[]

Koşu Arkadaşı Olarak Köpek (ve başka sorular)

Yakında değil de, belki seneye falan bi köpek sahiplenmeyi düşünüyorum barınaktan bi yerden.

Şimdi madem böyle bir olaya yeltenmeye karar verdim bir sene de sürem var, birkaç sorum var:

1-) Bu hayvanların bakımı için okuyabileceğim kaynak (Türkçe/İngilizce fark etmez) önerebilir misiniz?

2-) Koşuya çıktığımda yanımda arkadaş da olsun isterim kendisi. Muhtemelen buna uygun olan/olmayan cinsler vardır. Uygun olan cinslerden bahsederseniz sevinirim.

3-) Kendisiyle sıkı bir bağ kurabilmek için yavru köpek daha mantıklı geldi bana. Siz ne dersiniz?

4-) Ortalama maliyeti ne olur bir köpeğin aylık (aşı, ilaç vs. gibi tek seferlik ya da duruma göre çıkan maliyetleri de katabilirsiniz)

5-) Eklemek istedikleriniz?

 
ya nedir su hayvanlarin insanlardan cektigi ya.


  • baldur2  (21.05.15 23:28:05) 
satın almak yerine sahiplenmeyi tercih etmeniz ve 1 yıl önceden kendinizi hazırlamak için çabalamanız çok güzel. insanların kendi yaşam şekillerine uygun bir canla yaşamak istemesinin eleştirilecek bir yanını görmüyorum ki burada cins tutkusuyla satın alma durumu da yok. hayatımızdaki insanları da böyle seçmiyor muyuz?

2. köpekle uzun mesafe koşamazsınız. ayrıca siz koşarken başka bir şey 8koku, cisim, hareket eden bir canlı vb.) onun ilgisini çekiyor, başka bir yöne devam ediyor ya da takılıp kalıyor orada. siz de geri dönüp onun yanına gidiyorsunuz. eğer birlikte uzun yürüyüş yapmak isterseniz av köpeklerinden biriyle yaşamayı tercih edebilirsiniz. ancak onların da günlük hareket ihtiyaçlarını karşılamazsanız evde hem sıkılıyorlar hem de sorun çıkarabiliyorlar.

3. eve aldığınız ilgi gösterdiğiniz her köpek, 10 yaşında bile olsa size bağlanır. yavru köpek demek günde 3-4 kere beslemek, 1 yaşa kadar tuvalet eğitimiyle uğraşmak demek. evde yalnız kalamaz. eşyaları kemirir, ortalığı dağıtır. bunların üstesinden gelebilmek için sabır ve vait gerekir. değerlendirmek size kalmış.

4. yavru bir köpeğin ilk 6 ay yoğun bir aşı programı var. her aşı ortalama 50 tl diye düşünürseniz (sanırım 8 aşı oluyorlardı) maliyeti çıkabilir. tabii yavru maması da daha pahalı. mama masrafı çok değişken. online mama mağazalarından fikir edninebilirsiniz. erişkin köpeğin yıllık 2 aşısı ve 2 ayda bir iç-dış parazit uygulaması var. bu da köpeğin ağırlığına göre değişken bir maliyet. köpeğin rutin giderleri çok olmamakla birlikte beklenmedik durumlarda masrafları artabiliyor. bir kaza, beklenmedik bir hastalık ulaşması vb.

köpeği bir heves uğruna alıp, evleniyorum, taşınıyorum, sevgilim istemiyor, çocuğum oldu, yeni işe girdim vb. bahanelerle terk etmeyeceğinizden emin olun. oturduğunuz yerde hayvan düşmanı insanlar çoğunlukta ise onlarla mücadele etmeniz gerektiğini unutmayın. her zaman sizinle uğraşmak için bir bahaneleri olacak. 5199 no'lu hayvan hakları yasasını mutlaka okuyun.
  • madarch  (22.05.15 08:58:05) 
1-kaynak konusunda cevap gelirse ben de yararlanabilirim. eğitim konusunda victoria stilwell çok başarılı, youtube videolarını izleyebilirsiniz.

2-köpekle koşabilirsiniz aslında, ama bunun için özel eğitim vermeniz gerek, yoksa madarch'ın dediği gibi koku konusu sıkıntı çıkartıyor çok, biz köpeklerle yürüyüş bile yapamıyoruz mesela, yüz metreyi 10 dakikada falan yürüyorlar çünkü koklaya koklaya. bir de koşu işinin şöyle bir handikapı var, siz haftada dört gün koşuyorsunuz ya mesela, köpek onu her gün isteyecek, çünkü günlük egzersiz işini rutine bağlıyorlar bunlar, eğer çıkıp beraber koşmazsanız her gün, bu sefer evin içinde koşacaktır. bu işe uygun ırklar genel olarak av köpekleri, ama retriever gibi üç yaşından sonra tembelleşenler değil de, pointer ya da setterler daha uygun olacaktır sizin için. (setterler kediyle genelde anlaşamaz, anlaşamayanlarını alıştırmak da çok kolay değildir bnu da belirtmiş olayım, pointer daha uyumlu diğer hayvanlarla) ya da bu ara çok fazla kurzhaar görüyorum mesela çaptan düştüğü için/bacağı kırıldığı için/avı getirmediği için terk edilen, daha önce av için kullanılmış bir köpek sahiplenirseniz hem size alışması kolay oluyor (daha önce ilgi görmedikleri için en ufak bir sevgi kırıntısında çılgınlar gibi sadakat gösteriyorlar) hem de uzun mesafe koşulara alışkın oluyorlar.

3- yavru köpek zordur, hele ilk köpek olarak çok daha zordur. tavsiye etmem ben kimseye.

4- yüz liraya da halledebilirsiniz, bin liraya da. mamasına bağlı, veterinerinize bağlı, hatta bokunu almak için kullanacağınız poşete bile bağlı yani :)

5-çok yazdım şimdi, aklıma bir şey gelirse sonra eklerim :)
  • mutevazi  (22.05.15 15:25:11) 
2) Büyük ve orta boy tüm köpeklerin neredeyse hepsi koşmayı sever. Küçük boy köpekler de sever ama çoğu uzun koşular yapamaz. Küçük boy bir köpek düşünürsen onun cins özelliklerine, koşu durumuna bak internetten. (Kırmaysa cinslerine)

3) Hayır yavru köpeğe gerek yok. Köpekler sürü hayvanıdır, aile kavramı vardır yani. Aldığın yetişkin köpek de seninle kaldıkça, yemek yedikçe, oyun oynadıkça seni ailesi gibi görecek. Dört arkadaşım yetişkin köpek sahiplendiler, hatta birisi yaşlı bir köpekti. Bağları gayet sıkı. Yavru köpeğin bazı ekstra zorlukları oluyor; çok tuvalete çıkıyorlar ve isteseler de tuvaletlerini tutamıyorlar örneğin.

4) Yemek maliyeti köpeğin boyu büyüdükçe artar. Barınaktaki yetişkin köpeklerin zaten yavru dönemi aşıları yapılmış oluyor. Ortalama bir rakam vereceksem köpek bakmanın maliyeti her gün bir paket sigara içmekten daha ucuz.

5) Anladığım kadarıyla daha önce hiç köpek beslememişsiniz. Uzun vadeli düşünün. Köpekler duygusal hayvanlar, terk edildiklerinde depresyona giriyorlar. İleri vade için kendinize güvenmiyorsanız yaşlı bir köpek alın, ona da bir yuva sağlamış olursunuz. Köpek bakımı zordur, onu sevince yine yoruluyorsunuz ama tatlı bir yorgunluk oluyor o. Ne zaman köpek sahiplenecekseniz tatil/bayram zamanına denk getirin ki birkaç gün sizinle tüm günü beraber geçirsin. Direkt barınağa gidip aynı gün bir köpek sahiplenmek zorunda değilsiniz, gönüllü olarak orada bulunup, oradaki köpeklerle vakit geçirip, onları tanıyıp, deyim yerindeyse kanınızın kaynadığı bir köpeği sahiplenebilirsiniz.
  • iamelf  (22.05.15 17:18:45) 
küçüklüğüm aklıma geldi lan
hayattaki en büyük zevklerden birisi
çocukken köpekle koşturmaktır ha.
bi senin önüne bir arkana koşturur arada zıplar falan.
oy oy oy.
  • titiraprap  (22.05.15 17:31:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.