Kadın cinayetleri, aile içi şiddet gibi konular, toplum içinde büyük bir sorun. Normalde bununla ilgilenmesi gereken bir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı var. Yine normalde bu bakanlığın bu tür konulara eğilmesi gerekiyor.
Bunun da ötesinde kadınların aynı işe daha düşük maaş almaları, hamilelik gibi durumlardan dolayı kadın işçi tercih edilmemesi gibi durumlar var. Bu da bildiğimiz kapitalizmin getirdiği bir şey, bu şekilde kadınlar daha az iş bulabiliyor ve maaşları daha az oluyor. Özellikle vasıfsız işlerde daha çok erkek tercih edilmesi nedeni ile kadınlar genelde evdeler.
İkisini birleştirelim. Bu bakanlığın kadın-erkek eşitliğini sağlamaya çalışması gerekiyor. Diğer bakanlıklarda kadın kotaları veya adil yaklaşım adı altında, artık ne olursa, çözümler geliştirilmesi gerekiyor. Ama iktidardan çıkan şeyler: "Her kürtaj bir Uludere'dir", "Kadınlar sokakta kahkaha atmasın", "Kadınlar okudukları için erkekler evlenemiyor" gibi yangına körükle giden söylemler. Devletin televizyonunda bir tarikat şeyhi çıkıp "Hamile kadınlar dışarı çıkmasın", "Kadınlar özel günlerinden utansın" diyor, ötesi var mı? İmam-cemaat ilişkisi gereği, imam böyle deyince cemaat coşuyor; çünkü en baştan, hükümetten destek görüyor söylediği. Böylece muhafazakarlık ve ataerkillik de körüklenmiş oluyor. Dolayısıyla kadın cinayetlerinin artması da bununla korelasyonu yüksek bir durum.
Örneğin, daha çok sığınma evi açması gereken ya da başka yeni ve yaratıcı çözümler bulması gereken bir bakan çıkıp da "Kocanız sinirli ise yemeğine sakinleştirici katın" dedi. Köklü çözüm bulması gerekenden çıkan çözüm bu. Oysa iktidarın daha köklü çözümler getirmesi beklenir.
Üstüne de yargı sistemi de politikalardan etkilenerek tecavüz edenleri affediyor. Çocuğa tecavüz ediyorlar, "Kendi kaşındı", "Psikolojisi bozulmadı", "Etek giymişti" gibi garip bahanelerle suçlar hafifletiliyor. Bu da yargı sisteminin siyasi yozlaşmadan aldığı nasibin bir sonucu.
Dolayısıyla da bilindiği gibi şu 10 yılda intihar eden ve öldürülen kadın oranı ivmelenerek artıyor. Bu da politik bir durum. Çünkü iktidar destek yerine köstek oluyor. Bu yüzden de kadın cinayetleri politik. Bir nevi "Bunu engelleyebilirdin ya da hala suçluya doğru düzgün bir ceza verebilirsin, sistemi düzeltebilirsin ama sen bunu yapmadığın gibi bir de bir ton lafla düşmanlığı da körüklüyorsun".
0