[]

kopegimle ilgili birkac sorunum ve sorularim

selam cesar millan'lar, oncelikle kopegim hakkindaki bilgileri geceyim:

26 aylik, orta irk, disi, kisirlastirilmis (muhtemelen 1 yasindayken, eski sahibi tarafindan), 5 aydir sahibiyim. komutlarla arasi cok da iyi olan bir kopek degil. gecmiste iyi egitilememis olmasina ve yasina baglanabilir. her gun en az iki kere disari cikariz. bu cikmalar en az 2'ser saat surer.

1. tasmasini cikarmaya korkuyorum: surekli dikkati dagiliyor. disaridayken cogunlukla uyumlu degil. bu yuzden de hep tasmayla geziyoruz ama bundan rahatsizim. eminim o da oyle. sahilde buyuk yesil alanlar var ne guzel, oralarda kosup ziplamasini cok isterim. bi ay once bi kere cikardim tasmasini, kacip gitti ara sokaklara. pesinden bagira bagira kostum kan ter icinde, sonunda yakalayabildim nasil olduysa. gel ya da dur dedim diye durmadi, yerden dal parcasi aldim "baaak! bak ne var burda?" falan dedim de ilgisini cekti, durdu. o bagimsiz halini gorunce odum koptu amk. evdeyken cok sakindir. oynamaya kalkisirsaniz oynar. sakinlestirirseniz sakinlesir. ama o deneyimden sonra bi daha tasmasini cikarmadim ve cikarmayi dusunmedim bile.

2. kendisi evdeyken disardan gelen seslere havliyor. ozellikle baska kopeklerin havlamalarina, kapi ziline, cop kamyonunun sesine, arada bi patlarmis gibi ses cikaran motosikletlere ve gok gurultusune. ama cok siddetli havliyor. disardayken ise bunlarin hicbirine havlamiyor. bunu nasil cozecegimi bilmiyorum. internetin altini ustune getirdim ve her yolu denedim, ise yaramiyor.

3. bu kisimda kopek sahiplerine soruyorum: kopeginizin mutfaga girmesi yasak mi? kanepelere ya da yataklara cikma konusunda kesin kurallariniz var mi?

her turlu oneriye ve cevaba acigim. cok tesekkur ederim okuyanlara.

 
benim köpeğim 8 aylık olacak, biz onu 1 yaşına doğru ya da 1 yaşı biraz geçtiğinde eğitime göndereceğiz. Bazı komutları bazen yapıyor, bazen yapmıyor.
Yasaklar da umurunda değil hiç. Eğitim konusunu araştır

  • rock n roll  (06.06.15 09:37:07) 
sizden önceki sahibini tanıyor musunuz yakınen?


  • aithra  (06.06.15 09:40:33) 
1 yaşın üstündeki köpeklere eğer daha önceden belli bir komut bilgisi yoksa komut öğretmek çok zordur.ama bu sadece yaşıyla alakalı değil.ben köpeğimi 7 aylıkken sahiplendim ve daha önce hiçbir komut öğretilmediği için komutlara itaat etmede sorun yaşıyor(5 aydır benimle).yani komutlara olan itaati biraz da köpeğin geçmişteki tecrübesiyle de alakalı.sevdiği bir yiyeceği(tabi zararlı bir şey olmasın)kullanarak belli bir seviyeye kadar bu komutları öğretebilir ve itaat etmesini sağlayabilirsiniz.mesela Roni pro planın ödül maması yerine beyaz peynir ya da balık krakeri daha çok sever.sevdiği yiyeceği bulursanız eğitim daha kolay olur.köpeğinizin her şeye havlayarak tepki vermesi onun kendini güvende hissetmediğini,sürekli gergin ve tetikte olduğunu ve en önemlisi de sizi lider olarak benimsemediğini gösterir.aynı seslere dışarıdayken havlamayıp evde havlaması evini çok sahiplendiğinin ve dışarıdan gelen her türlü sesi tehdit olarak algıladığının göstergesi.bu aşamada önemli olan ona kendini güvende hissettirmeniz ve bir şekilde güvenini kazanmanız.havladığında onu severek sakinleştirmeye çalıştığınızda köpek iyi bir şey yaptığını ve bu yüzden sevildiği bağıntısını kurabilir.havladığında mutsuz olduğunuzu ses tonunuz ve tavırlarınızla belli edin.ayrıca bir kumbaraya bozuk para doldurup o her havladığında(onun göremeyeceği bir şekilde) sallarsanız havlamak=kötü ses algısını oluşturabilirsiniz.mutfak konusunda ise tamamen senin tercihine kalmış.benim köpeğim sadece ben izin verdiğim zaman girebiliyor.girmeden önce bakıp izin istiyor.çık komutunu öğretmek de çok önemli.umarım yardımı dokunur.


  • for all time  (06.06.15 10:32:57) 
köpek hiç eğitim görmemişse de misler gibi komut alır. daha önce tek bir komut almamış olan köpeğim yatmayı 10 pati vermeyi 5 dakikada öğrendi. 10 yaşındaki, bana geldiğinde oturmayı bile bilmeyen köpeğim şu an ondan fazla komut biliyordur. köpek her yaşta eğitilir.


  • mutevazi  (06.06.15 13:44:27) 
Köpek isterse yaşlı bir köpek olsun, yeni komutlar öğretebilirsiniz. Nasıl öğretmeye çalışıyorsunuz? Ödül mamaları ile çalışıyorsunuzdur umarım. İnternette araştırın, farklı yöntemler deneyin. Köpeğin cinsine göre farklılıklar olabiliyor. Örneğin Beagle gibi koku duyusu diğer köpeklerden daha gelişmiş olan cinsler ve kırmalarının etraftaki kokulardan dikkatleri dağılır. Böyle dikkatleri kolay dağılan köpeklere sessiz, etrafta koku olmayan bir yerde öğretmeye çalışmak en iyisi. Evde yemek pişerken zor öğrenir mesela, gözleri sizde olsa bile aklı o kokuya gidebilir. Eğitim süresince her gün, günde birkaç defa tekrarlamak lazım komutları.

1) Tasmasız hale alışana kadar şu köpek koştukça uzayan tasmalardan öneririm. Kapalı bir parka da götürebilirsiniz. Neredesiniz bilmiyorum ama benim etrafımda öyle parklar var, sadece kapısı açık diğer taraflar çit ile kaplı. Benim köpek büyüyene kadar onu öyle parklara götürüyordum, kapıdan uzak yerde tasmasını çıkarıyordum. Köpek ne kadardır sizinle yazmamışsınız, eğer daha birkaç ay olduysa sadece normaldir bu uzağa gitme, dikkatsizlik durumu, hala daha öğreniyor. "Çağırınca zor geliyor" kısmı için yanınızda yiyecek bulundurmanızı öneririm şunun gibi www.markamama.com.tr , o zaman uzağa gider de geri döndüremezseniz onunla kandırırsınız.

2) Evde dışarıdaki seslere 1-2 defadan fazla havladığında her seferinde sert bir "hayır" diyeceksiniz. Susmazsa 5-10 dakika küsmüş gibi yaparsınız, susarsa ödüllendirirsiniz.

3) Hiçbir yere çıkması/girmesi yasak değil, kanepede ve yatakta beraber uzanıyoruz zaten. Tezgah üstlerine istese de zıplayamaz. Sokaktan dönünce isterseniz patilerini silersiniz, ben öyle yapıyorum, problem olmuyor kanepeye ya da yatağa çıkması.
  • iamelf  (06.06.15 14:18:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.