[]

istanbul'da kütüphane

Merhaba,
İstanbul'daki en kapsamlı 3 kütüphaneyi bana önerebilecek olanı alnından öpüyorum! :)
Maksadım şu (eminim ulaşamayacağım ütopik bir hayal ama):
1. Ankara'daki Milli Kütüphane tarzında kapsamlı
2. Ödünç kitap alabileceğim
3. Güncel kitapların da bulunduğu
4. Sadece araştırmaya dayalı olmayan, aynı zamanda okumaya dayalı bir arşive sahip. (bundan kastım roman, şiir gibi edebiyat ürünlerine; teknolojik kitaplara ve şu anda aklıma gelmeyen farklı türlere de sahip olması)

 
üzülerek söylüyorum ki yok:(
bir araştırma için öakale bulmam lazımdı. türkçeyi geçtik ingilizce aradık. yok!! bayazıt halk kütüohanesi kötü.kitaplar çok eski. güncel bişiler olduğunu sanmıyorum. tam karşısında da istanbul üniversitesinin genel kütüphanesi var bir derece daha iyi. gittiğim en güzel kütüphane taksimdeki atatürk il kütüphanesiydi. (adı tam bu olmayabilir) yani en güncel yayınlar orda.

  • asıl cap ou pas cap benim ama şifremi unuttum  (08.09.09 18:32:06) 
boğaziçi üniversitesi kütüphanesi. dışa açık mı bilmiyorum ancak belli bir ücret karşılığı neden olmasın?


  • eyke  (08.09.09 21:19:52) 
Şimdi öncelikle en kapsamlı derken neyi kastettiniz onu açıklasaydınız keşke. Nasıl bir araştırma yapacaksınız, konu ne, hangi dil falan filan. Ayrıca isteklerini gerçekten de ütopik olmuş. Bütün bu isteklerinizi yapmak için İsveç, Norveç veya ABD'ye filan taşının derim.

Öncelikle Milli Kütüphane tarzında bir yer aramanız hayal. Çünkü onun adı Milli Kütüphane.

Halk kütüphanesi konsepti bizde ortaçağdan kalma olduğu için onlardan da ümit kesin.

İstanbul Üniversitesi gibi kütüphanelere gülmek için gidebilirsiniz. Bunu da geçin.

Altunizade'deki İSAM kütüphanesi İslam çalışmaları, tarih vs gibi konularda geniş, güncel bir kütüphanedir. Ancak girebilmeniz için yüksek lisans öğrencisi olmanız gerekir. Yine aynı konularda IRCICA kütüphanesi iyidir. Buralardan ödünç verilmez.

Üniversite kütüphanelerine bakarsak yeni kurulan Koç, Sabancı, Bilgi vb gibi üniversitelerin kütüphaneleri iyi, ancak yeni kuruldukları için kısıtlıdır. En geniş kütüphane yine de Boğaziçi Üniversitesininkidir. Boğaziçi üniversitesinin kütüphanesine girmeniz içinse öğrenci veya mezun olmanız gerekiyor. Ancak başka bir üniversitede araştırma görevlisi iseniz yıllık belli bir ücret karşılığı bu kütüphaneden yararlanabilirsiniz. O da ödünç alamazsınız.

Bunun dışında belli bazı kurumların uzmanlaşmış kütüphaneleri vardır. Örneğin Tarih Vakfı, Kadın Araştırmaları Kütüphanesi gibi.

Hemen hemen bütün kütüphanelerin kataloglarına internet üzerinden ulaşabilir ve araştırma yapabilirsiniz.
  • mea maxima culpa  (08.09.09 23:26:03) 
Ankara'daki Milli Kütüphane'nin İstanbul'daki karşılığı Beyazıt Devlet Kütüphanesi olarak görülür. 500 bin kitap -50 binden fazlası yabancı dilde- ve 25 bin dergi mevcuttur. (Çok geniş kapsamlı demek için değil, bilginiz olsun diye belirttim.)

Büyükşehir Belediyesi'nin Taksim'deki Atatürk Kitaplığı da iyidir. 2007'de Türkiye'nin en iyi kütüphanesi seçilmiş olup aşağıdaki linkten katalog tarayabilirsiniz.

katalog.ibb.gov.tr
  • uyuklayankedi  (08.09.09 23:42:10 ~ 23:44:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.