[]

Bitmek bilmeyen ısınma problemi ve fan sesi

Laptop Sony Vaio F Serisi. i7 işlemcili, 4-5 senelik bir cihaz.

ısınma problemi var, fan sesi hiç susmuyor. fan son hızda çalışmasına rağmen alev gibi oluyor.

yazılımsal değil problem. formattan sonra bile aynı. hiç bir işlem yapmazken bile bu hale geliyor 10 dakika içinde. aşırı ısındığı noktada ise kendine reset atıyor.

-fan söküp temizlendi, düzelmedi.
-işlemciye termal macun sürüldü, düzelmedi.
-format atıldı, düzelmedi.
-ekran kartı sürücüleri, bios güncellendi. düzelmedi.

bunun bir çaresi var mı? yoksa kaldırıp çöpe mi atıcaz?

 
zayıf bir ihtimal ama. işlemci dışındaki birimlerden biri fazla ısınıyor olabilir. mesela disk.

onun dışında sony'nin bir optimizasyon yazılımı falan varsa driver'lar sayfasında çıkar genelde onu kurup deneyin.
  • cari kacik  (26.05.15 00:46:10) 
harddisk 6 ay kadar önce SSD ile değiştirildi. harddisk'de sorun olmadığını söyleyebilirim. sony'nin sitesinden güncel tüm driver ve uygulamaları yükleyip denedim. değişmedi.


  • cheers for fears  (26.05.15 00:48:48) 
gpu da ısınabilir.


  • cari kacik  (26.05.15 00:51:02) 
bilgisayarın ısınmasına ne neden oluyor ona bir bakın, mesela linux üzerinde ısınıyor mu, neyin sıcaklığı nasıl artıyor takip edin. fanı çalışmaya zorlayan veya cpu/ekran kartını yükleme altına sokan bir yazılım/ayar sorunu olabilir, bios'ta ayar sorunu olabilir.

donanım kaynaklı ise bir uzmana baktırın, fan söküp takmak, macun yenilemek hassas işçilik ister.

olmuyorsa altına soğutucu koyup kullanın. çöpe atmayın. çöpe atacak olursanız bana verin.
  • ertalpius  (26.05.15 00:55:31) 
farklı işletim sistemiyle dene. kurduğun sistemde sorun olabilir.


  • cetoxim  (26.05.15 01:29:46) 
bilgisayarı tarayıp sorunun kaynağını gösterecek bir program var mı bildiğiniz?


  • cheers for fears  (26.05.15 01:42:43) 
sony'de çalıştım, vaio kullanıyorum. 2.seneden sonra ısınma ve fan muhabbeti başlıyor ölene kadar. 5 sene iyi bi süre, zaten ömrü 7 yıl bunların. sana miadının dolacağını haber veriyor. gittiği yere kadar idare et, amortisman olarak bi para koy her ay kenara, patlayınca yeni bişey alırsın, asus ve lenovo tavsiyem. sony'yi 5 yıl kullanan asus'u 10 yıl rahat kullanır :)


  • parola58  (26.05.15 02:19:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.