[]

140 kiloluk öğrencime kilo verdirebilir miyiz?

Arkadaşlar bir öğrencim var. Çocuk malesef 140 kilo. Yani bana 140 diyor, belki daha kilolu da olabilir. Dediğine göre insülin direnci varmış. Ailesinden de kendisi gibi 2-3 kardeşi daha var. 6 kardeşler, 2'si normal 4'ü obez.. Yani genetik faktörü de var işin içinde.

Şimdi bu çocuk sağlık için kilo vermeli. Sağlık bir yana, özünde bir de o kadar yakışıklı bir çocuk ki, boy 185, gözler masmavi, saçlar sapsarı.. Ne kulak kepçe, ne burun yamuk. Jilet gibi adam olacak yani 80'e, 90'a falan düşürebilsek.

Ama umut sıfır. Kilo verebileceğine inanmıyor. Bir de güzel bir kıza aşık olmuş, iyice depresyonda. Ben bunu biraz gaza getirdim, inceden o da inanmaya başladı. Ama nasıl olacak bilemiyorum.

Mesela ben de 103 kilodan, 80'lere düştüm. Bunu Dukan ve Karatay diyetlerini harmanlayarak yaptım. Hatta sadece şekerli ürünleri, ekmeği, patatesi ve pirinci keserek yaptım diyebilirim. Ama bende insülin direnci falan yoktu.

Şimdi sizden öneri bekliyorum, tavsiye bekliyorum. Tabii ki diyetisyen diyeceksiniz, gerekirse ona da gideceğiz ama şu süreçte yaşadığımız bölge itibariyle diyetisyen biraz zor ve uzak. Çocukta o özgüven zaten yok.

Şimdiden cevaplarınızı bekliyorum, saygılarımla...

 
Normal şartlarda 75'ten 70'e düşmek zorken, 140'lardan 110'a, 100'e düşmek çok daha rahat bir şekilde yapılabiliyor diye duymuştum.

Ama o kilodaki bir insan, muhtemelen düzensiz bir beslenme düzenine de sahip. Bir anda "karbonhidrat yok sana, ye şu salatayı!" demeniz vücut dengesini bozabilir. Protein ve lif ağırlıklı beslenip su tüketimini artırması yapılabilecekler arasında.

Hayatında lüzumsuz olarak gördüğü ve zayıflayıp hayallerine ulaşabilmek adına vazgeçebileceği tüm yemek lükslerini sıralatabilirsiniz. Sonrası da hayatında ufak tefek değişiklikler yapmasıyla gerçekleşebilir. Örneğin ders çalışırken kola içmeye mi alışmış? Yerine su. Bakkaldan ekmek mi alınacak? O gidebilir. Başta spor zor olabileceği için ona girmedim, ama rutin hareketlerini artırabilirse çok faydası olacağına inanıyorum.

Ve elbette ki, başta da dediğiniz gibi, diyetisyen kontrolü. Bizimkiler çok suya tirit tavsiyeler çünkü.
  • sevgikusunkanadinda  (04.06.15 01:39:49) 
Yaş kaç bilmiyorum tabi de tamamiyle abur cubur u asitli şekerli tüm gıdaları kesmesi gerekiyor insülin direncinden dolayı. Buna sebze meyvelerin çoğu dahil ( benim bildiğim granny Smith yeşil elma hariç ekşi olan) doktor bana bildiğin elma yasak dedi bi öbür tarafa gittim geldim. Herşeyi çıkarır sarma ve elma ya karşı koyamam neyse konu bu değil.
Bir haftalık yediklerini yazmasını isteyebilir bak ben de yazıyorum kıyaslarız havası oluşturabilirsin sonra duruma göre bak bunları yememen gerekiyor bak ben yemiyorum gibi gibi gider bu konuşma ama diyetisyen kontrolü şart :/

  • indescribable  (04.06.15 01:46:01) 
Karbonhidrat çok aza indirmek tabii ki kilo verme olayında 1 numaralı etken. E mantık olarak günlük alması gereken kalori miktarının altına düşmesi lazım. Diyet + spor ya da yemek ve karbonhidratı azaltma + spor diyelim. Spor yapmadan kilo verirse vücutta sarkmalar olabilir. Psikolojik boyutuna gelince devamlı gazlamak, telkinde bulunmak çok büyük faktör. Ama insülin direnci var diyorsun, diyetisyene götürürseniz daha iyi olur diye düşünüyorum. Sonuçta ufakta olsa bir sağlık problemi, kafasına göre bir şeyler yapmak problem yaratabilir.


  • sorumatik  (04.06.15 01:49:30) 
gelişme çağında, insülin direnci var, belki başka hastalıklarıda var henüz bilinmiyor. gerekirse değil ilk etapta diyetisyene gitmek lazım diyetisyen yokda, dahiliyeye gidin ama 18 yaşın altındaysa çocuk doktoruna gidin, insülin direnci için ilaç kullanması gerekebilir.

bol bol su içsin, dietde olsa kola, gazoz, meyve suyu içmeyi bıraksın.
çikolata, gofret vb... paketlenmiş gıdaları hayatından çıkartsın.
ekmeyi azaltsın, çıkartabiliyorsa çıkartsın, çıkartamıyorsa tam tahıllı yesin.
proteyin yemeye çalışsın,sebze yemekleri yesin.(kreviz, ıspanak,...)
bu kiloyla koşamaz, spor yapamaz ama yürüyebilir. yürüyebildiği kadar yarım saat bir saat yürüsün.

edit: yediğini içtiğini bir deftere yazsın insan günü sonunda oha ne yemişim diyor, yeme şevki azalıyor.
  • kuzey li  (04.06.15 01:51:23 ~ 01:54:04) 
Sarkmaları unutmuşum. Hızlı kilo vermek bazen çok ciddi sarkmalar yarattığı için ona yönelik de önlem almak lazım.


  • sevgikusunkanadinda  (04.06.15 01:51:42) 
Doktora beraber gidebilirsiniz aslında. Benim hastanenin kapısından geçmeyenleri doktor için farklı bir şehire götürmüşlüğüm bile vardır. Israr edin.


  • mornie  (04.06.15 01:56:30) 
adam sağlam yürüyor, yürümede sıkıntı yok. motosikletle ön kaldırıyor hatta. ama gel gör ki abur cubur o biçim.


  • dergus  (04.06.15 01:57:46) 
abur cubur o biçimse sadece onları kesse bile fark eder.
küçücük pop kek bile 400kcal'den fazla. evde dopru düzgün yemek yesen çorba+ yemek+ salata 400-500 kcal yapar kaç saat acıkmazsın ama bir kek yesen yarım saate için kazınıyor.

yeni aklıma geldi yediklerinin kalorisine baksın. yedikleerini kalorileriyle birlikte bir deftere yazsın.
  • kuzey li  (04.06.15 02:03:10) 
düz hesap kendime yaptığım gibi;

ekmek+patates+pirinç+şekerli ürünlerin tamamı kesilecek

bol bol et+salata+light kola içilecek

desem, ki eti müthiş seviyor. herhangi bir sağlık problemi doğar mı? ben de yaparım onunla beraber, motive de olur.
  • dergus  (04.06.15 02:38:05) 
light kola da çok masum değil. hatta light kola içince vücut tatlı yedik sanıyor ama karbonhidrat gelmeyince daha çok yemek yemek istiyor. en masumu sade maden suyu, belki birazcık limonla tatlandırabilir.


  • kuzey li  (04.06.15 02:49:21) 
şekerli ürünlerin tamamı kesilecek demişsin oraya light kola koymuşsun. kolanın hiçbir türlüsünü içmesin. sade maden suyu, ayran,su içsin. ayrıca light ürünler de tüketmesin. tam yağlı yoğurt, tam yağlı peynir yesin. yağdan korkmayın


  • sta  (04.06.15 02:53:05) 
hocam ya siz bildiğiniz gibi diyet çıkartmayın yinede çocuğun kilosu çok fazla en azından bir aile hekimine gitsin kan tahlilleri yapılsın.
kimese zayıflamak için gittim demek zorunda değil, sen yine diyetisyene gitmeye ikna etmeye bak. eğer gerçekten insülin direnci varsa ilaç veriyorlar, şekeri azaltınca hem deli gibi atak gelmez, hem süreci daha kolay geçirir.

  • kuzey li  (04.06.15 02:54:37) 
ölsün bence. 140 kilo ise zaten kendisine saygısı yoktur. hastalık vb. geçelim.

salla uğraşma. yağlardan dolayı kriz geçirir gider muhtemelen.

doğal seleksiyon <3 genetik önemli bi' şey. sağlıklı üreyemeyecek olan üremesin abi.
  • jangling jack  (04.06.15 02:59:14 ~ 03:01:19) 
ula jangling, o çocuk kilo verse senin gibi çok adamı yolda bırakırda.. dur bakalım, troll haznesinden değerlendiriyorum seni.


  • dergus  (04.06.15 03:35:24) 
diyetisyene gerekirse değil mutlaka ama mutlaka gidin.
iyi niyetinizi anlıyorum. ama bu kadar yüksek kiloda, beslenme değişikliği, aniden spora başlama gibi değişimler tahmin edemeyeceğiniz sorunlara yol açabilir. sonra sorumluluk hissedersiniz.
hem de altta yatan sebepleri açık açık görmüş olursunuz.
yani uzak olması sıkıntı tabii ama lütfen bir yolunu bulun. şaka değil gencecik yaşlarda yanlış diyet felaketleri yaşanıyor.
bugün istemiyor olabilir zayıflamak ama yarın öbür gün gaza gelip şu şok diyet tabir edilenlerdne yapmaya başlarsa yine zararlı olur.
yemeğe bakış açısını değiştirmek üzere de psikologlardan tavsiye almak gerekiyor aslında. internette de makaleler mevcuttur diye tahmin ediyorum.
  • sibertenik  (04.06.15 07:54:22 ~ 07:55:13) 
tüp mide ameliyatını tavsiye ederim, başka şekilde kilo verebileceğine inanmıyorum.


  • tiny penny  (04.06.15 08:28:15) 
Taksın kulaklıkları her gün uzun uzun yürüsün. Karatay da doğru yol.


  • arnold schwarzeneger  (04.06.15 09:08:55) 
onun doktora gitmesi gerekiyor. insülin direnci dışında başka hastalıkları da olabilir. Birkaç kg fazla olsa dikkat eder verir ama bu çok fazla


  • rock n roll  (04.06.15 09:22:05) 
bu şekilde kilo veremez. bu tür kiloları doktor kontrolünde verdirmelisiniz ve verdirebilirsiniz sadece.

ilaç tedavisi falan alması lazım çünkü, hem o insülin direncinin kırılması için.
  • tchuck  (04.06.15 09:23:36) 
Diyetisyenden önce insülin direnci olduğu için dahiliyeye gidip ilaç kullanmaya başlaması gerekir. Diyetisyen de şart insülin direnci olanla normal insanın yaptığı diyet aynı değil, aynı sonucu vermez.

İlaçla birlikte diyet yaptığında otomatik zayıflıyor bu durumdaki insanlar. Yakın arkadaşımın kardeşinden biliyorum, kısa sürede filinta gibi oldu çocuk.
  • patiska  (04.06.15 09:50:54) 
insulin direnci, diyabet vs. bunlar hayati boyunca mucadele etmesi gereken sorunlar. saglikli bir sekilde hayatina devam etmesi ciddi disiplin gerektiriyor. hesap kitap yapacak. yani her yediginin karbonhidratini vs. dusunecek. cok bilgi edinmesi lazim. ben bir yetiskin olarak hala dogru duzgun yapamiyorum hesap kitabi. ama belki cocukken ogrenmek alismak daha kolay olur.

tavsiyem, diyabetli biriyle gorussun. benim bir arkadasim var, 20kusur yildir diyabet, adam en son yunanistanda dag tepe kostu geldi. 40 yasinda civi gibi. boyle kendine ornek alabilecegi, beraber spor yapabilecegi biri olursa on numara olur. ama bir diyabetli arkadasim daha var ki gunde 4 cigara icer, icki icer, dogru duzgun beslenmez. disler fln curudu zaten. muhtemelen 40-50 yas arasi gider.

yani rol model + disiplin
  • jimicik  (04.06.15 09:54:17) 
Kilo verebilir tabii ki. Kilosundan dolayı evden linçle çıkarılan insanlar kilo veriyor, haberlerde görürsünüz.

Yalnız doktor şart. Normalde doktor ve diyetisyen en sağlıklı yöntemdir kilo vermek için, fazla kilo obezite grubuna girdiğinde kesinlikle şart. Obezite kalp krizine de neden olabiliyor. Çocuğun kalbine de bakılması lazım spora başlamadan.
  • iamelf  (04.06.15 11:59:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.