[]

Türkiye dışında adil kullanım kotası

Türkiye dışında adil kullanım kotası var mı?

Yoksa bu bize özgü bir uygulama mıdır?

Bakıyorum da millet deli gibi download yapıyor. Bize göre devasa boyuttaki paketleri şıkır şıkır indiriyor. Aklım almadı, bir sorayım dedim.

Avrupa'da, ABD'de, Rusya'da durum ne?

 
Avrupa'nin cogu ulkesinde ve abd'de yasal olmayan bir icerik indirdiginde ceza geliyor. abd'de "Lordoftherings.avi isimli dosya ...haklarini ihlal etmektedir. Sildikten sonra internetiniz acilacaktir" turunden uyarilar cikiyor hatta, interneti kapiyorlar. Birkac tekrardan sonra da okkali bir ceza.

Akk yok.
  • ruhi mucerret  (22.05.15 18:50:21) 
En çok bana soracaksınız!!!!111

Aslında bu tür kullanım kotalarına yol açan sebep oversubscription(türkçesi yok galiba). Örnekle anlatmak gerekirse, 100 kişilik spor salonuna üyelik yaptıran sayısının 500 olması. Çünkü herkes aynı anda kullanmıyor. Telekom sektöründe de eskilerden beri böyledir. Hesaplanır, bir oran bulunur ona göre ana kutular yerleştirilir. Çünkü herkes aynı anda telefonla konuşmaz, herhangi bir an için telefonla konuşan sayısı tahmini üzerinden sistemler kurulur.

Eğer oturduğun yerdeki sistem tüm kullanıcılara aynı anda hizmet verebilecek durumda değilse, servis sağlayıcı kota uygulamak durumunda. Keşke altyapıyı artırsa diyorsun ama adamlar bu işin parasına bakıyor. Senin açında 8 yerine 2 birim internet alman büyük sorun. Onlar açısından herkese ortalama 2 yerine 8 birim internet sağlayabilecek ana kutuyu satın alıp kurmak sorun.

Şimdiye kadar sorunu tanımladım. Çözümler neler olabilir?

- Türkiye'deki gibi X hızına kadar diyebilirsin
- Dünyadaki bazı yerler gibi saate göre sınır koyabilirsin. Mesela akşam 4ten gece yarısına kadar günlük kotalı gerisi sınırsız.
- Uygulama ya da protokol bazında sınırlama yapabilirsin. Örneğin netflix'e ya da P2P paketlerine kota koymak gibi.

Her çözümün kendine göre iyi, kötü yanları var. Ama X hızına kadar demek en tembel ve en az teknoloji gerektiren yöntem.

en.wikipedia.org
  • zamanin otesinden gelen edit  (22.05.15 19:05:28 ~ 19:09:44) 
almanya, sinirsiz down sinirsiz up, yüksek hiz, bulundugum yer icin diyorum. yurt icinde torrent yasak, indirdiginde saptaniyor, mahkemesi cezasi kaydi kuydu da var.

neylemisim sinirsiz downu upi?
  • wiillii  (22.05.15 19:16:34) 
Torrent Türkiye'de de yasak. Yasakları aşmanın yolları var. Burada da, dışarıda da.


  • ertalpius  (22.05.15 22:15:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.