[]

bölümümü bu kadar sevmemek normal mi (abi tavsiyesi ister)

arkadaşlar lisede tübitak'dan biyoloji proje ödülleri olan biriyim. Lise sonda tüm hocalarım ve ailem benim bilim insanı olacağıma kesin şekilde inanmışlardı. Neyse, üniversite sınavlarında da ona göre bir tercih yaptım. İyi bir üniversitede moleküler biyoloji ve genetik bölümüne girdim.

sebebini bilmiyorum ama daha ilk dersten istediğimi bulamadım okulda. yani 100 dakikalık blok derslerde o kadar sıkılıyordum ki neredeyse halüsinasyon görüyordum. Okulda bir hocanın laboratuvarında staj yaptım, sürekli aynı prosedürlerin uygulama hali yine çok çok sıkıldım. Başka bir hocanın labına geçtim orada da 15 günü doldurmak için gün saydım.

genel olarak micropipetting, western, pcr gibi prosedürler bana inanılmaz angarya geliyor, makale okurken de kendimi youtube'da ev yapımı gazoz videoları izlerken buluyorum. şu anda da tamamen alan dışı bir iş/staj arıyorum. yani mikro dünyadan o kadar sıkıldım ki excel girip çay içeceğim bir iş arama noktasına geldim. 25 kişilik dönemimizden akademi istemeyen 4 kişiden biriyim yani. annemler de bu nasıl iş diye tedirginler.

yani ortalamam iyi olmasa da 3'e yakın, bana referans verebilecek olan hocalar da var; ama şu yüksek lisansın ilk gününden bile gidip labdan çıkıp derse gitme fikirleri falan beni çok bunaltıyor. yani alanımı da seviyorum ama ders çalışmak, makale okumak falan mı bana göre değil gerçekten anlamış değilim. O kadar okudum alanımı da bırakmak istemiyorum ama zihinsel olarak ciddi bir tükemişlik ve boşvermişlik var.

neden böyle oldum ben?

 
türkiye'de sanat sepet ve bilim işleri hakkıyla yapılmıyor. bu konuda saf ve iyimser bir heyecan duyan kişiler de işin aslını görünce, farkında olmasalar dahi soğuyorlar. sende de aynı şey olmuş bence. bölüme girmeden önce böyle hayal etmiyordun. girince "bu ne amk, çok sıkıcıymış" dedin. muhtemelen beklediğin gibi değildi.

aslında çok acayip bir durum değil, üniversiteye giden insanların büyük bölümü yaşıyor bu hayal kırıklığını. alanını, bölümünü seviyorsan dişini sık ve aynı yolda devam et derim. yok excel-çay işi yapacağım dersen... yapma yahu ne güzel bölümde okuyorsun işte.

bi' de sanırım ailen çok gazlamış zamanında, o yüzden baskı hissediyorsun. bana da çocukken başbakan olacak, büyük yazar olacak, *m üstünde g*t skecek diye sallayıp duruyorlardı. bir bok olamayacağımı fark edinceye kadar ben de bayağı gerilmiş, böyle okuduğum bölümü falan sorgulamıştım. geçti sonra.
  • der meister  (23.05.15 19:03:51) 
Aynen senin gibi girdim bölüme 20007'de. Bu yıl doktoraya başlayacağım. Bu kadar sürede öğrendiğim en önemli şey sevmeden asla yapamazsın. Ben hiç bırakmayı düşünmedim ama sevmeyen, puanı yüksek diye gelen arkadaşlar cesaret edip 2 . sınıfta bırakıp gitti. Devam edenler şu an bambaşka işler yapıyor. Eğer makale okumak, laba girmek angarya geliyorsa yol henüz yakın. 26-27 yaşına geldiğinde çok geç oldu dersin. Devam etmek zorundaysan(aile vs.) biyoinformatik alanına yönelebilirsin. Ya da farklı bölümlerle bir sürü disiplinlerarası çalışma yapan var, onlara bak.

İmla için üzgünüm. Malum mobil.
  • evrim halkasi  (23.05.15 19:10:28) 
bu hafta lisanstan mezun oldum arkadaşlar.


  • things  (23.05.15 19:13:13) 
laboratuar rutinlerinden sıkılıyor olmakta acayip bir şey yok ben de nefret ederim laboratuardan, pcr'dan mcr'dan ama makale okurken merak duymuyorsan, a bu nasıl böyleymiş diye makalenin içeriğini uyguladıkları tekniklerden hangi sonuca nasıl ulaştıklarını bilmek istemiyorsan yüksek lisansa bulaşma çünkü yüksek lisans = makale okumak.

daha çok ilgi duyabileceğin bir alan varsa onla kombinlemeye çalış okuduğun bölümü, direkt gidip moleküler biyoloji ve genetikte yüksek lisans yapmak yerine atıyorum farmakolojide yapabilirsin ya da kendini tamamen alakasız bir alanda bulabilirsin.
  • passive aggressive  (23.05.15 21:01:31) 
western'den pipetlemeden nefret etmen zaten normal, kim seviyor ki :) Türkiyede de zaten iyice angarya, deneyi kurmak için enzim gelsin diye bekleyen arkdaşlarım var. Genetik böyle bir bölüm.
Daha yüksektesin, su akar yolunu bulur ama başka şeyler araştır, biyoinformatik, sayısal seviyorsan istatistik veya başka şeyler ayrıca yurtdışı neden düşünmedin? bi git, orada lab'ları gör bence.
MBG 2005 mezunuyum ben doktoradayken bıraktım, genetikçiler milyon türlü işi yapabilir, en azından bizim dönemde böyleydi, herhalde yine öyledir, karamsar olma.
  • niye ama  (23.05.15 21:09:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.