[]

Oy Kabininde Cep Telefonu Yasağı, Yasal mı?

Merhaba,

Son seçimlerde oy vermek üzere kabine girmeden önce cep telefonlarını seçim görevlilerine bırakmıştık. Sanırım içeride fotoğraf çekme gibi durumlar yaşanmasın diye alınmış bir önlemdi bu. Peki yasal mı? Bir kanuni dayanağı var mı?

Oy pusulasının fotoğrafını çekeceğimden değil, insanların kafasına göre kural uydurmalarına kıl oluyorum. Eğer yasal bir dayanağı yoksa telefonumu cebimde tutarak gireceğim kabine.

 
herkes fotoğrafını çekecek diye konuşulurken nasıl yasak oluyor anlamadım
bence öyle bir şey yoktur

  • neira  (03.06.15 08:55:27) 
yasal değil. sandık kurulu üyeleri böyle bir şeyi senden talep edemez. üst araması yapamaz. ama eğer kabinde telefon sesi duyarsa, fotoğraf çektiğini vs. görürse kolluk kuvvetlerini çağırır ve hakkında yasal tutanak tutulur. adli vaka olur artık. bunun da para cezası var.


  • widee  (03.06.15 09:07:02) 
ek : bir tek cep telefonu ile kabine girmemen konusunda ikaz eder. sen yok hacı bende telefon dersen, yapılacak bişi yok.


  • widee  (03.06.15 09:08:42 ~ 09:08:59) 
Üzerimde telefon olacak, yok demem. Madem sadece konuşmak yasak o telefonu benden alamazlar. Belli ki kafalarına göre uydurdukları bir kanun.


  • gaddarkerim  (03.06.15 09:11:55) 
valla ki bu duruma bende karşıyım ama yasal olmadığı konusunda yanlışınız var.

Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkındaki kanunun (kanun no: 298) 98 maddesi;"Seçmenin; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesi yasaktır. Bu tür cihazlar, kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilir ve oy kullanma işlemi bittikten sonra seçmene iade edilir" der. yani gayette kanuni bir işlem. doğru olup olmadığı tartışılır.
  • jesues  (03.06.15 09:17:40 ~ 09:18:09) 
Cep telefonu ile kabine girmek yasal değil ama sandık kurulu üst araması yapamaz. Oy kabininde cep telefonu ile görüntü aldığın tespit edilirse polis çağırılıp tutanak tutulur. Ama kullandığın oy geçerlidir.


  • old possum  (03.06.15 09:26:59) 
Kanuna baktım madde 98 değil de 92 imiş. Ama dediğin gibi belirtilmiş.

"Seçmenin; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesi yasaktır. Bu tür cihazlar, kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilir ve oy kullanma işlemi bittikten sonra seçmene iade edilir." - www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.4.298.doc

Durum böyle, yapacak bişey yok.
  • gaddarkerim  (03.06.15 09:30:25 ~ 09:32:07) 
Oy gizliligi icin alinmis bir kural bu. "Su partiye ver" baskilarini ya da "su partiye verdim" kanitlarini engellemek icin onemli bir kural. Ailesine, esine cocuguna marabasina calisanina baski yapan bircok insan var. Baski altindaki insanlarin haklarinin korunmasi icin onemli bir kural.


  • f_d  (03.06.15 09:48:03) 
daha geçen gün burada, duyuruda da birisinin babası tehdit ediyordu oğlunu; eğer hdp'ye verirsen seni evden kovarım, resmini çekip göstereceksin falan demiş çocuğa :{

işte bunlara önlem olarak... :{
  • neseranni  (03.06.15 11:30:41) 
(bkz: gizli oy)


  • baldur2  (03.06.15 12:20:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.