[]

@avukat: Arkadasa borc vermek hususu: kagit imzalatmak hukuken yeterli mi?

sorum avukat gencolara:

simdi arkadas ev alici. anasi kardesi vs yardim edecek tabi. kendi birikmisi de var. banka kredisi cekiyo 70% kadar. hala eksik var, 5000 6000 TL kadar. borc verebilirim ama bi sekil güvence de olsun istiyorum. napmaliyim?
Noter'de borc aldigina dair kagit mi imzalatmali?
bi kagida sundan su tarihte o tarihte odenmek kaydiyla su akdar borc aldim diye imzalasa da yeterli mi?
nedir isin raconu?

 
abi işin içine racon giriyosa bence orda racon "söz senettir".
ne biliyim arkadaşlık seviyenizi bilmiyorum ama ben bi arkadaşımdan borç alacak olsam, gel notere kağıt imzalayalım dese çok bozulurum. parayı felan almayabilirim...

Edit : bu arada salça oldum avukat felan değilim anlaşıldığı üzere...
  • gkhT  (08.06.15 17:16:34 ~ 17:17:54) 
bu soruyu buraya soracak kadar arkadaşa güvenmiyorsanız ya borç vermeyin ya da verip unutun.


  • halilibo  (08.06.15 17:17:34) 
Noterde onaylanmış senet düzenletebilirsiniz ancak ''geliri ya da malvarlığı yoksa'' o borcu tahsil edemeyebilirsiniz diye biliyorum. Örneğin evde 2. bir televizyon yoksa televizyona haciz konamıyor gibi bayağı ince detaylar var bu senet işinde, bir avukatla görüşün yoksa parayı geri alamama ihtimaliniz de çok yüksek. Bankaların ipotek usülü ile çalışmasının sebebi de bu zaten.


  • neferkitty  (08.06.15 17:17:55 ~ 17:19:13) 
alinacak ev teminat olamaz mi?

güven degil. güven var, ama isin kazasi var, turlu isi var. elimde bi belge olsun istemem hak degil mi?
baska bi evi var tekirdag'da ama kucuk ve satilmasi zaman alir. o yuzden banka kredisi aliniyor zaten.
yeni bulunan kelepir ev kacmasin diye.
  • rusdemezale  (08.06.15 17:20:15) 
Alınacak evi bankaya teminat gösterirse size teminat gösterebilecek mi mesela, bir de o var yani noterde belge imzalatmanız ''resmi olarak borç verdiğinizi'' ispatlar ama parayı geri alabilmeniz için avukatla birlikte iş yapın kesinlikle, ticaret kurumlarında zaman aşımı nedeniyle ibraz edilemeyen o kadar çok onaylı senet var ki, senetin bir anlamı kalmıyor dolasıyla. Devlet memuru ise filan ya da düzenli geliri varsa, maaşa icra konuluyor o durumda alınabiliyor diye biliyorum. Avukat degilim ama eski is yerimde noter onayli senetlerin cogu durumda bir ise yaramadigina sahit oldugum icin ve avukatlarin da bu yonde gelen bilgilendirmesine gore cevap yazdim.


  • neferkitty  (08.06.15 17:24:06 ~ 18:19:13) 
noterden imza attıracağın adama borç verilmez.


  • Alt4y  (08.06.15 17:37:21) 
canlarim neticede 5-10 bin az para degil.
neler goruyoz duyuyoz.
elimde resmi bi belge olsun. siz "söy senet" deyip veriyonuz mu hemen anlamadim ki..
  • rusdemezale  (08.06.15 17:46:32) 
abicim tabii ki öyle yapmıyoruz bazı adamlar vardır borç verilir sözüne hakkaten güvenilir bi de bazı insanlar vardır hiç bi şekilde milyarlarında olsa borç felan vermezsin...

Senin ki şuna benziyor, borç vermek zorundayım vermemek olmaz, bari elimde bir şey olsun güvenmiyorum da alamayacağım büyük ihtimalle ama şartları zorlayayım gibi hissettirdi
  • gkhT  (08.06.15 18:05:39) 
notere gidersen daha kesin olur ama baya masraf çıkarabilirler.
senetten rahatsız olacaksa borç almayıversin arkadaşın, garanticilik iyidir. biz neler gördük...
normal (kırtasiyelerde satılıyor sanırım) seneti doldurup imzalatman yeterli sanırım. parayı alacağının garantisi olmaz ama arkadaşının sana borcu olduğunu ispat etmiş olursun. hukuken kesin olmayabilir, sonucta imza benim değil derse dava acman falan gerekebilir.

* uzman değilim yanlış olabilirim
  • titiraprap  (08.06.15 18:06:40 ~ 18:14:19) 
senet al. bir şey olursa doldur icra takibi başlat. evi kimin adına alıyorlarsa senedi de onun adına al ki en kötü ihtimalle eve haciz koyasın.


  • pomolilik  (08.06.15 19:07:49) 
senet imzalat. mırın kırın ederse de senet sünnettir de.
peygamberimizin en ufak borcun bile yazıya dökülmesini istermiş.
ama ben olsam, bankadan eft yapar ve açıklamaya muhakkak "ev için sana verdiğim borç" tarzı ne olduğunu bildirir bir şey yazardım. bu tarz makbuzların bildiğim kadarıyla mahkemede geçerliliği var ama açıklamasının olması şart. ben kiramı bile yatırırken tarih aralığını açıklamaya yazıyorum.
  • mesgul ve huzursuz  (08.06.15 21:41:53) 
Adama senet yap diyorsuniz da o senetin geri odemesinin cok sikintili oldugunu yazmistim o yuzden senet olayi pek guvenilir degil. Evinde Hd en luks televizyon da olsa 1 tane ise luks degil "ihtiyac" kapsaminda degerlendirilip el konulamiyor haliyle icra da bir turlu gerceklesemiyor mesela. Evliyse esinin de rizasi ve onayi olacak. Bankaya ipotek gosterilen evi sana teminat olarak sunulabilecegini dahasi bankadan once ipotekli eve senin icra islemini filan baslatabilecegini hic sanmiyorum. Duzenli kesin geliri yoksa maasinin bir kismina el konulmayarak parayi geri alman bu durumda hukuki olarak cok zor, sen de alabilecegini dusunmuyorsun zaten (bence) ya da mevcut hal guven uyandirmiyorsa piyasadaki ve dolardaki belirsizligi bahane edip borc vermeyebilirsin yoksa o parayi senede guvenerek geri alamazsin.

Ha malvarligi olan ya da memur filan baska birisi kefil olursa onun basi yanaraktan sen parani her turlu alirsin. Ancak oyle birisi olsa sana sormazdi diye tahmin ediyorum.
  • neferkitty  (08.06.15 22:01:32 ~ 22:10:56) 
naptın abicim koca bankalar borcunu tahsil edemiyor vatandaştan, sen normal vatandaş gidip dava açmakla falan mı uğraşacaksın adamdan dandik 5 bin liranı almak için? zaten borç tahsili için en ufak davanın maliyeti 2 bin lira, 5 bin için kim uğraşır?

ya hiç borç vermeyeceksin,
ya da vereceksin ama parayı unutacaksın, gelirse sevineceksin.

hiç girme noter işine falan, arkadaşlığınıza yazık. nası arkadaşlıkmış bu arada o da ayrı konu :) arkadaşım bana senet düzenleyelim dese bir daha konuşmam herhalde. işin raconu budur. söz senettir.
  • roket adam  (08.06.15 23:33:31 ~ 23:34:04) 
NOT 1: arkadas calisiyor. hic issiz kalmadi. 5 bine yakin maasi var. istanbul'da oturdugu ev yurtdisindaki abisinin, yani kira ödemiyor. ama geziye kiyafete vs cok harciyo yoksa epey biriktirebilirdi
NOT 2: baska bi evi var tekirdag'da ama kucuk ve satilmasi zaman alir.2+1 60 bin eder

  • rusdemezale  (09.06.15 11:47:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.