[]

Hafif komplike excel sorusu

Muhasebe altyapım olmamasına rağmen bir süredir uğraştığım bir finansal rapor sorunum var. İyi kötü excel biliyorum, işimi kolaylaştıracak fonksiyonları olduğundan eminim, ama nasıl yapacağımı bilemiyorum.

Basitçe anlatmak gerekirse:

Yapılan harcamaları türüne göre (maaş, harcırah, kırtasiye vs) sınıflandırıyoruz.

Ama her bir kalemin bir de aktivite kodu var. Yani bir taksi fişi 1.2.1 kodlu iş kapsamında yazılmış; bir diğer taksi fişi ise 2.1.3 kodlu iş kapsamında yazılmış olabiliyor.

1.2.1 işinin tanımı arazi çalışması iken, 2.1.3 işi envanterin hazırlanması olsun.


Bir sheet te bu harcamaların tamamı şöyle görünüyor:
-----------------
Harcırahlar:
1.2.1 "Harcırah - Taksi ücreti", 5 lira
1.2.1 "Harcırah - Yemek", 3 lira
...
2.1.3 "Harcırah - Taksi ücreti", 6 lira

Kırtasiyeler:
1.2.1 "Kırtasiye - fotokopi", 3 lira
2.1.3 "Kırtasiye - fotokopi", 2 lira
2.1.3 "Kırtasiye - sarf malzemesi", 8 lira
----------------

Bir başka sheet te ise bu kodların aslında karşılıklarının ne olduğu yazıyor.

--------------
1.2.1 - Arazi çalışması
1.2.2
1.2.3
2.1.1
2.1.2
2.1.3 - Envanter hazırlanması
... gibi.
------------------

Sorularım şunlar:

1. Harcamaların bulunduğu sheet'te kodların karşılıklarına 2. sheet teki açıklamaları otomatik yazmasını hangi komut ile sağlarım? (Meali: "A sütununda 1.2.1 gördüğün yerde B sütununa "Arazi çalışması" yazdır" için komut nedir?)

2. 2.1.3 kodlu aktivite kapsamında yapılan bütün (maaş, harcırah, kırtasiye) harcamaların toplam meblağını otomatik olarak nasıl hesaplattırırım? (Meali: "A sütununda 2.1.3 gördüğün bütün satırların F sütununu topla getir" komutu nedir?)


Vlookup'a bak dediler bana, ama öyle bakıştığımızla kalıyoruz... Aptala anlatır gibi anlatabilecek, ya da daha kolayını bilen cengaverin gözlerinden öpeceğim.

Sevgiler,

 
İlk istediğiniz bilgi saklamak için sorunlu bir yöntem. Harcama tipi kodları zaten harcama tablosuyla açıklama tablosunu birbirine bağlıyor. Açıklamaları harcamalar tablosuna atmanız ileride değişiklik yapmak istediğiniz vb. başınızı ağrıtır. Ha şunu yapabilirsiniz: Şu anki tablonuza ellemeden yeni tablo yarattırıp bunu raporlama amacıyla kullanabilirsiniz. Sonuç olarak:

Bilgi eklemek ve düzenlemek için iki tablonuz var. Açıklamalar{Açıklama kodu, açıklama metni) , Harcamalar{Açıklama kodu, miktar}

Bu verilerin raporlanması yani insan okuyacak kıvama gelmesi için gerektiğinde 3.bir tablo yaratıyoruz. Bu tablo da diğer iki tablodan istediğimiz verileri Vlookup ile çekiyor. 3.tablo, bizim data girişi yaptığımız tabloları değiştirmemeli, o sadece okuma amaçlı orada.
  • zamanin otesinden gelen edit  (24.05.15 16:05:39 ~ 17:46:07) 
Coketopla diye bir komut olmasi lazim , o sizin isinizi cozer youtube'da aratirsaniz cok duzgun anlatimlar bulabilirsiniz.


  • JD  (24.05.15 16:31:44) 
JD eğer düzgün çalıştırabilirsem bu çoketopla (sumif/sumifs) harika bir olaymış. Sorunumun büyük kısmını çözüyor.

zamanin ötesinden gelen edit, üçüncül bir tablo önerisi için teşekkür ederim. Vlookup için formülü doğru yazıp düzgün çalıştırmayı becerebilirsem dediğini kesinlike yapacağım :)
  • bipolar  (24.05.15 17:12:08) 
Calistiramazsan haber ver yardim etmeye calisirim.


  • JD  (24.05.15 18:17:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.