[]

veganizm hakkında ne düşünüyorsunuz?

vegan olmayanların veganizme bakışını merak ediyorum daha çok aslına bakarsanız.

(insanlara saldımayı görev edinmiş veganları bir kenara bırakıp sadece yaşam stiliyle ilgili düşünürseniz çok sevinirim. malesef veganların agresyonu insanları veganizmden soğutacak seviyede neredeyse, farkındayım.)


 
vegan olabilecegimi sanmiyorum. Yani hayat boyu cikolata, dondurma, peynir, yogurt, bal, yumurta yiyememek fikri bana uzak geliyor. Vejeteryanliksa konus evet hazir oldugumda ben de deneyecegim. Ama suan degil


  • beholderrulez  (08.06.15 14:43:31) 
@minik donut canavarı
veganları değil de, veganizm düşüncesini sordum ben aslında. o saldırganlardan bağımsız olarak hayvansal ürünleri kullanmamakla ilgili ne düşünüyorsunuz?

  • mutevazi  (08.06.15 14:44:06) 
tutarlılık açısından bakarsak sadece yeme - içme değil, teknolojiyi kullanma ve büyük şehirlerde yaşama konularında da belli bir duruş sergilemeleri gerektiğini düşünüyorum (veganizm bunları da kapsamalı). ek olarak vegan beslenme şeklinin sağlıklı olduğunu iddia etmelerine de ihtiyaçları yok, çünkü değil. onun dışında saygı duyuyorum.


  • zgrydn  (08.06.15 14:45:22 ~ 14:46:01) 
vejeteryan olmak istiyorum. ileride olabilirim de. ama veganlık saçma ve zorlama geliyor. her şeyden önce sağlıksız. insan vücudu süt olmadan yumurta olmadan beslenemez sanki.


  • sir gawain  (08.06.15 14:46:07 ~ 14:46:44) 
is arkadasim hintli bir vegan ve gayet iyi geciniyoruz. Tek problem beraber ögle yemegine giderken gidecegimiz yeri kararlastirmak zorlasiyor, o kadar da saygi gösterecez artik.

Aslinda her türlü düsünceden/inanctan birsürü sinir bozucu insan var. Bunun veganlikla ilgisi yok, önyargi olusturacak kadar vegan tanimadik, birilerinin yaptigi yanlislari herkese yüklemek iyi olmaz. Belki de biz de yapiyoruz ayni sinir bozucu davranislari ama farkina varmiyoruz.
  • emrahday  (08.06.15 14:47:59) 
mdc +1

veganizm düşüncesini de dayanakları itibariyle antipatik bir hassasiyet olarak görüyorum. sırf canı istemediği için yemiyorsa bir şey demenin manası yok ama bunu ahlaki ve ideolojik bir boyuta taşıdığında tartışmaya açık hale geliyor.
  • neseranni  (08.06.15 14:49:06 ~ 14:49:40) 
Cesaret isteyen bir şey, Türkiye'de çok daha zor olmalı. Olmayı isterdim ama, yemek yapmayı bilmeyen orta gelirli bir bekar için imkansız gibi, aç kalırım.


  • bolungarvik  (08.06.15 14:49:55) 
Romantik fakat sağlıksız bir akım. İnsan yaşamı için uygun değil. Bu şekilde beslenen insanların da hem fiziken hem de ruhen oldukça sağlıksız kişiler oldukları su götürmez bir gerçek. Ben bugüne kadar bir veganın derdini hiçbir zaman bilimsel ya da akılcı bir şekilde anlattığını görmedim, geneli "Siz ceset yiyen vahşilersiniz!!!" mantığında konuşan gayet saldırgan ve tehlikeli insanlar. Bu bile ne kadar sağlıksız olduğunun bir kanıtı. Hayvan eti yemeyi vahşilik olarak gören ve bunu engellemek için şiddete başvuran bir akım ne kadar sağlıklı olabilir ki.


  • angelus  (08.06.15 14:50:26) 
Niyetleri gercekten iyi, iyi niyetliler fakat realiteden cok uzak olup anlamsiz davalar guttuklerini, mantiksiz ve tutarsiz olduklarini dusunuyorum. Akli basinda bir hareket degil veganlik.
Hepsini gectim, bunun saglikli beslenme sekli oldugu argumani beni gulmekten mahvediyor.

Birazdan burasi karisacak.
Bir de @konusma.. +1
  • stavro  (08.06.15 14:50:27 ~ 14:55:13) 
iktisadi olarak mantıklı
vicdan-eylem hususunda tutarlı
sağlık açısından vasatın üstünde
propaganda olarak boqtan

richard leakey'in göl insanları kitabındaki toplayıcı avcı medeniyet hipotezlerini de hesaba katarsak ancak kısmen uygulayabileceğim bir dünya görüşü.
mesela yumurtalarını dökmüş, pınarın başında can çekişen kırmızı balıkları toplar kurutur yerim, yenecek her cins böceği, çekirgeyi toplayıp yemek isterim, görevini tamamlamış ya da dünyada dehşet boyutlarda yer işgal eden küçük biyokütlelerin topluca avlanmasına karşı değilim. ya da mukavemet koşusu, mızrak, bok püsür ile yakaladığım hayvanı da gururla yerim ama kapitalizmin getirisi ağıl üretimi, trol ağları ve haksız rekabete yol açan diğer modern silahlarla öldürülmüş hayvanları yerken orspu çocuğu gibi hissederim kendimi bazen.
  • kargn  (08.06.15 15:00:18) 
kargn sana bin kere tik atmak istedim. tam olarak bu sebeple ben hayvansal ürün tüketmiyorum şu an. keşke et tüketimi konusunda avlanma seviyesinde kalsaymışız, onurlu yaşarmışız.


  • mutevazi  (08.06.15 15:03:50) 
@konusma ben konusuyorum daha bitirmedim
Düzgün kesim dediğiniz ne bu arada? Şu silahları:( en.wikipedia.org ) filmlerde falan görmüşsünüzdür, kesim sırasında bu kullanılsa bile hayvan daha canlıyken boğazı kesiliyor. Bildiğim kadarıyla Avrupa'da kesimlerde bu kullanılıyor. En az canice olanı bu yani, helal kesim olayına hiç girmiyorum.

  • bolungarvik  (08.06.15 15:05:53) 
ben et yemeden yaşayabilirim o yüzden onları anlıyorum. saldırgan tutumlarını ise hiç anlamıyorum. yoksa sadece bitki yiyerek yaşayan çok sağlıklı sporcular hatta şampiyonlar var.


  • nedendir bilinmez  (08.06.15 15:07:08) 
Et yeme o hayvanlar acı çekiyor demedikleri, hayvanlarla bir gıda ürün yerken kullanırken acır ya da nefretle bakmadıkları sürece sıkıntı yok. Istediklerini yemekte ve yememekte özgürler.


  • sutlu nescafe  (08.06.15 15:19:31) 
avcı bir toplum dünyayı kaplasa 20 milyon insana yetecek hayvansal besin var diye bir hesap okumuştum, kaynağı hatırlamıyorum. o biraz can sıkıcı. evcilleştirme olmasa bu kadar artamazdık. artmamız da lazım değil tabii ama işte. gerçi dodolar gibi sakin barışçıl canlılarda bizim bu onur kuralı da batağa saplanıyor. aptal kuşlar kaçmıyor, nasıl bir rekabet ki bizimki . galapagos kaplumbağaları, öyle yavaş metabolizma ki, bir yıl yemeden yaşayabildikleri rivayet ediliyor. canlı konserve gibi. bu hayvanları koruyacak etik kural da yok aslında. gemilere doldurulup canlı halde depolanır, aylar sonra yenirlermiş. romantik olmayan hangi ahak koruyabilir bu zavallıları kıyımdan?
düşündükçe sıkıntı.

  • kargn  (08.06.15 15:21:53) 
büyük saygı duyuyorum, sağlam bir disiplin gerektiriyor yaptıkları.
düşününce yaptıkları mantıklı. vegan agresyonu diye birşey var ama bunu etki tepkiden dolayı olduğuna inanıyorum. vegan biriyle yemeye çıkıldığında "olm/kızm la manyak mısın şu et yenmez mi, lohkummm mubarek?" diyenler ve "et yemiyor bak aptal saptal konuşuyor,iki lokma et yese kendine gelecek, muahhaha zalaaaak" diyenler yüzünden bu hale gelindiğini düşünüyorum. her koşulda kendilerini savunmak zorunda kalıyorlar bir yerden sonra agresif oluyorlar ki haklılar.

  • kuzey li  (08.06.15 15:29:41) 
donanımlı bir vegan arkadaşım var, donanımlı dediğimden kastım, etin besin değerinden de haberdar, üretim süreçlerinden de. biyoloji de bilir. avcı hayvanlar besin zincirinin üstünde, otçullara baskı kurarak ekolojik bir rol üstlenir. bir ototrofun, bir otçulun, bir etçilin, bir leşçinin, bir mantarın bu sistemde diğerlerine üstünlüğü yok. evrimin bizim gibi hepobur, muhtemelen leşçi bir geçmişe sahip, aşırı yetenekli ve adaptasyon kabiliyeti muazzam kuyruksuz maymunları kayırması kaçınılmaz. geldiğimiz noktada üstünlüğümüzü bilmesine rağmen benim bu arkadaş bu rolden kayaklanan istismarı reddediyor. yemem diyor ve yemiyor. hiçbir agresyonu yok, çünkü adamda ben dünyayı kurtarıyorum egosu yok. yani velhasılı, kral adam. bütün veganlar onun gibi olsa bu düzen belki bir gün değişir bile.


  • kargn  (08.06.15 15:35:54) 
Mdc ve konuşma +1


  • kendi kendine yasayan yavrucak  (08.06.15 16:16:39) 
bireysel bağlamda tutarlı buluyorum, insan hayvansal ürün tüketmekten rahatsız olup tüketmemeyi tercih edebilir. ama ben de birçok kişi gibi bu olayın veganizmle sınırlı kalmayıp endüstriyel hayvansal üretimle mücadele verilmesi gerektiğini düşünüyorum, zira veganizm (ve çeşitli söylemlerle veganizmi yaymaya çalışmak) uzun vadeli ve sürdürülebilir bir çözüm değil. Türkiye'deki veganlarınsa daha ılımlı ve anlayışlı olmaları gerektiğini düşünüyorum, toplumsal bir yemek kültürü var yıllardır oturmuş, bunun bir anda bireysel hareketlerle değişmesini beklemek çok büyük romantiklik. asıl üzerine gidilmesi gereken şey endüstriyel et üretimi. hayvanlara zulüm olmasının yanında zaten insanlar için de sağlıklı besin sağlamıyor bu sistem aslında, bu konuşulmalı.


  • saçdemeti  (08.06.15 16:23:31) 
düşüncelerine ve hassasiyetlerine saygım var, kimin ne yediğiyle ilgilenmiyorum. ne zaman bana katil deyip duvarlara falan "GO VEGAN" yazmaya başlıyorlar o zaman deliriyorum. kendi düşüncelerini ve yaşam tarzlarını başkalarına empoze etmeye çalışıp kendilerini nimetten saymıyorlarsa problem yok. bu dediğimi yapıyorlarsa mal olduklarını düşünüyorum.

kişiden kişiye değişiyor bu tabii, kimisi veganım diyor "eyvallah" diyorsun, kimisi de işte veganlık hakkında oturup edebiyat falan kasıyor. et yiyenler kötüdür, et yemeyenler iyi insandır gibi akıllara zarar sonuçlara varıyor.

veganlar hakkında bi' laf var ya zaten farklı şeylere de uyarlıyorlar, çok güzel: birinin vegan olduğunu nasıl anlarsınız? anlamanıza gerek yok, onlar zaten söyleyecektir.
  • der meister  (08.06.15 16:29:21) 
vegan olmayı isterim ama beholderrulez'in dediği gibi, baya baya bişeyden feragat etmek gerekiyor. vegan olsam dışarı çıktığımda aç kalırım. vejetaryenim ama. yemek alırken çorba varsa mesela soruyorum içinde hayvansal bir şey var mı diye, varsa almıyorum.

insanın insana ve insan olmayana dayattığı bu düzene katkı sağlamak rahatız ediyor beni (google'ı da sevmem mesela, scholar dışında kullanmamaya çalışırım. bi kere bir mail servisi aldım ama napayım. zaten çok konuyla alakası yok.). ha memlekette herkes beslenme uzmanı, doktor, evrim biyoloğu, filozof, gurme gibi ünvanları doğuştan aldığından söylememeye çalışıyorum ama keko arkadaşlarım yeni biri ortama girdiğinde "ron et yemiyoğğ" diyorlar ve o zaman "sevmiyorum" diye geçiştirmeye çalışıyorum. yine de "eabi dürüm yenmez mi yeaa" diyorlar bana. türkiyede hiç tanışmadım ama yurtdışında veganlar da buna, hatta daha fazlasına, maruz kalıyor.
  • ron dennis  (08.06.15 16:49:12) 
Saygı duyuyorum çünkü çok zor bişey.
Üzülüyorum et, balık, peynir güzel bişey.

  • Mirabel  (08.06.15 17:27:13) 
Değer verdiğiniz birileri, kardeşiniz çocuğunuz her dakika kaçırlıyor, hapsediliyor vs vs olsa ve hala gelip sağlıktan, yok insanın doğası şöyleymiş gibi şeylerden bahsediliyor olsa, o tür hareketleri bir tepki olarak normal görmek lazım . Empati yaparak otepkileri verenlere, anlayabilirsiniz.

Vegan olmayanlara empati yapıyorum, çünkü ben de değildim eskiden ve anlayabiliyorum benimsetilmiş, normal kabul ettirilmiş o doğrulardan, senin iradenmiş gibi verilmiş o güzelden senin kendi zevkinmiş gibi o alınan lezzetten sıyrılabilmenin zorluğunu.


Veganların saygı duyulmaya ihtiyacı yok. Hayvanların yaşam haklarına saygıya ihtiyaç var. Veganlara, hayvan özgürlükçülerine karşı tavırlarınız kimsenin umurunda değil, ama bir bireye, bir canlıya karşı bu tutumlar, bayağı bir umursanmakta ve her şey bundan zaten.

Kısaca 20 dakikalık zevk, tamamlanamayan 20 yıllık yaşamlardan daha önemli. Ve etin, sütün tadı bitkilerle yapılan çoğu şeyde fazlasıyla var artık. Vegan lahmacun, kokoreç bile var.
  • Cursed Chico  (03.10.15 00:05:31 ~ 13:12:48) 
Hayvansal gıdaların (özellikle peynir) tadını vegan olamayacak kadar çok seviyorum. "Adana'yı gördüm mü gömerim" demiyorum ama yemek olarak da hoşuma gidiyor. Demek ki o kadar da iradeli değilim. Yemeğin tadından aldığım haz ideallerimin verdiği tatminden fazla. Demek ki veganlarda da bu ideolojinin verdiği tatminin hazzı, yemeğin tadından daha fazla. Tat da tatmin de göreceli konular, dolayısıyla çok da bir şey düşünmüyorum.

Özetle, "Sen şimdi bir Adana olsa yemez misin"i süslü yazdım, o kadar.
  • aychovsky  (03.10.15 00:18:37 ~ 00:28:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.