[]

[MEKAN AÇMAK] Kasadan para çalınmasını engelleme?

bir mekan açtınız diyelim, kasanın başında siz durmuyorsunuz, çalışan duruyor. Kasayı gören kamera kaydı dışında caydırıcılık nasıl olabilir ya da olabilecek minimum kayıp için ne gibi önlemler var?

elbette en iyisi başında sizin durmanız fakat örnepin house cafe, kaç tane şubesi var ve franchise değil. kasada ortaklar durmuyor sonuçta, nasıl takip ediliyor hesap kitap işlemleri böyle büyük organizasyonlarda?

* her şey sayılabilir olmuyor ki sayabilsinler. kaldı ki devasa organizasyonda sayım yapmak da bir mesai alır.

 
Eğer belirli kasiyer bir eleman varsa, bi elemanın 200 lira (bu miktar değişebilir ama genelde 200dür)kasa avansı olur.
Atıyorum maaşı 1200 liradır, artı 200 lira kasa avansı 1400 lira olur. Her günün sonunda zaten kasa sayılır, ve çıkan açık bu kasa avansından kesilir. Mesela ay sonuna kadar toplamda 100 lira açık çıkmışsa, alacağı maaş 1300 lira olur. 200'un üstündeki açıklar da direkt maaşından kesilmeye başlar.
Hatta bazı yerler kasada fazla çıktığı zaman bile para keserler elemandan.

Ama mekanın belli bir kariyeri yoksa kasaya ya müdür bakar, ya da başka bir eleman. Böyle durumlarda da kamera kayıtları incelenir.

Ama bunlar mekandam mekana, patrondan patrona değişir.
Mesela ben baristalık yaparken kasa barın içindeydi ve genelde kasaya ben bakardım. Açık çıktığı zaman patron sadece sorardı haberin var mı diye. Eğer haberim varsa ya da ilgisi olabileceğini düşündüğüm bir durum varsa söylerdim. Yoksa konu kapanırdı. Tabi burda iş güvene de bağlı biraz. Eğer elemana yeterli güven duyulmuşsa, üç beş kuruşun hesabı edilmiyor, en azından bana kimse etmedi.
  • büyük engizisyoncu  (31.05.15 15:12:45) 
Fişsiz işlem yapılmadığı taktirde her gün sonunda alınan z raporunu kasa ile karşılaştırmak mümkün.


  • yons  (31.05.15 15:37:53) 
Kasiyerlik de bir is, bu konuda tecrubeli kisiler calisiyor ve referans ile giriyorlar ise, bir kere yanlis yaparsa (hirsizliktan bahsediyorum tabii) geriye dogru herkesin haberi oluyor ve o referanslari kullanamaz hale geliyor kisi.

Hirsizligin sadece kasa da olmayacagini da dusunmenizi tavsiye ederim, ornegin calisan kisi peceteleri, tabak canak bardak vb. Seyleri de evine goturebilir
Eger tek subeli bir yer ise guven soz konusu oluyor.

Ikinci subede ise guvenilen elemanin guvendigi kisi vb. Sekilde isliyor. Kurumsallastikca yukaridaki gibi kariyer olarak isliyor.

Bununla birlikte hemen hemen her is kolunun aylik belirli bir hirsizlik payi var zaten, bu oran is kolu/kalem urun sayisi ve metrekare uzerinden hesaplaniyor ve bekleniyor. Bu sayi tabii olarak hirsizlik olarak gecmiyor ama pratigi bu sekilde.

Bizde yedigin kaba sicmayacaksin diye bir soz var genelde bu dustur isliyor zaten.
  • selam  (31.05.15 15:57:09) 
calinmayi asla onleyemezsin. Ben de bir mekan isletiyorum ve her satisa fis de kesmiyoruz dolayisiyla tamamen calisana kalmis. fis kesmek de cozum degil, fisi keser sonra siparis iptal oldu der ama cayi kahveyi goturur atar cebe ruhun duymaz.

Buyuk subeli yerler sunu yapiyor, calinma payi da koyuyor, ayda 20 kazanacagima 18 kazaniiim eyw mantigiyla ilerliyor.
  • oscar  (31.05.15 16:54:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.