[]

Futbolla ilgili merak ettiklerim *erkekler koşun*

Şimdi, bir süredir merak ettiğim bazı soruları akşamki derbiyi izledikten sonra derleyip toplayarak sormak istedim.

1) GS'nin 4 yıldız alma olayı tam olarak ne oluyor? Ne kadar çok yıldız olursa o kadar ne oluyor ki? En son 5'e kadar yıldız alınıyorsa, 5'i de aldıktan sonra sonsuza kadar hiçbir hedefimiz kalmayacak mı? :P

2) Top hakimiyeti sistemini tam olarak ne belirliyor? Bu bana hep çok ilginç gelmiştir. %49 GS, %51 BJK gibi. Nasıl anında anlaşılıyor bu?

3) Maç başlamadan önce futbolcular neden çocuklarla çıkıyor? Bu evrensel bir durum mu? Bir de o çocuklar kimin çocukları? Dün bir tanesi yerinde duramıyordu istiklal marşı okunurken, zıplayıp duruyordu :D <3

4) Kaleciler forma rengi tercihlerini kendileri mi yapıyorlar? Muslera hep yeşil giyiyor mesela. İstese fuşya rengi de giyebilir mi? :)

5) Ve elbette beklenen soru: ofsayt olayını bilal'e anlatır gibi anlatsanız?

Hepinize güzel haftalar :)

 
1- 4 yildizi almasi 20 sampiyonlugu var anlamina geliyor. bana sorarsan bu yildiz olayi sacma sapan bir sey. dedigin gibi takimin 60 tane sampiyonlugu olunca ne olacak, forma yildiz kapli olacak herhalde. daha sonra 10 senede bir olunca mi ne yildiz veriliyor ama ilk ciktiginda buyuk liglerdeki takimlara ozenilmisti baska bir sey degil.

2- top kimin kontrolundeyse o sure sayiliyor, sonra toplam sureye oranlaniyor. basit makineler, yazilimlar vardir bunun icin bir sey degil.

3- genelde kongre uyelerinin cocuklari oluyor, veya baska organizasyon yapildiysa bir okulun ogrencileri veya, bir spor kulubunun sporculari da olabilir. evet evrensel.

4- sene basinda belirlenen kitlerden birini secebiliyor. yani bu da 2-3 alternatif demek.

5- pas atildigi zaman, pas atilan oyuncu rakip kaleye en yakin oyuncuysa, yani diger takimin oyuncularindan ondeyse ofsayttir.
  • baldur2  (25.05.15 09:13:21) 
Ofsayt olayı anlatarak pek anlaşılmaz, şu resim anlatır sanırım:

www.seninrenklerin.com
  • osurdum  (25.05.15 09:16:16) 
Normalde toplam kaç yıldız olabiliyor ki? Ben 5 yıldız vardır diye atmıştım kafadan.

Bir de 2. madde için ne tarz bir yazılım veya program kullanıldığını merak etmiştim açıkçası. Topun içinde sihirli bir değnek mi var mesela? :)))

@osurdum, senin dediğin görsele, baldur'un açıkladığı şekliyle bakarsak, neden o uzun çizgiyi gösterme gereği duymuşlar? Yani ofsayt, baldur'un da dediği kadar basitse eğer, sadece ofsayt okunun gösterilmesi yetmez miydi?
  • dessy  (25.05.15 09:35:44) 
topu oraya dogru atiyor ya ondan.


  • baldur2  (25.05.15 09:38:28 ~ 09:39:04) 
o uzun çizgi pasın o futbolcuya verileceğini belirtmek için çizilmiş. pas o futbolcuya verildiğinde ofsayta düşüyor yani. başka bi arkadaşına verse o anda ofsayt olmaz zaten.


  • bol kepce  (25.05.15 09:40:42 ~ 09:55:02) 
topla oynama oranı için bir adamın eline iki kronometre versen bile çıkarırsın sonucu, basit bir olay. tabii ki maç yayınlayanlar daha farklı bir sistem kullanıyordur. ben asıl her futbolcunun ne kadar mesafe kat ettiğini nasıl ölçüyorlar onu merak ediyorum :)


  • kint  (25.05.15 09:43:31 ~ 09:49:18) 
futbolcunun ne kadar kat ettiğini nasıl ölçüyorlar hakkaten??


  • dessy  (25.05.15 09:44:33) 
İtalya'da 10 şampiyonluğa bir yıldız veriliyor. Yıldız verme sayısı ligden lige değişiyor.


  • Johnny Drama  (25.05.15 11:27:58) 
4- Büyük takımların kalecileri istediği rengi giyebiliyorlar.Tabii ki bu özel bir istek olarak yapılabiliyor. Anadolu takımlarını forma sponsorları ne kadar ciddiye alır bilmiyorum. Ama Volkan Demirel'in bir röportajında adidastan yeşil forma istemeyi unuttum ondan bunu giyiyorum ama devre arası değiştirecekler dediğini çok net hatırlıyorum.

Yeşil veya Siyah tercih ediliyor rakip oyuncu arkası dönükken ya da yan açılarda kalecinin yerini tam kestiremesin diye. bir nevi kamuflaj :).
  • bialo czerwoni  (25.05.15 12:47:22) 
Evet, ofsayt yeniden yanlış anlatılmış.

Bir oyuncu, arkadaşının ona pas atması anında;
1) Toptan önde olup,
2) rakip yarı sahada olup,
3) rakip kale çizgisiyle arasında "iki" rakip takım oyuncusu yoksa

ofsayttadır, ofsayttaki oyuncu topu kontrol etmeye çalışırsa karşı takım lehine endirek serbest vuruşla oyun devam ettirilir.

Bu kadar futbolla ilgili olup yanlış bilmek ilginç. Önemli olan bir kaç nokta var.
1) Arkadaşı pas atmış olacak, eğer topu arkadaşı göndermemişse ofsayt yok.
2) Pas atma anında pasın gittiği oyuncu rakip yarı sahada olacak, kendi sahasında olursa ofsayt yok.
3) Kale çizgisiyle arasında ikiden az rakip oyuncu olacak.(Yanlış biliniyor bir oyuncu diye, kaleci de sayılıyor ofsayt kuralında)
4) Topu kontrol etmek sadece topa dokunmak değil, geniş bir kavram. Avantaj sağlayacak şekilde topa yakın olmak da top kontrolüne giriyor.
  • zamanin otesinden gelen edit  (25.05.15 14:02:48 ~ 14:24:23) 
Bu kadar çok faktör nasıl oluyor salisede değerlendirilip ofsayt verilebiliyor? Futbolun içinde olan erkekler bile ofsaytı tam anlayamamış demek, vay arkadaş. sonra kadınlar neden ofsayt anlamıyor :)))


  • dessy  (25.05.15 14:35:44) 
@dessy yan hakemlerin bulunduğu pozisyon itibariyle çoğu ofsaytı değerlendirmesi kolay. Özel durumlar nadir gerçekleşiyor.


  • zamanin otesinden gelen edit  (25.05.15 14:51:54) 
ofsaytı şöyle tarif edeyim eskiden (ofsayt kuralı yokken) oyuncular sürekli rakip kaleenin dibinde bekleyip gol atıyorlar haliyle bir seyir zevki de olmuyormuş,

Sonra kuralları koyanlar demişler ki atak yapan takımın oyuncusu topa son dokunduğunda forvet oyuncusu defans oyuncusundan kaleye daha yakın ise(kaleci hariç) buna ofsayt(offside) diyelim demişler böylece gol atmak için beleşçilik olmayacak demişler.

resimlerle çizerek göstereyim
ofsayt
prntscr.com
ofsayt değil
prntscr.com

siyah çizgi defans yapan takımın kalesine en yakın defans oyuncusunu gösteriyor (kaleci hariç)

ha peşinen söyliyim iki oyuncu kuralını biliyorum biri kaleci hep kalede durduğunu varsaydım o yüzden böyle çizdim
  • basond  (25.05.15 15:07:09 ~ 15:10:17) 
Hazır futbol sorularını sormuşken, bir de şunu sorayım: bu akşam fener berabere kalırsa gs'nin şampiyonluğu kesinleşir mi? :D


  • dessy  (25.05.15 15:14:56) 
Peki fener yenerse ne olur?


  • dessy  (25.05.15 16:41:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.