[]

Oy ve Ötesi - Efektifliği

Merhabalar,

Seçim sistemine o kadar inancım kalmadı ki, içimden oy kullanmak dahi gelmiyor. Hileler, basılan/çalınan oylar vs seçimlerin şeffaf/güvenilir ve sistemin de demokratik olduğuna inanmıyorum. Hal böyle olunca oy ve ötesinin ya da benzeri organizasyonların efektifliğine de inanmıyorum. Son Mansur Yavaş olayı da ve duyduğumuz daha niceleri de kanıtladı bu durumu.
Yine de huzursuzum. Avukatım ve çağrıları gördükçe ikilemde kalıyorum. Bu nedenle oy ve ötesinin bizzat yaşanmış başarı hikayelerini dinlemek istiyorum.
"Duyduğuma göre, bir tanıdığımın tanıdığı..." tarzı değil de, bizzat yaşadığınız başarı hikayeleri var mı?
Anlatır mısınız?

 
isabet oldu ben de oy ve ötesi hk bir soru oluşturacaktım. ben de platforma üye oldum ancak tam gönüllü olmadım, gönüllülük nedir, o gün sandık başında tam mesai beklemek mi gerekir ayrıca orada bekleyenler sen kimsin de bekliyorsun gibi tersleyemez mi


  • gazozailacatmauzmani  (27.05.15 20:18:13) 
nasıl bir başarı hikayesi bekliyorsun ki? "oyları çalıyorlardı sandığın üstüne oturduk" demelerini mi? sandık başında oy ve ötesinden bir yetkili varsa herhangi bir parti üyesi tutanakta usülsüzlük yapmaya cesaret edemez. haliyle ortaya bir başarı hikayesi çıkmaz. oy ve ötesinden bir yetkilinin orada olması başarı hikayesidir.

kısacası kalkıp gitmeye üşeniyorum seçimde hile var birileri gitsin bir şeyler yapsın diyin siz şuna.
  • tescillimarka  (27.05.15 20:19:25) 
Yerel seçimlerde itiraz ettikleri ve ettikleri itirazların haklı çıktığı bir iki durum oldu. Oylar yeniden sayılmış. Eğitimde anlatmışlardı. Ama şu an şu ilçe şu nolu sandık diyemiyorum tam hatırlamadığımdan.

Benim şahsi tecrübemde geçerli geçerisiz sayılacak oylar hakkında engelli ve yaşlıların oy kullanma esası hakkında eski uygulamalarla yeni uygulamalar karışabiliyor. Burada müdahil olmak gerektiğinde ovö gönüllüsü itiraz edip genelgeyi referans gösteriyor.

Oy ve ötesi yerel seçimlerde daha yeni bir oluşumdu ve türkiye geneline yayılmamıştı henüz. İstanbul ile sınırlıydı şimdi daha kapsamlı.

Sizi çıkartmaya çalıştıklarında müşahit kartınızı ve genelgeyi göstererek orada bulunmanızın yasal hakkınız olduğunu belirtiyorsunuz. İlle zorluk çıkartacaksa da oy ve ötesinin görevlendirdiği gönüllü avukatlar gelip duruma müdahale ediyorlar. Yasal olarak orada bulunmanıza kimse bir şey diyemez. Sadece aynı partiden başka müşahitler varsa ve sayıca fazlaysa kura ile eleme hakları var ama henüz onu yapana rastlamadım.
  • patiska  (27.05.15 20:38:15) 
@tescilli marka, evet üşeniyorum o yüzden zahmet edip buraya sordum. motivasyona ihtiyacım var, bilmem net mi? geçen seçimde ameliyatlıydım, oy dahi kullanmaya gidemedim. ancak oy ve ötesi gönüllüsü bir sürü arkadaşım vardı (%80i de benim gibi avukattı). Ancak yaşayıp paylaştıkları hiç de gerçekten engel olabildikleri yönünde değildi. bu nedenle işe yarar bir şey yaşayan oldu mu merak ediyorum. örneğin sonuçlara tutanakla itiraz etmiş ve başarıya ulaşmış bir hikaye dahi olur.


@gazoz, oylar herkese açık sayılmalıdır, oy verirken engellenebilir görevli olmayanların beklemesi belki ama sayım yapılırken isteyen gidip izleyebilir. oy ve ötesinde ise bir grup olarak gidiyorsun, avukatlar oluyor genellikle, organize bir şekilde hareket edebilme imkanın oluyor.
  • vejeteryanvampir  (27.05.15 20:40:49) 
Gecen secimde oy ve otesi gönüllüsü degildim ama erkek arkadasimin ablasinin esi ( biliyorum biraz uzak ilişkki oldu ama kendisiyle baya yakiniz) gonulluydu, biz de butun günü yanında, okulda gecirdik. Oglen saatlerinde bir olay oldu sandikta (kadinin biri peceli sekilde geldi, israrla oy kullanmak istedi. Oy ve otesi gönüllüleri engel oldu) aksaminda yine bir iki ufak olayda gönüllüler mudahele etti. Lokasyon bayrampasa/istanbul'du.

Bu secimde erkek arkadasim, ben ve ablasinin esi gonullu olduk. Erkek arkadasimla ben sandik gorevlisiyiz, ablasinin esi bina sorumlusu. Okuldan da birçok arkadasim gonullu.

Ben kendi gozumle engel olabildiklerini, en azindan denediklerini gordum. Tum bunlar olurken evde rahat rahat oturmak istemedim, az da olsa elimden geleni yapayim istedim ki ben mezun olmadigim icin cok fazla mudahele de edemiyorum ama avukat olan gönüllüler daha cok müdahale edebiliyor.
  • fraise  (27.05.15 20:54:31) 
Daha once hic sandik basinda durdunuz mu bilmiyorum ancak insanlar gercekten ne kurallari ne demokrasiyi ne oy kullanmayi ne oy saymayi ne saydiklari oyu toplamayi biliyor.

Orada bulunmaniz normal sartlarda hic akliniza gelmeyecek bu gibi konularda cok yardimci oluyor. Sirf "bilen biri" olarak orada bulunmaniz, bircok usulsuzlugun onune geciyor, buyuk caydiricilik oluyor. Yine de bilen birine karsi tartismayi goze alarak goz gore gore usulsuzluk yapildigi zamanlar da oluyor. O durumlarda binadaki avukatin gelip, "durun ben avukatim, bu is boyle olmaz" diye destek cikmasi cok onemli. O sebeple avukatlar, ozellikle siradan olmayan usulsuzluklerde ozellikle fayda sagliyor.

Birakin avukat olmayi, oy ve otesinin 10 sayfalik egitim kitapcigini okuyup kurallari ogrenip gelip sandik basinda duracak insanlara da ihtiyac var. Imkaniniz olursa gitmenizi oneririm, faydali oldugunuzu goreceksiniz.
  • f_d  (27.05.15 21:00:29 ~ 21:03:45) 
canım arkadasım, selamlar öncelikle..

elbette Türkiye'de sandıklarda usulsüzlük ve bir takım oy çarpıtmaları yaşanabiliyor.. ve nitekim son secimde Yalova'da ve Ankara'da ve Kağıthane ilçesinde yaşandı da.

Yalova'daki usulsüzlükler chp' li müşahitlerin tutanaklarıyla YSK'ya gitti ve bu insanların tutanakları seçim iptal edildi. Hakeza Kağıthane'de oy ve ötesi'nin tutanaklarıyla seçimde usulsüzlük yapıldığı belgelendi.

Evet, bir şeyler oluyor. Bizim amacımız bu hırsızlıkları olabildiğince minimuma indirmek.. YaNi senin orda bulunman bile emin ol korku salacaktır. Örneğin usulsüzlük yapan bir sandık Başkanı'nı tutacağın bir tutanakla ceza almasını sağlayabileceksin. Geçen seçimden Örnekleri var. Bizzat dün CHP eğitiminde duydugum..

neyse bu secim gercekten çok önemli. Cok eleştirdiğimiz CHP de sandıkları korumak icin elinden geleni yapıyor. Bu seçimlerde diğer seçimlerden farklı olarak ysk ilçe merkezinde oyları bilgisayara giren memurların basında CHP Görevlileri olacak. Herhangi bir "conflict"te hemen CHP'nin secim uygulamasi uyarı verecek ve tutanajlardaki farklılığı gösterecek.
Her okulda 1 avukat ve okul sorumlusu, kat sorumluları filan olacak. Hiyararşi boyle. Bu arada en buyuk acik ne yazık ki avukat sayısında(ymis) dün oyle söylediler en azından.

Ben parti asil görevlisi olcam ama oy ve ötesini de destekliyorum. Sandık müsahitlerinin, bağımsız denetleyicilerin orda olması cok onemlı. Itiraz hakkınız olacak. Dilekçeyle başvurup sandık kurulununun karar almasını saglayabileceksiniz..

Mobilde oldugum icin cok karışık yazdım, kusura bakmayın.
Ama lutfen gorevli ol. Alanında değerli ve yetkin avukatsin. Senin hukuki birikiminle bir okul yakınlarında olman cok onemlı. Diğer insanlara güven verecektir. Hem de hırsızlık yapanların ceza almasını sağlarsın. Hukuk dışına çıkmalarını önlersin.

Lutfen Görevli ol...
  • widee  (27.05.15 21:04:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.