[]

bir miras sorusu??

adam evli çocugu yok. adamın 250 bin tl si var. 250 bin tl de babası veriyor ve 500 bine arsa alıyor.
arsayı ama eşinin üzerine geçiyor tapuda. adam sonra ölüyor. veyahut karısıyla trafik kazasında ölüyor diyelim.

mirasa bölüşümü ne şekilde olur. eşinin ailesi hak sahibi midir?

kadının arsa alımıyla ilgili maddi hiçbir katkısı olmamıştır.(etikçiler için)

edit.: pardon karısı da sonra ölüyor yazmayı unuttum.

 
sorunun cevabını biliyorum ama sözü duyurunun "avukatlarına" bırakıyorum. :)


  • ertalpius  (03.06.15 23:40:16) 
onlar gelinceye kadar söyle işte biliyorsan. niye zamanını boşa harcıyorsun bunu yazarak!!


  • iyidereikizdereispiryolununovitdagimevki  (03.06.15 23:48:45) 
2002 yılından sonra alınmışsa. yarısı kadınındır. katkı yapıp yapması önemli değil. tapu adamın üstüne de olsaydı değişmezdi. kişisel mal olmadığı için. ama adamın babasının verdiği 250 bin tl mirassa. o zaman o kısmından hak iddia edemez.


  • andy kaufman  (03.06.15 23:51:25) 
adam öldükten sonra karısının kimlerle mirasçı olacağına göre miras oranı değişir. altsoysa 1/4 mesela, adamın ana babasıyla 1/2 şeklinde. onun dışında sadece adam ölürse kadının ailesinin mirasçı olması şansı yok. ki bahsedilen ev tapuda kadının üzerineyse önce evin terekeye dahil edilmesi gerekir. adamın malvarlığında gözükmediği için adamın mirasçıları direk sahip olamaz yani ona. öncelikle tapudaki tescilin düzeltilmesi gerekir. ki neden eşin üzerine yapıyor evi, bunun sebebi ne? ona göre bir mantık yürütebilirim belki.

bütün gün miras hukuku çalıştım, bi işe yarasın bari.

edit: edinilmiş mallara katılma rejimini gözardı ettim. arsanın yarısında hak sahibi oluyor ölen adam. (ona bağlı olarak mirasçıları da)
  • ucankurbaga  (03.06.15 23:55:14 ~ 23:56:13) 
ya demek istediğim adam arsayı eşine bir nevi hediye ediyor ve ölüyor, eşi de ölünce o arsa daha kime intikal eder. burda erkek tarafının hakkı daha fazla görünüyor. ne de olsa babası yarısını vermiş arsanın. tam bir tatmin edici açıklama beekliyorum


  • iyidereikizdereispiryolununovitdagimevki  (04.06.15 00:01:57) 
çakallığını anlıyorum. bizim amca dayı verdi parasını yenge tarafı mirastan pay alamasın. ama öyle bir dünya yok. evlilik müşterek bir kurum kaldı ki, 2002 sonrası yeni medeni kanun da kadını daha çok koruyor. sen o mirastan gelecek parayı unut.


  • andy kaufman  (04.06.15 00:07:07) 
:) kardeş sorunun gerçek hayatla ilgisi yok. aklıma geliyor ara sıra böyle şeyler ondan sordum evli de değilim katil de. ama 2002 deyip duruyorsunuz. tamam mallar ortak ama terekesi kime kalacak.ç


  • iyidereikizdereispiryolununovitdagimevki  (04.06.15 00:08:54) 
kadının hiç katkısı yok çok yanlış bir ifade sonuçta adamla evliyken o 250bin TL biriktiyse birlikte biriktirmişler, birlikte sıkıntı çekmişler.
kadının ailesinin hakkı var o arsada çakallık yapmaya çalışmaya gerek yok.

  • kuzey li  (04.06.15 00:10:59) 
la 2002 dünya kupasında 3. olduk diye demiyoruz herhalde. medeni kanun değişti. 2002 öncesi ve sonrası edinilen mallar da buna göre bölüşülüyor.


  • andy kaufman  (04.06.15 00:11:05) 
hocam şimdi karısını da öldürdün bi dur :)

eğer arsayı karısına bağışlamış dersen, miras hukuku'nda denkleştirme diye bir kurum var.

"Madde 669- Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlüdürler."

mirasçıların haklarını adaletli bir şekilde alabilmeleri için bu. denkleştirmeye tabi olabilir yani bu yapılan kazandırma.

ama senin asıl sorduğun soruyu anlamadım yani tam olarak. eşinin ailesi hak sahibi midir diyorsun. şimdi önce adam öldüğüne göre, kadın adamdan miras payını alır. sonrasında kadın öldüğünde, eğer kadının alt soyu yoksa, ikinci zümre mirasçı olur yani anası babası. eşinin ailesi, yalnızca kadının malvarlığı oranında hak sahibi olacak ki, bu mal varlığının içine adamdan gelen miras da girecek. öncelikle arsa işi adamın mirasının paylaştırılmasıyla ilgili bir problem. eşin ailesi, kadın o mirastan ne almışsa onda hak sahibi olur.

bu soruyu bu kadar bilgiyle ancak böyle cevaplayabilirim. yani tam olarak tereke nedir, kimler mirasçıdır bunlar yok ortada.
  • ucankurbaga  (04.06.15 00:15:55) 
erkek tarafı, kız tarafı falan diyorsun ya, eğer ortada bu çiftin bir çocuğu bile varsa, erkek tarafı, kız tarafı falan kalmaz. mirasçı olamazlar. adam öldüğünde, yalnızca çocuk ve eş yasal mirasçı olur. kadın öldüğünde de yalnızca o çocuk mirasçı olur.

adamın babası arsaya 250.000 vermiş diyorsun. eğer bunu borç olarak vermişse, terekeden alacağını alır.
  • ucankurbaga  (04.06.15 00:32:27) 
işte berdel böyle durumlarda işe yarıyordu.
ahah

  • aithra  (04.06.15 09:48:09) 
herkes sıçıp sıvamış. basit bir cevap istiyordum konuyu nerelere çektiniz la :)

alt tarafı kadının ailesi mirasa ortaktır ya da değildir. veyahut adamın babası verdiği parayı ıspat ederse ne olur falan filan işte .. neyse boşveri,n
  • iyidereikizdereispiryolununovitdagimevki  (04.06.15 12:06:14) 
1- Babası parayı verirken borç mu verdi, bağış mı yaptı önce bunun kanıtlanması lazım.
2- Tapuda arsa hanımın üzerine. Adam önce öldüğüne göre adamın mirasının bölüşülmesi lazım önce. Adamın terekesi hesaplanır, bu anda babası çıkıp ben ona 250 bin TL borç vermiştim derse ve bunu kanıtlarsa hakkını alır, bağışladıysa hak mak yok. Çocuksuz ölen adamın (arsa hariç) mirasından kendine düşen payı alır (arsa kadının ondan hak iddia edemez adamın ailesi)
3- Kadın öldükten sonra terekesi hesaplanır. Bu terekede hem adamdan kalan mal-mülk vs. hem de kendine ait olan arsa var. Kadının mirasçıları da kadının aile tarafı oluyor.
Ez-cümle; adamın ailesi 250 bin TLnin borç olarak verildiğini kanıtlayamazsa arsadan hak talep edemez.
  • SiyamkedisiZorro  (04.06.15 12:32:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.