[]

Konut satışlarının Nisan ayında yüzde 42,7 artması.

ya hani emlak krizi olacak, evler ucuzlayacaktı. bunu bekleyip ev alamadıkça bildiğin zarar ediyoruz artık gibime geliyor. geçen sene 300 e baktığımız ev şimdi 400 bin. Yani niye hala doymuyor bu konut piyasası?

www.bloomberght.com


 
konut devlet eliyle bizzat desteklenen bir yatırım aracı olduğu için hükümet politikası değişmezse ucuzlayacağını düşünmüyorum.,

İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri olan barınmayı rant kapısına çevirenleri Allah'a havale ediyorum.
  • Absinthe75c  (25.05.15 10:29:39) 
yabancılar kendi ülkelerine göre düşünüp türkiye için tahmin yapıyor. sözlüktekiler de onlara uyup emlak balonu diye gaza geliyor. türkiye'de emlak balonu var ama zeplin olmuş. bir yere çarpmadan patlamaz. ya devlet politikası değişir yada nüfusta salgın,savaş vb sebeblerle büyük düşüş yaşanmazsa böyle en az 10 yıl daha gider.


  • savagemirage  (25.05.15 10:40:59 ~ 10:50:23) 
öncelikle :
(bkz: nereye sıçacaklar)

hocam 2 milyon suriyeli geldi. nüfusun da artıyor. zaten gittikçe görece lüks yaşıyoruz.

biraz düz mantık bakın gözünüzü seviym: insanlar "EVDE" oturmak zorundalar.
sen bakma sözlükteki yazanlara. 10 yıl önce stüdyo daire kültürü mü vardı? şimdi tüm öğrenciler tek ya da iki kişi kalıyor. yatakhane mantığı bitti. üniversite açıyorlar her yere.

bu insanlar bir yerlerde yaşayacak, e konut ihtiyacı da var olacak. ben piyasada yeterince ev olduğuna hala inanmıyorum açıkçası.
  • siradisi00  (25.05.15 13:54:33) 
ucuzlamaz turkiyede ev 4 yildir balon patlayacak, ulan her yer insaat bi tane bosluk gorsunler ev yapiyorlar.


  • baldur2  (25.05.15 14:00:41) 
Dolar,euro,altın ,hisse senedi vb. piyasalardaki her türlü değişikyoruma açığım ve bunların yönüyle ilgili fikir yürütmelere esaygı duyuyorum ama konutta balon var fiyatlar düşecek diyenleri kızılcık sopasıyla kovalayasım geliyor.

Konut fiyatları asla düşmez.Talep sürekli artıyor. Mal alırken kazıklanmanız dışında uzun vadede reel olarak sürekli karda olursunuz.
  • turkuaz  (25.05.15 14:03:56) 
görünüşe göre evlerin büyük çoğunluğu ipotekli, yani krediyle alınmış.
piyasada kriz demiyelim de durgunluk var mı? var
peki bu ortamda kimler borç yükü altına girebiliyor çok merak ediyorum.
mümkünse ateistler bunu da açıklasın.
bana tüik bu rakamları şişirmiş gibime geliyor. bir emre bakar.
ya da tüm yandaş memurlar, kriz korkusu olmadığından krediye yüklendi.
  • titiraprap  (25.05.15 14:10:30 ~ 14:12:58) 
konut fiyatlarında balon olup olmaması ile emlak krizi aslında farklı şeyler. şu an emlakta bir talep daralması görünmüyor. ancak olası bir ekonomik kriz ve arkasından gelecek konut kredilerinin ödenememe sorunu bankaların evlere ev koymasına ve haraç mezat satmasına, özetle bir emlak krizine neden olur. aynı abd'deki gibi. orada kredibilite sorgulanmadan herkese mortgage kullandırılması söz konusu idi. bizde durum nasıl bilemiyorum. muhtemelen bir ders çıkarmışlardır oradan.

peki konut kredisinin toplam emlak piyasasındaki oranı ne? ilk satışlarda %36-37, ikinci el satışlarda %39-40, genele vurulduğunda 2015'in ilk 4 ayında %39'a sabitlenmiş durumda. yani yarıdan az. 2014'ün ilk 4 ayında bu oranın %28-30 civarında olduğunu da belirtmek gerekir, yani ipotekli konut satışında geçen seneye göre ciddi artış var.

konut satış trendleri değerlendirildiğinde bir sorun görünmese de gene de dikkatli olunmalı çünkü insanların gelirlerini etkileyecek ilk krizde vurulacak olan piyasa emlak piyasası olacak.
  • screamshot  (25.05.15 14:51:27) 
emlak konusunda kafası karışık insanlardan birisi de benim
baya süredir araştırıyorum bu konuyu ulaştığım temel görüşler şöyle
55 yaşındaki annelerimiz ve hatta 75 yaşındaki ananelerimiz ne düşünüyorsa biz 25-35 arası kuşak da aslında aynısını düşünüyoruz: aman evimizi alalım da isterse o evde aç oturalım, kombi yakmadan yatalım. evimiz olsun da rezil olmayalım, yeter ki. batılıda olmayan bu iştah bizde hiç bitmeyecek gibi duruyor.
zira çok şey değişiyor, gelişiyor ama devletimiz sosyal devlet olmakta 1 adım ileri gitmiyor, hatta geri gidiyor...aileler avrupalılaşırken -hatta bu uğurda olmayan paraları da harcarken- devlet daha da orta doğululaşıyor :/
çok şey değişiyor derken bu nasıl etkiliyor; mesela türkiyede ev başına ortalama hane halkındaki kişi sayısı 6-7 lerdeymiş şimdi ise 5'li rakamlar var. avrupada bu sayı 3'ü bile bulmuyor ve biz de oraya doğru gideceğiz, olması gereken de bu. Yani, anne-baba çocuk bir evde onların anane ve dedesi de bir diğer, varsa bekar çocukları diğer evlerde. bu konsepti er geç yaklayacağız ki neredeyse şu anda mevcut olan her haneden 1 hane daha çıkacak demektir bu. E bizde avrupadaki gibi evler 150 sene oturulur durumda da olmadığına göre, bizim ev ihtiyacımız bitmeyecek.
ancak aşırı fiyatlanmadı mı ve bu artış nereye kadar sürecek? --şu anda anladığım kadarıyla gerek kara para aklanması, gerek yatırım için al-sat yapılması, gerekse daha karlı ve aklımızın bastığı (!) başka argüman bulunamaması da bu fiyatlarda etkili. Bana da bazı fiyatlar aşırı irrasyonel geliyor 300e alan 400e satışa çıkarıyor diyelim sattı onu alan da 500e satışa çıkarıyor. e ama bunun bir sonu olmayacak mı? Mantık herşeye rağmen bir yerde bu en son alanın elinde patlayacak diyor. Ancak gelin görün ki en son alan olmamayı nasıl başaracağız, onu bilemiyorum.
Benim aklıma yatan ise, en kötü kendin oturacaksan ve kirasına göre de makul bir ev alıyorsan al gitsin...
  • niye ama  (25.05.15 15:21:34) 
kriz ancak ekşiclerin çığırtkanlığını yaptığı bir şey. en azından emlak acısından. emlak krizi falan olmaz.

unutma ki ekşi sözlük bir baltaya sap olamamış bir sürü insanla kaynıyor. yani kriz çıksa milletin batması etmesinden, herkesin kendisi gibi kötü durumda olmasından zevk alacak tipler bol. kendisi ev alamıyor, sanki somalide yaşıyormuşuz gibi bir tablo çiziyorlar ekran basında.

cogu aynı yazarların baska entry'lerine bakarsan ''ben iş bulamıyorum, arkadaslarım, bütün çevrem herkes iyi maaşlara iş buldu bühü'' diye ağladıgını görürsün, baska baslıkta ise işsizlik hat safhada bilmem ne diye ağlarlar. işsizlik tavansa arkadaşların nasıl dolgun maaslara iş buldu o zaman?

kısacası, ekşi sözlük falan bu tür şeyler için bakılacak son yer. aylardır yıllardır diyorum emlak krizi falan ekşici hayali diye, olmaya da devam edecek. alacak/edecek/parası yeten adam cok. burada yazlıp çizildiği kadar fakir bir halk değiliz.


ek olarak bizzat direk kendi ailemden olanı söyleyim: tunalı büklüm sokakta sırf yatırım olsun diye 125 bin tl'ye aldıgımız dandik giriş katı evi 1.5 sene içinde 210 bin tl'ye sattık. 1.5 sene içinde 85 bin değer kazandı. ve ilanı koyduktan 2 gün sonra yaşlı bir kadına satmış babamlar. kapış kapış gidiyor.

incek'te yapılan ankaville'de yapılan evlere bakalım dedik, neredeyse komple satılmış. en ucuz villa 550 bin'den baslıyor, 1.2 milyona kadar cıkıyor. neredeyse yüzde 90'ı satılmıs bile.
  • fransizkalanadam  (25.05.15 15:29:42 ~ 16:12:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.