[]

kopya cekerken yakalanmak

Arkadasimla konustum da az evvel morali cok bozuktu. Kopya kagidini yakalamis asistan, sinav kagidini falan almis, dekanliga bildirecegini soylemis. Asistan dedigini yaparsa is okuldan uzaklastirmaya kadar gider mi? Alacagi ceza ne olur acaba? Bu aralar bolumde kopya durumlarinin siki tutuldugunu soyledi.
Muhendislik fakultesi/ marmara

En kotu ne olabilir?

Tesekkurler

 
Kopya'dan ceza alırsa en fazla yapabileceği şey lisanstan mezun olmak olur. Yüksek lisansa, doktoraya kabul etmezler. Lisans'tan mezun olurken de onur belgesi falan alamazsın.

Tabii kısa dönem için konuşursak, dersten de kalacak direk.
  • zamanin otesinden gelen edit  (27.05.15 17:35:02) 
En kötüsü uzaklaştırma alır.(Kopya çektiği ders alan dersiyse uzaklaştırma alır gibi).Ama görevliye keşke ısrar etseydi de arkadaşınız dekanlığa bildirilmeseydi..Hatta hala şansı varsa mutlaka gitsin konuşsun.


  • drako  (27.05.15 17:35:06) 
Yarim donem uzaklastirma alir.

Bizim her sinav kagidinin ustunde yazar yok'un bilmemne maddesine gore kopya cekmek, tesebbus etmek, yardim etmek en az yarim donem uzkalastirma cezasi bla bla
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (27.05.15 17:36:58) 
Ne şekilde yakalandığı önemli. Yerine başkasını mı sokmuş? Sıraya mı yazmış? Küçük kağıtlardan mı kopya çekiyormuş? Kitap defter mi açmış? Başkasına mı bakmış?


  • asethuan  (27.05.15 17:37:21) 
@drako en iyi ihtimalle ne olur? ilk vukuatı diye uyarıyla geçiştirilebilir mi?
henüz bildirip bildirmediğini bilmiyoruz zaten. tekrar arayayım da bir ısrar etsin.

  • sırtçantalı  (27.05.15 17:41:26) 
Asistan da ne manyakmış...

Valla ben arkadaştan kopya çekerken yakalandım. Asistana baya bi dil döktüm, ağladım vs :D İkimizin de notu düşük geldi. Ben sınırdan geçtim, kızın AA gelecek notunu BA mı BB mi ne yaptılar... Hocalarla filan konuşsun, acındırsın kendini (eğer güvenilirliği varsa tabii)
  • lcha  (27.05.15 17:41:31) 
@asethuan kağıt hazırlamış oradan çekiyormuş, o kağıdı yakalamış asistan. sonradan yanına gitmiş bizimki de hak yiyorsan falan diye asabi konuşmuş asistan, vereceğim demiş.


  • sırtçantalı  (27.05.15 17:43:45) 
asistan hocaya vermiş. bizimki hocayla da konuşmuş, çok sinirliydi dedi. yakalanmışsın, disipline sevk etmezsem ben zan altında kalırım. kopya hazırlayana kadar çalışsaymışsın demiş. yarın şansını deneyecek tekrardan. yüksek yapamama mezvuunu duyunca ağlamalıklı oldu zaten.

teşekkürler herkese.
  • sırtçantalı  (27.05.15 17:54:37) 
şimdi iş asistanda bitiyor.

asistan dekanlığa verirse soruşturma açılır. iş resmiye bineceğinden durum zorlaşır. arkadaşın durumu yüksek öğretim disiplin yönetmeliğine göre şu:

Yükseköğretim kurumundan bir yarıyıl için uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin suçları
MADDE 7 - (1) Yükseköğretim kurumundan bir yarıyıl için uzaklaştırma cezasını gerektiren eylemler şunlardır;
(...)
e) Sınavlarda kopya çekmek veya çektirmek,

bu yönetmeliğe göre soruşturmayı, fakülte yönetim kurulu tarafından görevlendirilecek başka bir soruşturmacı yapar. muhtemelen kıdemli bir asistan, dr. ya da yard. doç olur. ve verilecek cezayı fakülte yönetim kuruluna önerir. maalesef soruşturmacının burda nasıl bir tip olduğu pek önem taşımaz. zira ceza vermeme gibi bir durum genelde söz konusu olmaz zira yönetmelikte durum açıktır. ancak genelde soruşturmayı yürüten soruşturmacı soruşturulan kişinin iyi haline, pişmanlığına vs göre ilgili maddenin bir altından ceza verilmesini teklif eder. yönetim kurulu bunu kabul edebilir. etmeyedebilir. dolayısıyla eğer soruşturma açılırsa arkadaşınız %50 bir yarı yıl uzaklaştırılır. %50 bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırılır.

bence asistanla gidip konuşsun. kapısında yatsın. bokunu yiyim götünü yiyim ayağı çeksin.

kimse de asistana kızmasın. adamın işi orada kopya çektirmemek. ne yapacaktı yani göz mü yumacaktı? bir de üstüne gidip efelenmiş. bence hata etmiş. siciline işler. cahillik etmesin.
  • asethuan  (27.05.15 17:59:06) 
@asethuan yok ne efelenmesi, asistan asabiymiş o an dedim. bizimkinin herhangi bir çıkışı yok.


  • sırtçantalı  (27.05.15 18:03:01) 
Hoca biraz korkutmuş bence. Hocayla konuşsun. Ağlasın. Hocam ben bir cahillik ettim, eylemlerimin sonucunu bilemedim. Çok pişmanım. lütfen beni dersten bırakın vs. desin. Hatta ödev yapayım, proje yapayım, daha çok şey yapayım lütfen diye ağlasın. Hoca dekanlığa verirse soruşturma açılır yukarıda dediğim gibi.


  • asethuan  (27.05.15 18:03:42) 
Hazırlanan kopyalar küçük kağıt mı yoksa çalışma kağıdı gibi mi? Ben kopya hazırlamadım, çalışırken özet çıkardım denebilecek biçimde mi? yoksa bildiğin alenen küçük kopyalar mı?

Eğer çalışma kağıdı gibiyse hocaya "hocam kopya değil çalışma kağıdı ama sınavda bir soruyu bilemeyince panik oldum. sadece bir şey aklıma gelmedi ona bakıyordum. çok pişmanım vs" diyebilir. ama eğer küçük kopya gibiyse bilemedim tabi...

neyse inşallah tasasız hallolur. soruşturma açılırsa da ucunda ölüm yok. kalan dönemlerini çok daha üstün bir performansla tamamlaması, çok başarılı olması gerekir.

bir müsibet bin nasihatten yeğdir. her işte de bir hayır vardır.
  • asethuan  (27.05.15 18:08:53 ~ 18:09:11) 
Asistanın tek başına tutanak tutma yetkisi yok. Gidip dersin hocasıyla yada bölüm başkanı ile konuşsun. Bir eşeklik yaptığını söyleyip özür dilesin ve dersten normal bir şekilde kalma şeklinde bir cezanın yeteceğini söylesin. eğer tutanağı bölüm başkanı yada dersin hocası imzalarsa o zaman dönemlik uzaklaştırma alır ki bu da okulu artılaması demektir. ve her daim karşısına çıkar bu. çünkü sicile işlenir.


  • kallesnikof  (27.05.15 18:27:23) 
@husule getiren sorumun alt metninde asistana/hocaya giydirme yoktu bunu da belirteyim bir köşede dursun. kopya çekenler olarak bunun doğruluğunu savunmuyoruz zaten. madem böyle bir olay yaşandı bundan en az hasarla nasıl çıkarıza bakıyoruz. bana söylememişsiniz ama yine de durumu netleştireyim.


  • sırtçantalı  (27.05.15 18:31:18) 
etik konusunda neden bu kadar kötü bizim insanımız ya! bu adam/kadın mühendis olacak, proje altına imza atacak değil mi?

amerikalı (abd) bir hocamız vardı, bizim orada sınavlarda gözetmen olmaz, burada 5 dakika dışarı çıksak neler dönüyor derdi. bizim eksiğimizi görmüş olacak ki dersle alakasız etik konusunda ödevler verip grupça tartıştırır, çıktılarını raporlattırırdı.

neyse üniversite eğitimi sadece termodinamik, statik değil, umarım arkadaşınız ve olaya şahit olanlar ders çıkarmıştır bu durumdan (bunun için de ceza alması gerektiğini düşünüyorum).

neyse, sorunuzun cevabı uzaklaştırma. benzer bir durumda 1 dönem uzaklaştırılmıştı bir arkadaş.
  • paltar yuyan masin  (27.05.15 18:50:22) 
kopya çekipde ondan sonra ama beni yakaladılar diye ağlayanları anlamıyorumi ceza alabileceğini bilmiyor muydu bu arkadaş? hoca yakalanmasaydı bilmemkimin dersine ne kopya çektim görmedi salak asistan diye hava atan ama asistanın ters tarafına gelince "omo bon koç tono dors aluyomrum" diye ağlayanları görerek geçti yıllarım.
şimdi ilk taşı günahsız olanımız atsın ben çektim mi bende çektim, kağıt hazırlamasamda en çok unuttuğum formülü tirnağıma yazdım, ama bunu yaparken aldığım riskin farkındaydım.
hocanın ve asistanın kararlılığına göre 6 ay uzaklaştırma alır, ilk vukuat diye olayı sirin göstermeye çalışmasın asistan kim bilir kaç kez göz yumdu sonuncuda patladı.
  • kuzey li  (27.05.15 19:01:41) 
Dekanlık önce soruşturmacı atar.
Soruşturmacı ceza önerir. Genelde bir dönem ya da bir ay uzaklaştırma.
Bu öneri daha sonradan fakülte disiplin kuruluna gelir. Orada da genelde bir ay uzaklaştırma verilir (Ceza, yönetim tarafından yaz tatiline denk getirilmeye çalışılır ki öğrenci okulu uzatmasın).
Görüldüğü üzere, bulunduğum fakülte için konuşuyorum, tamamıyla öğrenci dostu bir sistem. Tabi ki caydırıcılığı yok. Çatır çatır kopya çekiliyor, hafif ceza olduğu için riske giriliyor. Uzaklaştırmayı geçtim ama cezanın dosyaya işlenmesi ve hayat boyu peşinizden gelmesi çok daha büyük bir ceza.
  • flo  (27.05.15 19:18:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.