[]

Dilin yaşayan canlı bir varlık olduğu

Ve dilin zaman içinde sürekli değişikliğe uğradığı söyleniyor. Türkçede misal gelecek zaman ekleri ecek acak yazılıyor ama söylenirken kısaltlıyor, yapıcam düşünücem deniyor. Şimdi bu gelecek zaman eki zaman içinde yazı dilinde de bu şekilde değişebilir mi? Sonuçta söylemesi daha kolay. Bir de türkçenin yazı dili, konuşma diliyle bu bağlamda değişiklik gösterdiği için yazıldığı gibi okunmayan bir dil olduğu söylenebilir mi?




 
Yazı resmi bir belgeyse olması zor .bu birazda şive ve konusulan kişiye yakınlıkla da ilgili bence .
Son sorunun cevabını bir kaç sene önce aöf kitabının birinde gerekçesiyle okumuştum : tam anlamıyla türkçe, yazıldığı gibi okunan ,okunduğu gibi yazılan bir dil değil .

  • 1adam  (04.06.15 20:58:38 ~ 05.06.15 09:50:52) 
Yazının değişmesi zor ama globelleşme ya da daha türkçe tabir ile küreselleşme bir gerçek. Özellikle yabancı dildeki bir çok kelimenin birebir cuk diye Türkçe'de karşılığı olmayabiliyor, ya da tam tersi Türkçeden yabancı dile de geçerli. Ancak İngilizce'nin gittikçe yaygın bir ortak dil olarak kullanılması neticesinde birçok kelime günlük hayatta bizim de dilimize giriyor haliyle, tabi konuşma dilinde.

Mesela ''cool'' sözcüğünü direkt karşılayan bir Türkçe kelime yok, sakin filan onların hiçbiri tam anlamıyla vermiyor, konuşma dilinde direkt cool olarak tanımlayanabiliyor bir insan, gibi.
  • neferkitty  (04.06.15 21:05:19) 
İşte bu değişimin zaten kısa bir zaman içinde olması beklenemez. Normali o hale gelir zaten, biz de yadırgamayız. Sanırım şiveler değişmeyen tek dil oluyor.


  • bigbadabum  (04.06.15 21:09:21) 
Bu tip Değişiklikler normal insanın fark etmeyeceği hızlarda olur. Yüz yıl önceki Türkçe'ye bakın, Bambaşka bir dil görürsünüz, ondan yüz yıl önce de yine başka bir Türkçe vardı. Yüz yıl sonra da daha başka bir dil olacak. Ama insan Ömrü bunun için çok kısa.


  • fayfim  (04.06.15 21:10:27) 
eskiden yazılı kayıtlar, yazılı dil daha az olduğundan değişmeler daha çabuk oluyordu. standartlar, dil kurumları yoktu. şu an yazının değişmesi daha zor, ama imkansız da değil. ama arkadaşların da dediği gibi biz görmeyiz.

bir örnek mesela artık "abi" yazınca sözlükler fln düzeltiyor, ama kimse yadırgamıyor. kitapta görsek, yanlış bu demeyizş. ileride farklı bir yazım şekli olarak sözlüklere girebilir.
  • trachemys scripta elegans  (04.06.15 21:40:47) 
"yazıldığı gibi okunan bir dil" olduğu bence yanlış. çok örnek var. ancak yapçam etçem, gitçem gelcem, aşaa dooru falan şeklinde yazımların genelleşeceğini sanmam. yanılıyor da olabilirim.


  • tedirginlik hucresi  (05.06.15 04:58:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.