[]

PC'lerin çalışması. CPU, DMA, BIOS...

Başlığı net olarak nasıl yazayım bilemedim. Derdimi anlatayım.

Eski okulumda bu yaz ders veriyorum. Öğrencilere kişisel bilgisayarların nasıl çalıştığını önümüzdeki hafta anlatacağım. Bir diyagram arıyorum ki şöyle; CPU ve bunun cache'leri, RAM, diğer ıvır zıvır iletişim çipleri, BIOS gibi bileşenler arasında nasıl bağlantılar var göstersin. Ben de bu diyagramı projektör ile perdeye yansıtıp bunun üstünden olayı anlatayım.

Hazır çizilmişine denk geldiniz mi? Ben biraz bakındım bulamadım.

 
  • yollarbenibekler  (30.05.15 11:26:42) 
Bunun harici IO falan eklenmiş halini bulsam diye kasıyorum işte. Aynen.


  • alperz  (30.05.15 11:35:03) 
siz mantık şeması değil de direk devre şeması mı arıyorsunuz? o halde işler biraz daha karışıklaşıyor. çünkü bütün bir bileşen olarak devre şemaları var mıdır bilmiyorum. her kartın, her ayrı parçanın ayrı devre şemaları bulunabilir. misal PSU ünitesi şeması:

www.eejournal.org

sanırım şu az da olsa işinizi görür:

www.vaughns-1-pagers.com
  • yollarbenibekler  (30.05.15 11:39:28) 
Yok usta, devre şeması değil. Bildiğimiz akış diyagramı arıyorum.

Aslında şu mesela aradığım şeyi karşılıyor. Ama çok eski bilgiler. Fax Modem falan var :D

cloudcomputingcell.com
  • alperz  (30.05.15 11:41:49) 
işte o verdiğim 2. linkteki resim :)

eğer bilgisayar derslerine giren bir ilkokul öğretmeni tanıdığınız vs. varsa, devlet kitaplarında belki böyle bir şema vardır. tarattırıp yansıtabilirsiniz; fakat çok basit çizmişlerdir muhtemelen.
  • yollarbenibekler  (30.05.15 11:45:56) 
Aynen sorun da o. Bulduklarım ya basit ya eski.

Olmadı ben çizeceğim.
  • alperz  (30.05.15 11:47:53) 
Konuyla ilgili güzel bir not buldum.

evrak.wordpress.com
  • alperz  (03.06.15 19:35:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.