-6 vs. kareler aynı olmuştur. çıkarılan karelerden dolayı görüntü kesikleşmekte, toplam fps sayısı değişmediği için hızlanma olmamaktadır.

aradan kare çıkarılıp 18 fps yapılırsa görüntü hızlı akar. eski zaman film makineleri de 18 fps ile kaydedermiş. bunu günümüz film makineleriyle oynatınca hızlı hareket eden adamlar görüyoruz. bkz. atatürk'ün eski görüntüleri. (şapka devrimi vs sırasında çekilen).
  • kibritsuyu  (11.07.07 17:18:23) 
Ustteki tartismadaki kare cikarma isi bana da mantikli geldi. Ama duzenli araliklarla kare cikarilmamis olabilir. Sonucta buyuk+hizli bir hareket yapip sonrasinda donuyor gibi dansediyor. Bu durumda buyuk hareketten kare cikarilir, hareket hizlanmis olur. Sonra durdugu kareler de cogaltilir, bir ya da birkac kere. Boylece de yerinde donmus gibi olur. Cikanlar ile eklenenleri dengelerseniz ve asiri cikarma ekleme yapmazsaniz sesle senkron bozulmaz belki.

Onun disinda Hande Yener'in cok calisip oyle dans etmis olmasi da az bucuk mumkun.
  • wpi  (11.07.07 20:34:48) 
ben kullanilan teknik stop motion demedim ona benziyor dedim ama hic aklima gelmemi$ti karelerin cikartilarak yapilabilecegi cok cok mantikli %90 boyle bir teknik olabilir ve ya $u olur premier gibi cok fonksiyonlu bir montaj programinda add-onlarla boyle bi$i otomatik yapiliyor olabilir.
mesela atiyorum deprem yaratilicak bunun icin bir suru add-on var o da olabilir.

  • maresalx  (11.07.07 21:47:48) 
aklima gelmi$ken bahsi gecen sahnede hande yener'in yaptigi her aksiyonda arkadaki i$iklar yaniyo senkronize o da bir goz yanilmasina neden oluyor olabilir.


  • maresalx  (11.07.07 21:55:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.