[]

Alevi olup sadece Alevi biriyle evlenmeyi istemek yanlış bir düşünce mi?

sizce böyle bir düşünce yanlış mıdır? Babamın Alevi bir kadın bul ve onunla evlen diye bir düşüncesi var bizim gibi Alevi ve Kürt olan bir gelin getirmemi istiyor? bu düşünce geri kafalılık mıdır?


babam Alevi bir gelin istiyor ama öncelikli düşüneceğin eş adayı bu olsun diyor Sünni ya da Hristiyan Katolik Protestan Yahudi hiçbiri tabii fark etmez.

 
evet.


  • for the record  (01.06.15 17:31:42) 
net ırkçılıktır. insanlık suçudur.


  • gates  (01.06.15 17:34:16) 
ayrımcılıktır evet diyelim ki Türk ve Sünni bir kızı seviyorsun o da seni seviyor ve evlenmek istiyorsun kızın babası aynı şeyi söylese ne hissedersin. Türk de Kürt de olsa, Alevi de Sünni de olsa insan insandır kişilik önemlidir ama sosyokültürel ve sosyoekonomik yakınlık da avantajdır


  • limoncello  (01.06.15 17:35:20) 
değil, ama sen sevdiğin birinden sırf alevi / kürt değil diye vazgeçersen o geri kafalılıktır.


  • selam  (01.06.15 17:37:37) 
Yanlis ya da dogru diyemeyiz, sizin seciminiz. Ornegin bu benim icin cok sacma bir dusunce ama siz boyle istiyorsunuzdur, boyle yaparsiniz. Butun irklar sizinle evlenmek icin sirada beklemiyordur zaten. Istediginiz kisiyi secmekte de ozgursunuz, istediginiz kategoriden de.

Bana gore asiri derecede sacma bir dusunce meshep vs. olaylarini karistirmak ama ben de sisman bir kadinla evlenmek istemem, ayni sey temelde.
  • stavro  (01.06.15 17:41:13) 
bence net yobazlık. hatta bana yazan alevi kürt bi cocuk vardı, din mezhep işlerinden konusurken ben dindar oldugumdan bahsettim. o da oo beni gören sunni arkadaslarımın hepsi birden dindar kesiliyor zaten falan demişti. oysa ben kendimi asla mezheple tanımlamadım, ve alevilik hakkında ondan cok daha fazla bilgim ve araştırmam vardı. dedigim gibi yobazlık kötü bişiy.
ha bu arada, annem de bazen takılmaya calısıyor kürt damat istemem diye onu da şarlıyorum:) maalesef toplumda onyargılar cok

  • art vandaley  (01.06.15 17:47:18 ~ 17:49:03) 
YANLIŞ.


  • doxanikee  (01.06.15 17:51:13) 
Geri kafalılık ama ırkçılık değil.

Üstte ırkçılık diyen arkadaşlar sanırım İsveçte yada paralel bir evrende yaşıyorlar.
  • turkuaz  (01.06.15 17:54:05) 
arada bir kültür farkı oluşuyor bunu düşünerek söylemiş. fakat her durumda geçerli değil bu durum. anlaşabileceğin ve inancının sorun olmayacağı birisiyle neden sorun olsun. bende mesela dindar birisiyle evlenmek istemem.


  • 2006  (01.06.15 17:56:05 ~ 17:56:44) 
Tarhana koktu be ortalık.


  • embermane  (01.06.15 17:56:06) 
irkcilik degildir.


  • baldur2  (01.06.15 18:00:23) 
kendi tercihi ama o zaman da başkasıyla gezip ona ümit vermicek, duygularıyla oynamıcak, zamanını harcamıcak kimsenin.


  • aithra  (01.06.15 18:05:13) 
Evet geri kafalılık.

Biriyle sırf Alevi diye evlenmemek ne kadar geri kafalılıksa, biriyle sırf Alevi değil diye evlenmemek de o kadar geri kafalılık.

Mesela babanın "Alevi gelin istemiyorum" dediğini düşün, bu durumda ayrımcılık yapmış olur tüm Alevi gelin adaylarını elemiş olacağı için. Burada da yine bir eleme söz konusu.

Bu yanlıştır, doğrudur/baban haklıdır, haksızdır diyemem. Her ailenin değerleri farklı, gelenekler görenekler kolay kolay bırakılamıyor ve illa ki altında yatan mantıklı/mantıksız sebepler oluyor ama geri kafalılık olduğu da gerçek.
  • whimsical  (01.06.15 18:07:09 ~ 18:12:05) 
baban haklı. çünkü sen kürt alevisin diye senden olmayanlar kız vermek istemeyecekler. bir sürü problem yaşarsın.


  • paranoyakk  (01.06.15 18:09:18) 
Alevi ve Kürt ailelerinde "biz çektik, çocuklarımız çekmesin" algısı çok yoğun anladığım kadarıyla bu konularda. Kafaların uyuşamayacağından, eş tarafının ailesinin bazı konularda baskı yapıp çocuklarının mutluluğunu bozabileceğinden vs. endişe ediyorlar.

Yanlış elbette ki. Nasıl ki ben Alevi damat istemem diye ortalığı yıkan Sünni anneye "sen bir köşende dur bakalım, gençler ne istiyorlarsa o" dememiz gerekiyorsa, aynı şey burada da geçerli. Aileniz evlenmmiyor, siz evleniyorsunuz sonuç olarak. Aile sadece size destek olmakla ve mutluluğunuzu paylaşmakla mükellef.

Bu arada, ırkçılık ney abi? Alevilik ırk mı? Te allam yarabbim, bazen eleştireceğiz diye iyice abartıyoruz sanırım.
  • sevgikusunkanadinda  (01.06.15 18:12:07) 
geri kafaliliktir orasi kesin ama amerika'da buna anambabam stili irkcilik gibi bisiy diyorlar, yani kisacasi eski neslin kotu niyetsiz onyariglarindan oluyor, yani bir cesit tanisan seversin olayi, tabi bu kavramda kirilma noktasi bu insanlar taniyana kadar yabanci bir kulturden cekinseler de genelde tanidiktan sonra olumsuz bir soz ve eylemde bulunmuyorlar. eger babaniz da bu tipte biriyse sizin de hali hazirda sevdiginiz kisi baski bir millet, irk veya dindense tanistirarak bu gruba girip girmedigini yoklayabilirsiniz. fakat tabi ortada fol yok yumurta yokken boyle bir sey dediyse babaniza biraz kitap okutmanizin zamani gelmis gibi gozukuyor, bilmemek degil ogrenmemek ayip, degismemek ayip, gelismemek ayip. bir de tabi soyle bir olasilik var sizin begendiginiz kizi biliyordur, begenmiyordur, kulp takmak icin bu din mexhep islerini bhane ediyordur veya ayni mezhepten olunca hem senin hem de onlarin daha rahat bir surecte beraberlik yasayacaginizi dusunuyordur. kaygilarinin kaynagini bulup, o kaygilarin yersizligini ispatlamak sizin elinizde...


  • mavicorap  (01.06.15 18:13:02) 
evet, biliyoruz ırkçılıktır,geri kafalılıktır vs. vs. bunlar sanal dünyanın gerçekleri.

gerçek hayata gelince ;

Adet, gelenek, görenek ve diğer dini ritüellerin farklı olduğu birisiyle evlenmek sizi uzun vadede sıkıntıya sokar. İleri çocuklarınız olduğunda onları yönlendirirken bile sorun çıkar. evlilik zaten zor zanaat, dahada zorlaştırmayın.
  • Absinthe75c  (01.06.15 18:13:56) 
zaten bu kafayla alevi olmayan birisi ile sıkıntı yaşar kız ve ailen.


  • al basmadan donu var  (01.06.15 18:48:51) 
Bence değildir. Biriyle çok iyi anlaştığın halde sırf Sünni diye evlenmiyorsan bu geri kafalılık, yobazlıktır ama Alevi bir insanla daha iyi anlaşabileceğini düşünüp öyle bir insanla evlenmek istemen gayet normal bence.

Benim gördüğüm Alevi aileler çocuklarının genelde kendileri gibi Alevi insanlarla evlenmesini isterler ama bunu bir zorunluluk olarak görmezler.
  • pike  (01.06.15 18:59:35) 
İstemesi normal.
Ben de kendi kafamdan, benzer geçmişten biriyle evlenmek isterim sadece alevi/sünni meselesi olarak görmemek gerekir. Müzik zevki bile bir ayrımdır öyle bakacak olursak. Herkesin önceliği farklı baban da aleviliği öncelik görmüş hayatında.
Ha tabii zorunlu kıpması ya da sen aleviyle evlenmezsen kötü davranması anormal olur.

Neyse ki para diye bir şey yaratmışlar en "ille de şu" diyen bile susuyor karşısında. Çok gördüm de bu hikayeleri.
  • Mirabel  (01.06.15 19:06:07) 
Aslında hoş bir şey değil tabii fakat doğru demiş baban. Alevi-kürtsen eğer -ki ben de öyleyim-, sünni/şafii birinden kız almak kolay olmasa gerek. Açıkcası ciddi sıkıntı çıkarabilir kızın ailesi. Yani konuşma sırasında "Siz abdest almıyorsunuz" falan gibi şeyler söyleyip, seni incittiğin farkında bile olmayacak kadar aleviliği bilmeyen insanlarla dolu sünniler. Yani bilmek zorunda değiller ama en azından yanlış bilmeseler daha iyi olur bizim için. Kızın ailesi aydın bir aile ise sorun olmaz tabi ama kaç tane öyle aile var ki? Aleviliğine laf etmeyen, kürtlüğüne laf eder; kürtlüğüne laf etmeyen, aleviliğine laf eder.

Mesela iki amcam var, ikisi de yabancılarla(Türk-kürt-ermeni vs. bu topraklarda yaşayan ırklardan değiller) evli. Birisi hristiyan, birisi sünni. Biz hristiyanla iyi anlaşırken, sünni olanla anlaşma kısmında zorluk yaşıyoruz. Babannem vefat ettiğinde helva kavurdular, o sırada en büyük erkek bendim işte yemeden önce dua okuyalım dedik. Duayı türkçe okuduğum için yarıda kesti, tutturdu arapça oku diye. Kadına diyorum arapçasını bilmiyorum diye, hala inatla arapçasını istiyor.

Yani biz sünnilere karşı herhangi bir baskıda bulunmuyoruz fakat onlar ciddi bir şekilde bizi asimile etmeye çalışıyorlar ve daha da kötüsü, çoğu bunun farkında bile değil. O yüzden hayatının geri kalanını birlikte devam ettirmek istediğin kişiyi seçerken dikkatli ol. İlla "alevi değil bu olmaz" deme fakat kızın düşüncelerini de anlamaya çalış. Hayata bakış açısını, aleviliğe bakış açısını öğren mutlaka.
  • Harpp  (01.06.15 19:29:55) 
baban yerden göğe kadar haklı... mutlu olamazsın, aileler hep bir sorun çıkarır. baban ülke gerçeklerini göz önünde bulundurmuş ve sen mutlu ol diye seni yönlendirmiş.


  • c2h5oh  (02.06.15 02:15:24) 
mezhepçi, ırkçı işte.


  • sorumatik  (02.06.15 02:23:14) 
valla bizimkiler de sunni musluman istediler, dayadim katolik hristiyan kokenli ateisti . evlatliktan men edildim ama fazla uzun surmedi 1 gun sonra düğünü biz yapacaz dediler , simdi torunlariyla abudik gubudik oynuyolar..


  • kennym  (02.06.15 08:12:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.