[]

Niye kürtçe sözlük yok?

Varsa da nerede? Ben baktım bulamadım. Sözlükle sürekli Türklerin ne kadar barbar, faşist ve ırkçı olduğuyla alakalı bin tane şey okuyorum. İnanılmaz bir nefret ve tahammülsüzlük var. Türk kelimesi bile bazılarını çıldırtmaya yetiyor ve bunların sayısı az buz değil. İşte bu arkadaşlar neden kendilerine güzel bir site yapmıyorlar?

Sorumda hiçbir art niyet yok. Ciddi ciddi soruyorum. Varsa da özür diliyorum. Gerçekten baktım. Gönderin linkini.

-ekşi sözlük tarzında bir şey soruyorum.

-niye soruma cevap vermiyorsunuz? hala art niyet falan denmiş. bu günlük mağduriyet kotanızı dolduramadınız sanırım. lütfen soruma cevap verin. tartışma falan istemiyorum. en azından neden böyle bir şey denenmiyor, bunu da geçtim en azından dizi/film için nedengüzel bir şey yapılmıyor onu söyleyin.

 
nette arada bir görüyordum aslında. hatta indirmişliğim de vardı ama sildim.

iyi araştırdın mı usta?
  • siradisi00  (01.06.15 21:06:37) 
@sıradısı ekşi sözlük benzeri demek istemiştim.


  • mornie  (01.06.15 21:08:19) 
hea; o zaman kişisel görüşlerim ortaya çıkar:

kürtlerin birlik olup hareket etme durumları olduğuna inanmıyorum. Ortak dil, ortak kültüre sahip bir topluluk olduklarına da inanmıyorum. 21 farklı diyalekten söz ediliyor. Alfabeleri ne derece geçerli bilemiyorum. trt şeşteki yayınları kürtlerin anlayamadığı söyleniyor. türkiye'de istanbul türkçesi geçerlidir. almanya'da berlin almancası - hochdeutsch vardır. kürtlerde ortak dil kavramı öyle sanıyorum yok.
bu şartlarda da kürtçe sözlük olmaması normal geliyor bana.
bir de zazalar var, kürtler mi değiller mi bilemiyorum. çözemedim.
bu noktada kürtlerin bu durumlarını çözmek için dolaylı olarak türkiye'nin devreye giriyor olması komik geliyor. hani kürtçe resmi dil olsa hangi kürtçe olacak merak ediyorum. Adamların milletleşmesini biz mi sağlayacağız yoksa :)
  • siradisi00  (01.06.15 21:26:58) 
art niyetin var.
@siradisi00 sen inanma.
böylelikle sözlükteki engellenmiş listemin henüz doygunluğa ulaşmamış olduğunu da idrak etmiş oldum böyle duyurular çoğalır umarım.
  • arkadakiadam  (01.06.15 21:38:50) 
kürtçe bilen yok, konuşmak kolay ama yazmak sanıldığı kadar kolay degil diye duymuştum, kim kürtçe ekşiyi okur ki? adam hem anlamaya hem hem yazmaya hemde sözlügün kalitesine mi çalışacak. ekşi hümanist sevgi pıtırcığı çok adam kaynıyor, adamın tek yaptıgı eleştirmek ama iş pkk ve apo'ya gelince işin rengi degişiyor. savcı kiraz olayında gördük sevgi pıtırcıklarını.

edit: ekşide yazarım, nick6 pislerler diye burdan yazdım. itina ile faşişt akp'li yada anadolu çomarı, ülkücü yaftası atmayı iyibilirler sevgi pıtırcıkları.
  • Fritz-X  (01.06.15 21:51:48) 
Olmadigi benim aklima yatmadi. Vardir bir yerlerde diye tahmin ediyorum.


  • f_d  (01.06.15 22:05:51) 
"Türklerin ne kadar barbar, faşist ve ırkçı olduklarıyla alakalı bin tane şey okuyorum"...

Kürtler 100 yıla yakındır, kürtlerin ne kadar kültürsüz, kabile hayatı yaşayan, vasıfsız, çirkin, medeniyet yoksunu olduklarına dair binlerce şey okumakla kalmıyor, işitiyor ve bu gibi şeylerle azarlanıyorlar. Muhtemelen siz de benzer düşüncelere sahipsinizdir. Kürtlere karşı "İnanılmaz bir nefret ve tahammülsüzlük var"... Bak senin cümlelerinle konuşuyorum. Biraz değiştirince aynı şey kürtler için de geçerli oluyor. "Kürt kelimesi dahi bazılarını çıldırtmaya yetiyor" ... "Bunların sayısı az buz değil"...

"Mağduriyet kotası" demişsin. Birileri sırf mağduriyet üzerinden kendi propagandasını yapıyor ve siz de bunu farkettiniz diye, bu ülkede mağdur olan kimse yok mu sanıyorsunuz ciddi ciddi? Her şey güllük gülistanlık mı? Kusura bakmayın da, o türban üzerinden mağduriyet üreten zevatları yaratan sizin zihniyetinize sahip insanlar. Hala da aynı zihniyetten vazgeçmiyorsunuz. Bir grubu sürekli olarak ezip, dışlayarak (Sahi, "neden kendilerine sözlük açmıyorlar?") onu mağdur edip, sonra da mağduriyetlerini dile getirince bu mağduriyetle dalga geçecek kadar insan olmanın uzağına nasıl ulaşıyorsunuz? K2 zirvesine tırmanmaktan bile zor olsa gerek?
  • Harpp  (01.06.15 22:11:28) 
nasıl yazacaklar? ezbere kürtçe konuşmasını biliyorlar sadece. sen sanıyor musun ki hepsi çatır çatır okuyup yazmayı biliyor? benim bile konuştuğumun %30'u türkçe.


  • cetoxim  (01.06.15 22:20:03) 
Yahu sen kimsin ben seninle tartışayım.haddini bil.


  • doxanikee  (01.06.15 22:20:33) 
@Harpp neden karşınızdaki insana hakaret etmeden duramıyorsunuz? kendi adıma konuşursam bu nefret ve saldırganlığı hak eden biri değilim. ama şunu da belirtmeliyim ki bu davranışlarınız bizim gözümüzü açıyor. bunun için teşekkür ediyorum.


  • mornie  (01.06.15 22:24:16) 
@Mornie:
Hakaret ? Anlayamadım, neresi hakaret? Sadece düşünce yapınızın insanlığa yakışmadığını belirttim, uzak olduğunu belirttim. Küfür veya hakaret içeren kelime hangisi? Cidden soruyorum, yazdığımı tekrar tekrar okudum, bulamadım.

Gözünüzü açıyorsunuz fakat açtığınız taraf karanlık. Haliyle açmanın bir manası yok mornie. Zaten gözü açmak değil önemli olan, görebilmek. Görüyor musun mesela? Cidden karşı tarafın gözünden bakabilir misin dünyaya? Biraz empati yapın ya. Türklere laf adan kürtlerden bıkmış olabilirsin, en az ben de senin kadar bıkmışımdır emin ol. Fakat bunun üzerinden tüm bir ırkı yaftalamak kusura bakma ama cidden saçmadır. Onlardan ayrılmayı istemek saçmadır. Seni bu kadar sert bir dille eleştiriyorum çünkü yazdıklarından anlaşılıyor ki ırkçılığa giriş aşamasındasın. Lütfen bu dediklerimi hakaret algılama, dışarıdan bakan birisi olarak söylüyorum. Eğer troll değilsen dediklerimi dikkate almaya çalış. Daha sonrasında düşeceğin gafletin farkında dahi olmazsın zira bu bir hastalık gibidir. Çok mühim adamlara da bulaşabilir, çok zeki olsalar dahi. Tarih aptalca fikirlerin peşinde giden zeki adamlarla doludur.

Bak açıkça söylüyorum: Türkler faşist değildir, faşist olan devlettir. Terörü tetikleyen şey, devlet terörüdür. Şiddet, şiddeti doğurur. İlk kimin başlattığına dair tartışmaya girmek abestir, çocukçadır. Kürtlerin daha önceki yıllarda uğradıkları zulmün bir benzeri, şu an Doğu Türkistandaki Türklere uygulanmaktadır.

Yani kürtleri "Türk düşmanı" olarak görmeyin. Türk düşmanı olanlar D. Türkistan'da. Arap ülkelerinde. Tüm bir Türk kültürünü yokedip, arap adetlerini getirdiler. (Arap adetlerinde bir sakınca yok, olduğunu söylesem zaten ben ırkçılık yapmış olurum, en çok sakındığım şeydir. Sorun bu adetlerin "islamiyet" diye dayatılması). Şu an Suriye civarında Türk köyü basan Işid diye bir bela var, buna silah gönderen adamdır Türk Düşmanı. Fakat siz Türk düşmanı olarak oradaki kürtleri görüyorsunuz. Hatta sözlükte görüyorum bazen "İki tarafta yokolur inşallah, yiyin birbirinizi diyorlar."

Adamların Işid'in elinden aldığı köyleri biraz araştırın. Oralarda yaşayan Türkmenleri kurtardılar. Bu türkmen köylerini kurtarmak zorunda değillerdi fakat yaptılar. Adam eline silah almış, ölmek pahasına oradaki türkleri kurtarmış. Fakat bizim sözde milliyetçiler kör bıçaklarla ailesinin önünde türklerin gırtlağını kesen Işid'i destekliyor.

Senin sorduğun sorunun cevabı bunlar değil biliyorum. Diyeceksin ki bu konulara niye girdin. Fakat sorduğun bu soru, bu ayrıştırıcı soru emin ol devamında bunları da getirecekti. Hepsine toplu bir cevap verdim. Bu ülkede insanlar özgürce, kendi inançları doğrultusunda, kendi kültürleriyle yaşasın istiyoruz biz. Bu inancımıza karşı çıkanlar haricinde kimseyle de düşman değiliz.
  • Harpp  (01.06.15 22:39:46) 
@Harpp valla nasıl bir cevap vereyim bilemedim. birine insanlıktan uzaklaşmışsın demek hakaret etmektir. yani ben o anlamda kullanıyorum. mesela geçenlerde biriyle tartışırken bana şehit edilen öğretmenler için oh olsun demişti. bunu desteklediğini belirtmiş, onlarda türkçe öğretmenler gelmeselermiş diye bitirmişti. ben ona insanlıktan çıkmışsın demiştim. şimdi ben iyi bir şey mi söyledim? durum değerlendirmesi mi yaptım? ne belirttim ben şimdi?

neyse. sorumun cevabını alamayacağımı anladım. bu ülkede herkesin özgürce yaşamasını istediğinizi söylüyorsun. ben de neden sözlükteki kürtler kürtçe bizim anadilimiz diye sürekli gezerken anadillerinde sözlük/forum/güncel konularda bilgi veren güzel internet siteleri yapmıyorlar diye soruyorum. niye bir tane bile dizi/film sitesi yok diyorum. güzel bir şey söylüyorum. inanılmaz basit bir şey soruyorum. ilkokul üç seviyesindeyim. ciddi ciddi soru soruyorum ama aldığım tek şey hakaret, ışid, türk devletinin barbarlığı..
  • mornie  (01.06.15 22:56:57) 
www.tirsik.net
Hepsi aynı şeyleri söylüyor.

  • Simrug  (01.06.15 23:14:13 ~ 23:21:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.